Дедо Мраз (+12 години)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Локација
Скопје
Од поновиве членови кои се Wikileaks загрижени ке излезат со податок дека Дедо Мраз е измислица од Кока-Кола но еве денес сме Св. Никола, според многу - вистинскиот Дедо Мраз. Па ај да отвориме повеќе дискусија за феноменов. Приказната ја знаеме сите па нема причина за повеќе задржување.

Дали некогаш сте верувале во Дедо Мраз? Дали вашите родители ви стварале илузии за постоењето на Дедо Мраз? Колку мислите дека во нашево општество постои верување кај малите деца во овој симбол на новогодишните празници? Дали е добро да се верува во Дедово? Уствари кој е овој човек кој им дава поклони на сите деца во светов?!

Татко ми беше Дедо Мраз секогаш го знаев тоа, кога го пратија под казна стражар да биде од неговото оригинално место зедов вовче и од другото работно место, ги заебавме комунистите :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.
Го зедовме првото вовче го ставивме во кола и ме предупреди да ќутам кога бевме да го земиме второто, татко ми беше лош заебан тип затоа го казнија ама јас бев добро дете цела година затоа ќарив две играчки.

Тоооооооооооооооооооооо.

Дедо Мраз е детска верзија на Свети Николај, како што Исус е христијанска верзија на Хелиос.
Станува збор за институционализиран мит, кој има за цел да ги воведе децата во наредната, покомплицирана фаза: како што верувале во Дедо Мраз иако не го виделе (ама ете, им носел подарочиња -купени од нивните родители), така да веруваат и во господ.

Целиот систем ни се темели на митови, а многумина веруваат, бидејќи се плашат да ја прифатат вистината и да постанат вистински луѓе.

Те го те Санта наш...
pope-benedict.jpg

Е де, не морате одма глупости на темава. Баш си е на место и е доста интересена:)

Верував во Дедо Мраз до некои 6-7 години и после моите ми објаснија како иде целата работа со него:)

Инаку мислам дека е убаво да се верува во Дедо Мраз (без разлика што како што викаат некои е маркетиншки трик на Кока Кола) затоа што на некој начин Дедо Мраз е една од малкуте работи кои се’ уште ја одбележуваат невиноста и наивноста на малите дечиња на кои дефинитивно им е потребно да веруваат во нешто убаво додека полека не сфатат во каков свет живеат.

Не сум верувал и не ме лажеле како мал дека постои и слични далавери можеби затоа што не сум им оставал простор да ме натераат на тоа дека постои (знам дека сме мали ама имаме памет :pos2:).Е сеа зависи и до родителите,до нивната можност дали можеле да глумат дедо мраз ( пари и други икс причини).А иначе тоа е одлична работа да ги израдуваш своите децата.

Кај мене никогаш не било традиција да се оставаат поклони под елката на Божиќ (не верувам дека кај било кого во Македонија е така, затоа што тука, нели, Нова Година е поголем празник :)), а поклоните (пакетчиња најчесто, после по некој денар фрлаа :)) кои ги добивав после Нова Година и во тој период, ми ги носеа роднините, или моите ми ги даваа, така да, никогаш немаше мистериозно пристигнување на истите и затоа немав ни потреба да верувам во нешто што не ми носи поклони. А прв пат за дедово слушнав кога ме носеа да се сликам со него :pos2:, ама и тогаш не го постигна ефектот за кој е наменет кај мене.

Прикаската дека дедо Мраз не постои ја шират масоните и Ватикан со цел да загосподарат со светот. Не е прв пат дедо Мраз да биде прогонуван и негиран, али џаба ви е секогаш ќе не има доволен број кои нема да престанеме да веруваме во него !

^ Дедо Мраз има потекло од Македонија

Дедо Мраз постои ама санката негова не може да искачи до Пржино.Водњански лисици сме ние.

Во Дедо Мраз не сум веруел..еднаш чичо дое памтам и таман да се сликаме брадата му падна и се растури филмот...џабе!

Верував ко бев мал, додека ми редеа пакетчиња под елка но веќе нема пакетчиња - НЕМА ДЕДО МРАЗ !

Пошо секад пакетчињата ми ги даваа они кои лично ги купуваа, немаше дедо мраз за мене. А нема ни денес, се разбира.

Од што има премногу паметни луѓе кои талкаат на земјава, за некоја година ни нашето постоење ќе нема смисла, нели? :)

Па овие работи се измислени за да има надеж. Што е надежта? ЖИВОТ!

Мењај го насловот , мене на 14 ми кажаа дека не постои пред да тргнам у средно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom