Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување

Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината_

• Да (ке постирам на кој начин)

Гласови: 120 44,4%
  • Не е возможно.

Гласови: 150 55,6%

• Вкупно гласачи
    270
Статус
Затворена за нови мислења.
Ништо не може да постигне брзина поголема од таа на светлината во денешниот просторно-временски контуниум. Но, ако малку се поманипулира со него ќе биде можно...

Не дупи со претпоставки, како би било можно да се манипулира?
Од каде на каде ви имало било каков начин на промена која би овозможила менување на основните постулати во физиката?

Не дупи со претпоставки, како би било можно да се манипулира?
Од каде на каде ви имало било каков начин на промена која би овозможила менување на основните постулати во физиката?

Тие основните постулати во физиката не важат на пр. за масивни објекти како што се неутронските ѕвезди или црните дупки...кога таму не би важеле тогаш сигурно би можеле и ние да смениме нешто.

Тие основните постулати во физиката не важат на пр. за масивни објекти како што се неутронските ѕвезди или црните дупки...кога таму не би важеле тогаш сигурно би можеле и ние да смениме нешто.

Физиката и нејзините закони се универзални и важат за секое тело, од најмало до најголемо.
Не знам што сакаш да прикажеш со споменување на супер масивни објекти и објасни која ти е поентата.

Физиката и нејзините закони се универзални и важат за секое тело, од најмало до најголемо.
Не знам што сакаш да прикажеш со споменување на супер масивни објекти и објасни која ти е поентата.

Мислам дека Сака да ги користи законите,имено и црните дупки исчезнуваат....теоријата е да се создаде таква која ќе ичезне пред објектот,леталото да дојде до Event Horizon-теоретски...:toe:)...

Инаку во едно сум 100% сигурен....

Ако Успешно детектираме гравитон.....веќе ќе имаме одговор..поддржувачите на Стринг теорија...одма ќе се возбудат. :vozbud:

Таму материјата во каква состојба е???

И ние би можеле,ако бидеме црни дупки...:pos2:

Не биди толку сигурен.
Не важат истите закони за движење на трактор и електрон.....

Инаку во едно сум 100% сигурен....

Ако Успешно детектираме гравитон.....веќе ќе имаме одговор..поддржувачите на Стринг теорија...одма ќе се возбудат.

И јас сум 100% сигурен дека кога технологијата доволно ќе напредне, ќе можеме да патуваме побрзо од светлината.

Не биди толку сигурен.

Арно ти вика кварк,па тракторот е од атоми,а овие од...па дури и на квантно ниво би рекле ...има некаква хармонија...

И јас сум 100% сигурен дека кога технологијата доволно ќе напредне, ќе можеме да патуваме побрзо од светлината.

Зборевме за откривање на гравитон...за кој имаме технологија,барем така смртаат повеќе стручњаци.

Не биди толку сигурен.

Законите што важат за трактор, важат и за електро. Кажи еден што не важи.

Законите што важат за трактор, важат и за електро. Кажи еден што не важи.

Па малку за ментална гимнастика, хајзенберговиот принцип не важи за тракторот, бидејќи тој не подложи на законите на квантната теорија.
Значи можеме да ја пресметаме и положбата и импулсот на тракторот.
Исто, на пример фотоелектричен ефект не дејствува врз цел трактор.
Не можеш да избиеш трактор од паркинг на трактори, осветлувајки го.
Не можеш да му дадеш дополнителна енергија на трактор, па тој да прејде во следно енергетско ниво. На пример да стане комбајн.
Мала заебанција со напишаново, во секој случај квантната теорија нема многу заедничко со класичната физика па заради тоа мака мачат да најдат обединувачка теорија која ќе ги сврзе сите.

Постот ти е копирање од некој учебник по физика и со тоа сосема ирелевантен на темава. Освен, се разбира, за оние кои сакаат да научат нешто за теоријата на релативност.

Оф леле... Види го што ми збори... Нема везе, малце само да прочиташе што пишува ќе беше доволно, ама тоа е основниот проблем на народов - не знаете да слушате (читате во случајов)... Не се врти светот околу вас, бог да чува... I'm off! Не се прави муабет со луѓе ко вас...

Па малку за ментална гимнастика, хајзенберговиот принцип не важи за тракторот, бидејќи тој не подложи на законите на квантната теорија.
Значи можеме да ја пресметаме и положбата и импулсот на тракторот.
Исто, на пример фотоелектричен ефект не дејствува врз цел трактор.
Не можеш да избиеш трактор од паркинг на трактори, осветлувајки го.
Не можеш да му дадеш дополнителна енергија на трактор, па тој да прејде во следно енергетско ниво. На пример да стане комбајн.
Мала заебанција со напишаново, во секој случај квантната теорија нема многу заедничко со класичната физика па заради тоа мака мачат да најдат обединувачка теорија која ќе ги сврзе сите.
Ama koga se raboti za dvizenje i brzina, klasicnata njutnova mehanika vsusnost pretstavuva specijalen ( granicen ) slucaj na ajsntajnoviot specijalen relativitet. :)

Ama koga se raboti za dvizenje i brzina, klasicnata njutnova mehanika vsusnost pretstavuva specijalen ( granicen ) slucaj na ajsntajnoviot specijalen relativitet. :)

Ако те разбрав добро, малата брзина нема некое влијание и може да се занемари и стариот Њутнов систем може да се примени во..всушност се.

Ако те разбрав добро, малата брзина нема некое влијание и може да се занемари и стариот Њутнов систем може да се примени во..всушност се.
Ne Njutnoviot, tuku Ajnstajnovite ravenki mozes da gi koristis i za merenje na brzinata na traktorot, pa i masata i t.n. :toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom