Dedicated server искуства

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Почнав да пребарувам по интернетов понуди за Dedicated server, има разни комбинации.

Пошто за ниедна фирма (од странскиве) не знам ништо, прво се решив да прашам во МТ.нет, демек наш провајдер. Кај нив цените се екстремни.

Дали некој има искуство со странска фирма, кои се условите и цените итн?

Темава нека биде општо, искуства, цени, услови итн.

Еве отприлика која е понудата на мт.нет:
За виндоус/линукс сервер (IBM x305 single, CPU 2 HDD's, 2 NIC, 1 GB RAM), еднократно се плаќа околу 300 евра, а 250 е месечно. Договор се потпишува од најмалце една година.
Опција со колокација е 9200 денари еднократно, и 7400 месечно.
Пакетите се со вкучен 10Гб сообраќај, се доплаќа за понатака.

Искуство со мт.нет немам, така да не знам која брзина up/down има, колку е uptime, итн.

Немој ни да помислуваш на Мт.Нет. Прво, кажи ми отприлика колку bandwith сакаш, какви спецификации да има серверот и за што ќе биде. После ќе ти дадам предлог, има многу одлични понуди.

Би го користел за да хостирам неколку сајтови, а најповеќе ми треба за да хостирам ЈСП апликации (апачи и томкет).
Значи, ми треба да е Windows, да имам Remote Access, да си инсталирам и одржувам софтвер сам (како апачи, томкет, Постгрес база итн.).

Мистичен, 1and1 имаат интересни понуди, имаш некое искуство? Да не прават некои заебанции во смисла непланирани трошоци да ти излезат, или да ти го паднат серверот, па да те тераат да платиш ХХ долари за да ти го пуштат („поддршка“ нели).

Јас видов и еден друг сајт: http://www.serverbeach.com/servers/index.php?category=1

Не, нема никакви скриени лешперски финти, 1аnd1 не е заебанција, туку гигант со рејтинг во Америка и Европа.

Види...бидејќи планирам и јас да земам еден наскоро, може и да го делиме. Размисли.

Колку можеш максимум месечно да си дозволиш?

Сега за сега не е цената во прашање, ми треба информацијата за да доставам понуда до фирма, која има побарувања за одреден тип на веб апликација, така да морам да знам сигурни варијанти и цени.

Сум согласен и да го делам, пошто ми треба баш само за таа апликација, но да видам прво исход од преговорот.

Засега ми треба само инфо отприлика кои се цените и стабилност и квалитет, за да доставам сигурна понуда.

de4ki ke moze i ja da se vklucam so vas zaedno da napraviem 1 server zaedni4ki ako sakate???kazete.
saka6 za kanter4e server da pravi6? zaedni4ki?!?!!?
edit- i jas sym zainteresiran, ako saka6 da praime server4e zaedno?

Абе луѓе, колку треба да имам аплоуд за серверче едно? Пошо машинава ми е ионака јака + гори 24/7 и имам статично ИП.

Абе луѓе, колку треба да имам аплоуд за серверче едно? Пошо машинава ми е ионака јака + гори 24/7 и имам статично ИП.

За каква намена би бил серверот? Колку корисници мислиш да опслужуваш наеднаш? Со 128/256kb upload ништо не правиш.

Инаку, дедикејтед Windows машина е соленка; најевтините се по $100+ месечно. Еве го гледам и на 1and1 најевтиниот пакет - првите 3 месеци по $60, после $120. Немам искуство со дедикејтед од 1and1 (или воопшто), ама ако обичните пакети се некаков показател, тогаш се супер.. во овие 2 години колку што сум нивен корисник, никогаш сум немал проблем за кој бил крива компанијата/серверот, или пак некои скриени трошоци упикани во сметка.. ако не се лажам и (дел од) порталот е таму хостиран.

хмм... +10Mbps, ако сакаш идејата да ти биде успешна :)

Епа ништо ондак, ја сум на Телекабел, мислам 256 дека ми беше аплоуд.

Уствари можам онака аматерски да наплаќам низ маало хостинг за 100 денари месечно:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom