Дали коефициентот на интелегенција на младите опаѓа?

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
jas na inteligencijata gledam poinaku na primer: inteligentna rabota e koga ke napravish za sebe neshto korisno, kako na pr: pari. ima edna recenica koja ja kazuvaat: ako si tolku umen togash zoshto ne si bogat. poz.

А Што ако тоа не е мотивот?
--- надополнето: 25 јули 2013 во 16:58 ---
Trgnato e videoto, ke moze nekoj da kaze so se desava?

Навистина што има на видеото??

Што се однесува за коеф на инт, тоа е само обична пресметка која не е релевантна и е уште еден начин за поделба на луѓето по глуп основ па зошто јас да бидам во мЕНСА, јас можам бидејќи ги исполнувам нивните булшит статистички критериуми но кој курац??

Ќе мафтам со членската како сум виша раса или како сум на некојси начин посупериорен од другите а уствари нема врска бидејќи јас неможам да напишам текст т.е поезија подобро од 16 годишни деца и сега???

Кој е посупериорен??

6-660x300.jpg

Eдна слика 10.000 зборови.

Ова е идеално време да се зголеми коефициентот..само штета што многумина го зимаат спротивниот ефект на таблетата наречена интернет. Интернетот е повеќе од воздух денес, поготово во Скопје. Инаку, по мало размислување, мислам дека напротив, не опаѓа интелегенцијата. Опаѓа паметноста. Мислам дека со интернетов, како и да е, кој и за што да го користи, неговото IQ сигурно не се намалува, сепак е во тренд, во комуникација, колку толку ќе читне дури и некоја новост на фејсбукот. Само штета што тоа тлеење на тоа потенцијално IQ кај многу ќе остане да тлее и глупавоста останува да владее..

Ако се намалува IQто на младите погодите од три пати кој е виновен за тоа? :)
Инаку,не. Не се намалува IQто туку се намалува користењето на логика,емпатијата,моралниот компас,желбата за комуникација,заинтересираност за нови искуства,желба за надоградба...и тоа е многу полошо ако размислите и јас искрено се плашам за тоа какви ќе испаднеме сите ние за 10 години ако на 17 и 18 мислиме дека сме супериорни над другите поради некоја грда илузија која ни го мати разумот. :D

Дека опаѓа интелигенцијата на младите има доста примери факти и аргументи. Значи;

1. На разговор на фејсбук повеќето не знаат да направат кириличен фонд, не знаат да стават ни точна, ни запирка, ни прашалник, ни извичник.
2. Повеќето не знаат нешто подалеку освен фејсбук и Јутјуб.
3. Некои петто шесто одделенци ги има што не знаат да пишуваат, ниту пак да читаат. Еднаш од еден пријател којшто е професор по музичко видов тестови кај што во еден збор пишуваат измешано и латиница и кирилица...
4. Повеќето на памет не ја знаат таблицата множење.
5. За собирање на два двоцифрени броеви користат дигитрон.
6. Имаат ограничен фонд на зборови.
7. Проблем им е да сврзат реченица.
8. Се што им се сервира по медиумите си го земаат здраво за готово.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom