ДеДоларизација

Tие во невладините би требало по некоја логика, во денари да земаат плата. Зборам за луѓе што работат за странски компании, без претставништва тука.
Хе, хе, хе....

платичка на сметка во денари .... на рака доларчиња.... за кафенце

Mногу, многу вработени има кај нас што зимаат плата во долари.
Не се грижи многу за нив.
Брзо ќе се прешалтаат во Јуани, снаодливи се ;) само ако некој го пропушти периодот за трансфер ќе работи за рубљи.

------------
@мкд владе , ти вака како неутрален експерт, што мислиш како ми оди?

Претпоставувам мислиш на петро-долар. Не верувам дека USA ке дозволи доларот да падне, спремни се на се да направат.
Економијата има циклуси краткорочни и долгорочни. Меѓу тие циклуси е и векот на фиат валутите - сите.
Значи кога нешто има животен век, мора и да умре!
Но затоа пак крипто валутите се од поодамна подготвени да ги заменат фиат валутите и да ја намалат болката.

Happy Good Friday! :)

Pa sprema brojot na postovi, sega zasega i ne ti odi bas nesto posebno :toe:
Мислиш дека е до мене?
Не е ова мој форум туку јавна платформа, каде секој што има нешто да рече е добредојден, еве на пример ти освен адхоминем не напиша ниту еден коментар на темата можеби не ти јасна премногу комплексна за твојот интелект од каде би знаел што е причината, а и не ме интересира многу.
Продолжи да броиш коментари!

Но затоа пак крипто валутите се од поодамна подготвени да ги заменат фиат валутите и да ја намалат болката.
Да, ама тоа нема врска со проблемот на дедоларизација.

Мислиш дека е до мене?
Не е ова мој форум туку јавна платформа, каде секој што има нешто да рече е добредојден, еве на пример ти освен адхоминем не напиша ниту еден коментар на темата можеби не ти јасна премногу комплексна за твојот интелект од каде би знаел што е причината, а и не ме интересира многу.
Me prasa, ti kazav :toe:
I moeto veze nema so adhominen, ne te napadnav tebe licno tuku prasav zosto najnormalno ne napisis petro dolar.

Мислиш дека е до мене?

Да, ама тоа нема врска со проблемот на дедоларизација.
Сигурен си? А знаеш ли дека Доналд Трамп е Биткоин претседател?

Me prasa, ti kazav :toe:
I moeto veze nema so adhominen, ne te napadnav tebe licno tuku prasav zosto najnormalno ne napisis petro dolar.
А зошто ти едноставно не го игнорираш тоа и напишеш нешто во врска со самата тема дедоларизација!

Сигурен си? А знаеш ли дека Доналд Трамп е Биткоин претседател?
ДА!
Вака самата дедоларизација е важна за нас и остатокот на светот затоа што САД го користи доларот како инструмент на наметнување на својата волја/интереси, санкции и што уште не.
Преку системот резервна светска валута сите аномалии кои ги има ги префрла врз остатокот на светот, па така и ние зарди инфлацијата(извозна) сносиме за нивната благосостојба и позиција.
Има барем уште десет механизми кои САД ги злоупотребуваат заради позицијата на доларот повеќето се познати мислам дека не треба и овде да се елаборираат.

Што се однесува до дигиталните валути, да не се разбереме погрешно јас сум “ЗА“ но само ако се децентрализирани и ако се реши проблемот со постојано напојување со ел. енергија и интернет (па само некој да активира нукес на некои 10 км над земјата имаш ЕМП и цел континент останува во мрак и тогаш и Трамп и сите Трапови остануваат со прстот во уста).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom