Давате ли колку што барате?

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Просто и едноставно, дали од себе давате онолку колку што од другите барате да добиете?

Сметате ли дека за да постои успешна комуникација помеѓу луѓето потребно е да се одржува некој баланс помеѓу овие две работи?

Колку мислите дека дисбалансот овие две каратеристики може да наштети во општењето помеѓу две или повеќе индивидуи?

Лично јас сметам дека секогаш треба да бидеме спремни од себе да дадеме онолку колку што бараме од другите. Само на тој начин сметам дека можеме да ја оправдаме нашата побарувачка без притоа да предизвикаме дилеми за тоа дали нештото е возможно да се изведе онака како што ние сакаме. Мислам дека луѓето пред сè имаат потреба да се осигураат дека трудот што ќе го вложат, ќе им резултира со поголем приход, но понекогаш мораме ние да бидеме тие кои ќе вложиме за да имаме позитивен фидбек.

Секогаш сум спремна да дадам и повеќе отколку што барам т.е очекувам од другите. Но сепак колку и да очекувам другата страна да возврати на сличен начин, тоа ретко се случува....пошо да се сипуваше мозок и осет со инка сите ќе бевме паметни и осеќајни ;)
Затоа и кога давам, не очекувам ништо за возврат за да не се разочарам од очекувањата.

Секој очекува да добие повеќе.Понекогаш добиваш за џабе,понекогаш даваш за џабе.
Од друга страна пак имаш чуство дека си дал многу а всушност си дал малце или обратно.Нема мерило дали си пружил доволно,тоа зависи од другата страна колку очекува од вас.
Лесно е да мериш компири,но услуги неможеш да измериш.Затоа на тоа поле јас плаќам се колку што чини за понатаму да неможе некој да дојде и да ми објаснува колку ми се нашол и колку ми завршил работа а за возврат да бара услуга.

Мое мислење е дека секој очекува да добие многу повеќе, од она што ќе го даде. И секако дека постои дисбаланс кој штети и на други односи.
Јас се трудам да дадам онолку колку што ми е дадено, некојпат можеби и повеќе, а нормално дека ми смета кога не сум добила колку што треба, додека товар ми е она што не сум го дала доволно.

Не да давам повеќе туку изгинувам во процесот.

Просто и едноставно, нити многу барам, ниту па многу давам.
Таков тип на карактер сум, анализирам, тактизирам, пресметувам каде и колку треба да дадам, а каде колку треба да барам, па според потребната ситуација реагирам, секако дека очекувањата да добијам нешто заузврат ми се минимум, така е и полесно и подобро.

Сметам дека треба да постои баланс меѓу барање и давање, но не во буквална смисла давање и барање, туку во границите според кои треба да се бара и дава, ако ме разбирате :icon_lol:
Истотака сметам дека може да наштети на однос помеѓу две единки, на различен начин, со различно дејство и слично.

Таков тип на човек сум што знам моја работа да не си завршам, бидејќи треба да му се најдам на некој за нешто... И без разлика кој е, ако можам било како да му помогнам, ќе дадам се од себе за да се заврши работата. Инаку, не сум голем побарувач, се што можам сам не замарам други, макар за тоа да треба да си скратам од сонот некој час.

Ајде ајде,неглумете благородни луѓе.Сите сакаат се за ништо :)
Тешко е и понизно е да се признае но луѓе сме.

Најискрено....да. Давам колку што барам. Тоа е тоа. Понекогаш во ретки случаи давам малце повеќе, а и немам потреба да барам колку што сум дал (т.е. може и помалце да дадат, иако сум им дал повеќе). :)

Се трудам да дадам повеќе одколку што барам да ми се даде.Денес за жал ретки се тие што вистински знаат да ценат и сакаат.

zavisi za sto se raboti ako e usluga da - usluga za usluga vrakam, pari za pari vrakam megutoa ako e usluga a se bara natura go krevam na kloci.:mad:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom