Луси
extreme
- Член од
- 17 септември 2008
- Мислења
- 6.929
- Поени од реакции
- 20.743
А зошто да ги разочаруваме најмалите дека не постои дедо мраз, зошто тоа постепено како што ќе подпораснат да си разберат, мене нит ми кажал некој нит ме подучил, си верував до некои 7-8 години и после тоа ми стана јасно, аман се им одземавме на децава, никогаш нема да имаат детство баш детски, дај барем дедо мраз да им го оставиме, нека останат малецки колку што треба, нема потреба да ги пораснеме без време..
--- надополнето ---
Можеби вака размислуваш, затоа што немаш потомство па нема кому да раскажуваш приказни или митови ?
Нели сме демократија и кој сака може да си верува во што сака, така и вашето право да си бидете хомосексуалци, така да оставете ги дечињата нека си се радуваат додека си се дечиња, а за другото се во свое време и со труд, нели ?
--- надополнето ---
Дедо Мраз е детска верзија на Свети Николај, како што Исус е христијанска верзија на Хелиос.
Станува збор за институционализиран мит, кој има за цел да ги воведе децата во наредната, покомплицирана фаза: како што верувале во Дедо Мраз иако не го виделе (ама ете, им носел подарочиња -купени од нивните родители), така да веруваат и во господ.
Целиот систем ни се темели на митови, а многумина веруваат, бидејќи се плашат да ја прифатат вистината и да постанат вистински луѓе.
Те го те Санта наш...
![]()
Можеби вака размислуваш, затоа што немаш потомство па нема кому да раскажуваш приказни или митови ?
Нели сме демократија и кој сака може да си верува во што сака, така и вашето право да си бидете хомосексуалци, така да оставете ги дечињата нека си се радуваат додека си се дечиња, а за другото се во свое време и со труд, нели ?