Дали учиш зашто те тераат или зашто сакаш?

• Креатор на темата Креатор на темата KaiTekk
  • Време на започнување Време на започнување

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Ова несакам да го претворам во тема од таков обичен тип. Сакам да искажам едне мој личен став за образованиево за вас. Учам во една од најсилните гимназии кај нас ДСУ Раде Јовчевски Корчагин. Првата година ми помина пекол, конфликти со (самобендисани) наставници. Краен просек: 4.7. Среќен сум заради тоа. Но тоа не ми беше поентата. Сиве овие работи ме натераа да размислам... за да успееш во животот дали треба да го учиш она што сакаш да го учиш или треба да го учиш она што те тераат да го учиш. Моја цел во животот е информатичката наука и технологија, поточно веб развој и (по малку) веб дизајн (оваа работа е нешто како web developer). Но во средново училиште НЕ МЕ УЧАТ НИТУ 1% од тоа што сакам да го знам. Сите знаеме што не учат таму. Ова ме доведе до една дилема... дали треба да учам ТОА ШТО САКАМ или ТОА ШТО МЕ ТЕРААТ. Во школо ме тераат да учам, додека ова во IT си го учам сам. Учител сум си на самиот себе. Имам пристап на интернет и до милиони ресурси и имам контакт со многу талентирани луѓе кои ја сакаат истата објаст од како мене. На училиште само гледам деца што како и секогаш го мразат училиштето и учат само за оценки. Тоа според мене не е правилно. Вчера зборев со еден човек од Велс, се занимава со менаџирање на човекови ресурси, ти помага да најдеш работа итн... Во средно бил просечен но сега е многу богат и има соработувано со најголемите умови во IT индустијата кои сега имаат милион долари. Тој ми даде еден интересен совет: учи го она што го сакаш не она што те тераат. Училиштата не влијаат многу на твоето образование, се е до self-development (саморазвивање) на твоите вештини. Ако успееш да го достигнеш совршенството во тоа, тогаш ти си ја постигнал целта во својот живот. Можеш да се вработиш каде било во светот покажувајќи го твоето богато портфолио. инаку, ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ НИЗ СВЕТОТ (такви ги има многу) НЕ БАРААТ ФАКУЛТЕТСКА ДИПЛОМА ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ТУКУ ТЕ ТЕСТИРААТ И ПРОВЕРУВААТ КОЛКУ ЗНАЕШ. За разлика од нас кои се водат по правилото: имаш диплома, купена или заслужена, примен си. Затоа сите ние пропаѓаме. Кога му кажав каде живеам, ми го кажа следното, цитирам: "You are in the wrong part of the world for $ i'm afraid". За жал ова е вистина...
Сево ова ме доведе до една дилема. Треба ли да го учиме она што го сакаме или она што не тераат? Еве ја мојата приказна за тоа. Ако продолжам да учам во ова школо ќе мора скоро секој ден да го поминам во учење и ќе имам многу малку време за да го правам тоа што го сакам. Ако се преместам во друга гимназија (планирам од корчагин да одам во панче арсовски или друго школо) ќе имам многу повеќе време да го правам тоа што го сакам. Па ако имате мислење за ова, ќе ве замолам да ми дадете совет за ова бидејќи навистина ми е потребен. Септември не е далеку, а јас сум сеуште во дилема...

ne ucev vo sredno poso ne me zainteresiralo ni eden moment...
seli se od korcagin poso e kanta shkolo...ipak mislam deka kade ida se prefrlish ke ti bide slicno poso takvo e obrazovanieto kaj nas ipak idi kaj so ima pomalce ucenje a povekje zheni :)

Zashto sakam ...zavrshiv vo Koce za El.tex za avtomatika i smetacka tehnika.

Ama nisto ne nauciv , ne po moja odgovornost , nego predmetite bea ????

kako da kazam , retardirani

BAMARGERA напиша:
ne ucev vo sredno poso ne me zainteresiralo ni eden moment...
seli se od korcagin poso e kanta shkolo...ipak mislam deka kade ida se prefrlish ke ti bide slicno poso takvo e obrazovanieto kaj nas ipak idi kaj so ima pomalce ucenje a povekje zheni :)

Da da . ja se zaebav u Koce , ucenje ima do smrt

a zenski nasprema mashki

2:2000

Јас учам затоа што сакам...не ги сакам сите предмети.За тие што не ги сакам се снаоѓам,ми кажуваат и си ги извлекувам оценките...никој не може да ме натера да го учам тоа што не го сакам...Еве сега се запишав на математички смер и ме чекаат 3 математики оваа година,другите ме прават будала што се запишав на тој смер...но јас тоа го сакам и нема шанси некој да ме премисли.Плус сакам на електро да се запишам на фак.и за тоа ме прават будала,не било за женски факлутетот...И за тоа не ми е гајле што викаат.
Заклучок:Да си запишеш на тоа што сакаш.Зошто после еден ден кога ќе треба да работиш,успехот ќе ти биде многу поголем доколку го работиш тоа што го сакаш а истото важи за учењто,колку повеќе те интересира повеќе ќе научиш.
Ууу ама сум се распишала:)

Никогаш од дома не ме терале да учам, па ни кога сум бил основно, од секогаш некеко ми било како обврскад аси ја завршаам таа работа, (учење, домашна, цратење цртежи, правење предмети по ОТП) и друго а за на факултет па и да не збориме се знаеше кога има журка а кога се учи.

KaiTekk напиша:
Ова несакам да го претворам во тема од таков обичен тип. Сакам да искажам едне мој личен став за образованиево за вас. Учам во една од најсилните гимназии кај нас ДСУ Раде Јовчевски Корчагин. Првата година ми помина пекол, конфликти со (самобендисани) наставници. Краен просек: 4.7. Среќен сум заради тоа. Но тоа не ми беше поентата. Сиве овие работи ме натераа да размислам... за да успееш во животот дали треба да го учиш она што сакаш да го учиш или треба да го учиш она што те тераат да го учиш. Моја цел во животот е информатичката наука и технологија, поточно веб развој и (по малку) веб дизајн (оваа работа е нешто како web developer). Но во средново училиште НЕ МЕ УЧАТ НИТУ 1% од тоа што сакам да го знам. Сите знаеме што не учат таму. Ова ме доведе до една дилема... дали треба да учам ТОА ШТО САКАМ или ТОА ШТО МЕ ТЕРААТ. Во школо ме тераат да учам, додека ова во IT си го учам сам. Учител сум си на самиот себе. Имам пристап на интернет и до милиони ресурси и имам контакт со многу талентирани луѓе кои ја сакаат истата објаст од како мене. На училиште само гледам деца што како и секогаш го мразат училиштето и учат само за оценки. Тоа според мене не е правилно. Вчера зборев со еден човек од Велс, се занимава со менаџирање на човекови ресурси, ти помага да најдеш работа итн... Во средно бил просечен но сега е многу богат и има соработувано со најголемите умови во IT индустијата кои сега имаат милион долари. Тој ми даде еден интересен совет: учи го она што го сакаш не она што те тераат. Училиштата не влијаат многу на твоето образование, се е до self-development (саморазвивање) на твоите вештини. Ако успееш да го достигнеш совршенството во тоа, тогаш ти си ја постигнал целта во својот живот. Можеш да се вработиш каде било во светот покажувајќи го твоето богато портфолио. инаку, ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ НИЗ СВЕТОТ (такви ги има многу) НЕ БАРААТ ФАКУЛТЕТСКА ДИПЛОМА ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ТУКУ ТЕ ТЕСТИРААТ И ПРОВЕРУВААТ КОЛКУ ЗНАЕШ. За разлика од нас кои се водат по правилото: имаш диплома, купена или заслужена, примен си. Затоа сите ние пропаѓаме. Кога му кажав каде живеам, ми го кажа следното, цитирам: "You are in the wrong part of the world for $ i'm afraid". За жал ова е вистина...
Сево ова ме доведе до една дилема. Треба ли да го учиме она што го сакаме или она што не тераат? Еве ја мојата приказна за тоа. Ако продолжам да учам во ова школо ќе мора скоро секој ден да го поминам во учење и ќе имам многу малку време за да го правам тоа што го сакам. Ако се преместам во друга гимназија (планирам од корчагин да одам во панче арсовски или друго школо) ќе имам многу повеќе време да го правам тоа што го сакам. Па ако имате мислење за ова, ќе ве замолам да ми дадете совет за ова бидејќи навистина ми е потребен. Септември не е далеку, а јас сум сеуште во дилема...

lol...konkretno za tebe,moe mislenje e deka uste ti e rano da se ustrucuvas..vo zivotot prvo treba da steknes osnovna kultura za nestata,osnovno obrazovanie vo site oblasti,pa posle da se usovrsuvas vo oblasta za koja ti mislis deka si roden!
Tokmu zatoa,se sozdadeni gimnziite,i tokmu zatoa vo niv ucat posilni ucenici,a ako velis deka Korcagin e najsilna gimnazija vo Skopje,togas you've done the right choice! Koga ke gi steknes osnovnite znaenja koi se steknuvaat vo gimnazija,ne samo vo oblasta na obrazovanieto ,tuku i vospitnite znaenja,ke sfatis ponataka vo zivotot kolku ti vredelo so si ucel vo taa gimnazija,poso ne e isto da ucis vo edno zemjodelsko uciliste kade sto polovinata neznaat kolku e 6x7 i da ucis vo stroga gimnazija!

Ic ne se sekiraj,tvoeto vreme ke dojde..sega zasega uzivaj si vo gimnazijata,istaknuvaj se na polinjata za koi si zainteresiran,a uci gi drugite predmeti ne zaso nekoj te tera da go napravis tos,tuku za da steknes OSNOVA vo site oblasti vo zivotot, OSNOVA od koja podocna ke imas neizmerno mnogu korist!

fala,prijatno

KaiTekk напиша:
Не ти е малку рано за вакви размислувања?

Сепак,средното образование не можеш да го сведеш само на една област,затоа што ТЕБЕ така повеќе ти одговара.Сите сме се утепувале од учење,и дека не терале,но првенствено бидејќи Е НЕОПХОДНО.

Мислиш дека ќе бидеш попаметен ако учиш само тоа што ти се допаѓа?Не можеш целиот живот да го сведеш на информатика и технологија.

но дали затоа треба да се утепувам од учење за предмети кои ама баш ич нема да ми требаат понатаму или повеќе треба да се посветам на тоа што го сакам?

Гимназијата ти е само вовед за понатака, ги учиш општите работи.
Ако веќе си сакал нешто поопширно за информатичката технологија требало да се запишеш во некое средно кај што повеќе се изучуваат тие работи и би имал шанса да се посветиш баш на тоа.
Иако кај нас во Македонија што и да се запишеш треба да бидеш снаодлив за да можеш на таа струка што си ја завршил да најдеш работа.
На крај убаво ти рекол човекот You are in the wrong part of the world.
Што и да одучиш речиси е сеедно овде во Македонија.
Сепак во гимназијата не можеш да го учиш само тоа што те интересира зашто таму ти се општи поими кои те воведуваат во посложените нешта понатака.

никогаш не би ме терале да учам .јас ако сакам да постигнам нешто во животот ке треба да имам познавања а ако не учиш каде ке ги стекнеш тие познавања?Нормално дека секој родител ке рече дека треба да се учи вака такаа...али да ме тераат тоа не!

KaiTekk напиша:
но дали затоа треба да се утепувам од учење за предмети кои ама баш ич нема да ми требаат понатаму или повеќе треба да се посветам на тоа што го сакам?

ти изгледа не читаш шо пишуваме ние бе?
Ако беше работата во усовршувањето упте од мали нозе,немаше да постои основно и средно училиште,туку одма ќе идевме на факултет учејќи го само она за кое мислиме дека сме створени
Меѓутоа,некои паметни луѓе утврдиле дека секој човек,за да може да успее во животот,треба да има основа во било кој сфера од истиот,а таа основа се стекнува токму во гимназија!Затоа,доколку сега ги стекнеш тие основи,кога по 10 години ќе се сретнеш со знакот Н20,ќе знаеш дека се работи за вода!Тоа сигурно нема да го научиш ако цел живот седиш пред компјутер!!

Каи, скоро сите го имаме овој проблем. И јас сум во РЈК и многу работи ме курчат. И јас отидов на математички смер, па по се изглеа највеќе(барем годинава) ќе учам биологија и хемија. Е сеа, по твојот начин на размислување, треба тоа да го баталам. Ама има еден проблем. Системот не го "дозволува" тоа. Може не е најадекватен зборов ама ај. Замисли ситуација. Ја идам на факс и имам био и хем 3. Мене не ми значи многу тоа, ама на тој абдалот шо треба да ме прими му значи.(тој сигурно би примил некој 5 по тие предмети, а не со 3). Така да полека. Не влагај во конфликти, не мрчи на се. Убаво ти рекол велшанецот. Си се родил на погрешен дел од светот. Битно е да напредуваш, да се искачуваш. Кога веќе ќе ги надминеш сите ѓубриња кои ти сметаат, верувај ти последен ќе се смееш. А ја знаеш народната: Кој последен се смее, најслатко се смее. :)

Треба да го учиш тоа шо сакаш ТИ да го учиш. Доколу се запиша во гимназијата без ќеф, ќе добиеш одбивност кон учењето и ќе ти биди многу тешко, башка потешко ќе можиш да го организираш времето.

Еве ти еден пример...Ние бевме три другарки. Се дружевме од прво одделение. Цело основно бевме неразделни, заедно седевме, абе се заедно. Ко дојде ред да се запишиме во средно, трите имавме различни интереси. Едната сакаше гимназија, јас сакав економско, третата сакаше медицинско. Ко` дојде денот за уписите, трите заминавме на различни места, секоја кај шо сакаше да се запиши. По некое време, другарката шо се запиша во медицинско, се предомисли, и си ги префрли документите во гимназија. И бевме среќни, бидејќи училиштата се блиску, ќе можиме пак да се дружиме речиси исто како порано. Два дена пред првиот училишен ден, другарка ми си ги врати документите во медицинско. Размислуваше цело лето, и дојде до заклучок дека друштво има секаде, дека ние пак ќе бидиме другарки и пак ќе бидиме заедно колку шо можиме, башка таа ќе биди задоволна затоа шо го учи тоа шо го сака.
Еве сега, после две години средно, пак сме најблиски другарки, имаме друштво и отстрана, секоја во своето училиште, го учиме тоа што го сакаме и сме среќни и задоволни.

Така да, мој совет, запиши се кај шо сакаш ти, и не дозволувај никој да ти го планира животот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom