Демек земја на информатичари, а владини кампањи на интернет медиуми?

Абе тинејџ бој бе...

За 5 години ќе има стадо информатичари...
...само што ќе нема кој да ги вработи.

Ќе работат во Хеди'с маркет.

Тие што ќе останат во македонија, можеби да.

Тие што ќе останат во македонија, можеби да.
Како не. Кога ќе си го видам тилот без огледало ДА. Сите оние кои имаат повеќе познавање во секторот на информатиката ќе си се снајдат. На еден или друг начин ќе си тераат по тоа што го сакаат, ДОКОЛКУ вистински го сакаат тоа. Нема да биде никаков проблем за нас :wink:

П.С. И на Хедис маркетите им требаат ИТ човеци, дали биле тоа програмери за софтверот, вебери за веб сајтот, дизајнери за каталозите, рекламите и адвертајзингот. Баш за тие неколку години што ги кажавте, ќе се свести државава и сите внатрешни бизнисмени дека без ИТто ќе бидат немоќни. А верувај не се малце такви бизнисмени

Како не. Кога ќе си го видам тилот без огледало ДА. Сите оние кои имаат повеќе познавање во секторот на информатиката ќе си се снајдат. На еден или друг начин ќе си тераат по тоа што го сакаат, ДОКОЛКУ вистински го сакаат тоа. Нема да биде никаков проблем за нас :wink:

П.С. И на Хедис маркетите им требаат ИТ човеци, дали биле тоа програмери за софтверот, вебери за веб сајтот, дизајнери за каталозите, рекламите и адвертајзингот. Баш за тие неколку години што ги кажавте, ќе се свести државава и сите внатрешни бизнисмени дека без ИТто ќе бидат немоќни. А верувај не се малце такви бизнисмени

Не реков „да“, туку „можеби да“. Затоа го реков тоа.
А и голем процент од информатичарите би ја напуштиле оваа земја. Знам многу што ја имаат напуштено, а и јас планирам да ја напуштам. Што да правам кога условите се подобри во странство? :D

едит: А и многу од тие што се во мк, работаат за странски фирми, преку интернет.

А и голем процент од информатичарите би ја напуштиле оваа земја. Знам многу што ја имаат напуштено, а и јас планирам да ја напуштам. Што да правам кога условите се подобри во странство? :D

едит: А и многу од тие што се во мк, работаат за странски фирми, преку интернет.
Не е точно. Што за тебе е уствари информатичка технологија?

...

проблемот е колку велија би ги плаќал тие ИТ човеци

ако се намножат многу такви човеци, зголемената понуда би можела да ја намали нивната цена, ама па се надевам дека ќе има и зголемена побарувачка, така да ИТ човеците би можеле и да бидат за наши услови задоволително платени, но колку и да биде тоа задоволително сепак ќе биде испод нивната цена на светската берза, така да пак многу (оние прагматичните) ќе си бегаат надвор, освен оние што се испрани и омекнати со кампањата "Јас сум Македонија"

во странство немаат информатичари сите плачат за вас
ти додека да завршиш факултет информатичарите ќе бидат исто ко правниците што се сега со лопата да ги риниш еден куп
во денешно време ако си квалитетен и работиш подобро од конкуренцијата и со малку среќа секаде ќе успееш ако не јбг биро за вработување со ќеф ќе те стават на список

ти додека да завршиш факултет информатичарите ќе бидат исто ко правниците што се сега со лопата да ги риниш еден куп
во денешно време ако си квалитетен и работиш подобро од конкуренцијата и со малку среќа секаде ќе успееш ако не јбг биро за вработување со ќеф ќе те стават на список
Одкајзнаеш, можда не се сентиментални/емоционални ...

Inoformaticarite nikogas nema da stanat kako pravnicite. Tehnikata evoluira se menuva od den za den, pravoto e univerzalno...

Pravis razlika??

што бе не се??? ко ќе видат колку македонци сакаат да работат за нив кај коса им се креваТ па и им се плачиТ :pos2:

Тие можат да ја вработаат цела македонија ( ако цела македонија беше само со информатичари ). Кој прави проблем за неколку милиони луѓе?

Прати вицов:
Бране оди во посета на кина, и претседателот на кина му вика: Абе бране, што не ја зеде цела македонија со тебе?

ќе видиш по 4-5 години кој правел разлика
и за нив се викаше така па сега не е
а тоа технологијата еволиура точно ама не е доволно само да завршиш информатика и опа работа технологијата еволиурала :pos2:

ќе видиш по 4-5 години кој правел разлика
и за нив се викаше така па сега не е
а тоа технологијата еволиура точно ама не е доволно само да завршиш информатика и опа работа технологијата еволиурала :pos2:

Informatikata e nasekade rasprostraneta i dlaboko navlezena vo sekoja pora na denesnoto opstestvo i opstestven razvoj, od teska industrija, preku elektronika,telekomunikacii, informatika, robotika,avtomobilska industrija, medicina, masinstvo, arhitektura, pa se do voena industrija,vselenski istrazuvanja i sl....
Kako sto ke se razviva tehnoloski svetot vo slednive decenii, taka i ke se zgolemuva pobaruvackata na soodvetna rabotna sila,kako potpora i osnova na razvojot na tehnologijata...

Se razbira deka ne e dovolno samod a zavrsis, sekoj covek po zavrsuvanje na fakultet prodolzuva da se usovrsuva, te da bide vo tek so novite trendovi, znaenja i tehnologii, i vo toa e ubavinata na ovaa profesija, sekoj den imas nesto novo da rabotis.
Do 1993 nemavme mobilni telefoni so operativni sistemi, nemavme CT skeneri, kompjuterite vo 1984 god imaa samo 64 kb memorija...

Ova kako off topic e

Колку повеќе ИТ персони има, толку повеќе се потребни.

Баш ми текна, чудно. Владата која декларативно се залага за развивање на ИТ општеството во Македонија (изгледа само преку набавка на компјутери кои се уште не профункционираа вистински по училиштата), и владата која се продрсна од пласирање рекламни кампањи за се и сешто по телевизии, радио и печатени медиуми, тотално ги запоставува интернет медиумите, иако најпосететните македонски интернет медиуми имаат "тираж" поголем и од печатените.

А секунда на телевизија чини колку цела недела банер на интернет.

Интересно.
Читам сите те искритикувале, и до некаде во право се. Ако се земе во предвид цената која би го чинела некое министерство, или владата во глобала за рекламирање на Телевизиски медиум, наспроти цената на интернет медиум е многу голема, тоа е факт. Но, еве еден пример. Како би реагирал ти доколку овде на кајгана форумот, наместо Телекабел реклама, стои "Гласајте за ВМРО-ДПНЕ, за СДСМ, и сл."т.е. доколку стои некоја политичка пропаганда. Можам да замислам дека би го стиснал Х копчето на твојот пребарувач. Значи, маркетингот на интернет медиумите е насочен кон рекламирање на некој производ, понуда од некоја фирма, а не рекламирање политичка партија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom