Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
Јогата произлегува од самата природа. Ако некој групирал концепти, системи и начини не значи дека ја измислил Јогата и дека Јогата произлегува од него/нив.
47039_569136486431935_1954015674_n.jpg

А од кај потекнува рисјантвото?[DOUBLEPOST=1443282675][/DOUBLEPOST]На крај краишта не е битно од кај шо потекнува, битно е какво влијание има на нас, како ни користи. Додека рисјанството и црквата 2000 год го заробуваат човештвото и држзат во духовен мрак, догми, цело време војни кланици, Јогата е нешто најчисто, најсветло на овај свет.
Hristijanstvoto isto taka e mnogu jasno od kade poteknuva i koga judaizmot preminuva vo hristijanstvo (uslovno). A ima golema razlika megu hristijanstvo i crkva, i za toj mracen sreden vek ne e vinovno hristijanstvoto tuku crkvata (podocna podelena na katolicka i pravoslavna, zapadna i istocna) Znaci crkvata, a ne hristijanstvoto.

„Бхакти-јога е вистинска, искрена потрага по Бог, потрага што започнува, продолжува и завршува во љубов. Еден единствен момент на лудилото на крајната љубов кон Богот ни носи вечна слобода.
....
....
Едната голема предност на Бхакти е што таа е најлесниот и најприродниот начин да се достигне големата божествена цел; нејзината голема мана е што во своите пониски облици често дегенерира во грозен фанатизам. Фанатичната група во хиндуизмот, исламот или христијанството секогаш била речиси исклучиво составена од овие обожаватели на пониските нивоа на Бхакти. Таа исклучивост на приврзаноста кон саканиот објект, без која не може да се развие вистинска љубов, многу често е и причина за осудување на сè друго.

Сите слаби и неразвиени умови во секоја религија или земја имаат само еден начин да го сакаат својот идеал, т.е. со тоа што го мразат секој друг идеал. Во ова лежи објаснувањето зошто истиот човек кој е толку љубовно приврзан за својот идеал за Бог, толку посветен на својот идеал за религија, станува бесен фанатик штом ќе види или слушне нешто за кој било друг идеал.
Овој вид љубов е нешто како кучешкиот инстинкт за чување на имотот на господарот од упади; само што инстинктот на кучето е подобар од разумот на човекот, бидејќи кучето никогаш не го помешува својот господар со непријател, во каква и да е облека да му се појави. Повторно, фанатикот ја губи сета моќ на расудување.“
- Бхакти Јога, Вивекананда

не ми е јасно зошто секоја јога женска сака да се пердаши со некој индиски јога мистик кој личи на зомби?

не ми е јасно зошто секоја јога женска сака да се пердаши со некој индиски јога мистик кој личи на зомби?
Има нешто што се вика тантра секс. Најчесто Саду и Ахгори јогиња знаеф да га практикуеф. Тачно, они личиф на изгорени глусци ама имаф моќ да напраиф жена да се секса неколко саата без престанак, а оргазам да трае преко 10 минута.
Значи лудило.

Ваљда затој сакаф.

Има нешто што се вика тантра секс. Најчесто Саду и Ахгори јогиња знаеф да га практикуеф. Тачно, они личиф на изгорени глусци ама имаф моќ да напраиф жена да се секса неколко саата без престанак, а оргазам да трае преко 10 минута.
Значи лудило.

Ваљда затој сакаф.

Мене ми делува ко булшит. Гледам видеа лице у лице седат со курот унатре неа и се гледаат. Не верувам дека жена може да сврши од тоа. Можеби некој чуден фетишизам да е за некои особи, али за нормал пипл не е.

Мене ми делува ко булшит. Гледам видеа лице у лице седат со курот унатре неа и се гледаат. Не верувам дека жена може да сврши од тоа. Можеби некој чуден фетишизам да е.
Па неам појма, ја од порано што сам прочитаја ти кажују. Да, не е лудачки Роко Зифреди секс, него има неколко етапе и сфе е споро и смирено.
Знам нешто зен музика треа да има у позадину, мора заедно да се соблачаф, да се гледаф у очи бла бла и ја мислу дека су глупости. Ама викаф дека тај техника дава најдугачак секс сс најлуд оргазам.

Мене ми делува ко булшит. Гледам видеа лице у лице седат со курот унатре неа и се гледаат. Не верувам дека жена може да сврши од тоа. Можеби некој чуден фетишизам да е за некои особи, али за нормал пипл не е.
Ако ти е интересно да читаш, повели:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tantric_sex

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom