Да го решиме проблемот со името (once for all!!!)

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го прифаќате предлогов :

• Вкупно гласачи
    44
Najdobro e da se zatvori temava.Zatoa nikoj nema mandat ni da misli, a ne da diskutira!Imeto e tradicija i nikoj nema pravo da predlaga!ZAMISLETE STO KE SE SLUCESE VO ANGLIJA(ili bilo koja zapanda zemja) DOKOLKU VAKVA TEMA BI SE STAVILA VO JAVNOT!

E shto ke se slucese vo Anglija (ili bilo koja zapanda zemja) dokolku vakva tema se stavese na javen forum? De ziti se bash sakam da cujam?
Ke se vezbashe mozok -- izgleda na zapad e toj na pretek. :)

Ја предалагам - вие располагате.

Нејсе : никаков муабет не падна на средбата за тоа прашање.

edno vreme rabotev so grci ... i stalno se raspravav so grcite , mladite se ok ama voa starite koga me prasaat od kaj sum , vikam od Makedonija i oni aaa od Skopje , vikam ne bre od Makedonija , a ako mislis od koj grad od Kratovo, i on pak aha da de od Skopje si znaci , ja pak Skopje e glaven grad na Makedonija bre ... uff kako me nerviraat samo :icon_evil , se praat udreni ...

palatica напиша:
Angliskiot istorichar ako saka da napishe neshto pravilno neka gi prochita chlenovite za imeto na ON!

Англискиот историчар ќе дојде директно во Македонија бидејќи не е во негова практика да прави плагијати... Ќе престојува во Скопје, Охрид, Кратово, Струмица и Велес цели четири месеци. Ќе истражува, ќе чита и ќе работи (наместо да седне во некоја некомфортна фотеља во некој институт на петнаесетти кат).

Потоа ќе бара иселеници од окупираните македонски делови (Егејска и Пиринска Македонија) и ќе оди уште 5 месеци во тие делови...

За “книгите“ на ОНУ - јас лично сумњам дали има такво нешто. :raz:

Pred da dojde vo Makedonija Anglicanecot treba da ja zeme biblijata vo svoi race i tamu da procita kako hristijanstvoto doshlo vo Evropa.Ubavo da gi procita i protolkuva zborovite:-Dojdi vo Makedonija,ni trebash!(znaci ne vo Grcija) koga mu se javil na sv.apostol Pavle eden Makedonec(ne Grk).So toa ke znae Anglicanecot deka pred 2000 godini postoela Makedonija i postoele Makedonci koj se razlikuvale od Grcite.Toa e "najmerodaven" fakt zatoa shto i vo Grckata biblija ke go najde istoto.Znaci "baba lazi-trap ne lazi".Dovolno e samo malku da se educira na religijska osnova ako ne e dovolno "educiran".

Де бре човече - ти се читаш што пишиш или на шега ова го плесна. :pos: :pos: :pos:

Pa objasni koja e celta na negovoto doaganje vo Makedonija?Ili toj taka kolku da si napravi eden odmor,pri shto ke bide "prv vo selo namesto vo grad posleden".

Еден совет : кога не знаеш за кој се работи, од каде потекнува, кои се неговите идеи - ништо не ти дава за право да го судиш ниту пак да му попуваш да чита Библија. Да ти раскажам едно искуство со него : ме праша дали во Македонија има многу жени што се викаат Лидија. Знаеш ти која е Лидија? :wink:

Ај одговори ми па после суди ги компетенциите на тој човек важи?

Нејсе - објаснив во првиот ми пост што ќе прави во Македонија... Не прочита? :raz:

head напиша:
Паа не би рекол дека спорот со името е најболниот предмет во забелешките на ЕК:ne:Имено,претставникот на ЕК , на 9.11 кога го искажа позитивното мислење за нашиот статус за кандидат,кога беше запрашан околу спорот со името тој јасно кажа дека тоа е ЧИСТО БИЛАТЕРАЛНО ПРАШАЊЕ помеѓу нас и грците!!!Е сега ќе речеш , да така е, ама Грците имаат право на ВЕТО при евентуалниот наш прием во ЕУ...мое мислење е дека не треба ние да даваме некои нови предлози бидејќи двојната формула е најмногу што Македонија треба да им го дозволи на Грците...а додека да дојде денот за наш прием во ЕУ ќе поминат уште многу години(десетина според мене) а до тогаш работите(Грците) ќе си легнат на брашното а и најголемиот број на земји со кои имаме контакти ќе не признаат под уставното име и сите нивни аргументи ќе им паднат во вода и инаетот е се што ќе им остане:icon_lol:
Затоа гласам ПРОТИВ твојот предлог дефинитивно

Aha,my ass so vikaat amerite.
Drugite zemji moze ke ne priznaat,ama za Grcite ic ne veruvam da ne bidam pesimista.
Kolku godini pominaa od koa pocna sporot za imeto?

Pa samo jas poznavam barem 5-6 Lidii vo mojot grad.Ako mislish na nekoja od niv kazi ne se srami ke i poracam da ve ceka.E sega ako mislish na prvata zena vo Evropa koja go primila hristijanstvoto toa e druga rabota.Nejze ja "zapoznav" tokmu preku biblijata koja mu ja preporacuvam na Anglicanecot.No dokolku toj znae za Lidija mora da znae i za Makedonecot koj mu se "javil" na sv.Pavle za da go zamoli toj da go donese hristijanstvoto vo Evropa.Ako ne si primetil vo moite postovi jas ne mu sudam na nikogo kogo barem malku ne go poznavam.

Па и не е баш првата жена во Европа - првите жени се разно-разните марии (магдалени, лени, елени и така натаму) а Лидија е првата Македонка што го примила Христијанството ама пред Македонија била и Кападокија и Понт (тогашна Грција) а колку што јас знам Грција припаѓа на Европа... М? :wink:

Kapadokija i Pont kako da se vo Azija ili barem tolku e mojata educiranost od geografija.E sega koga Makedonecot mu se javil na Pavle sigurno toj ne doshol so avion ili ne se "teleportiral",pa moral nekade da pomine neli?Koga zborime za Evropa interesen e faktot shto hristijanstvoto svoite pocetoci gi pravi tokmu vo Makedonija i tokmu toa e ubavo napomenato vo biblijata so edna golema i pozitivna rabota shto ne moze da se poravi ili da se falsifikuva kako golem broj na dokumenti koj go dokazuvaat postoenjeto na Makedonija i Makedonskata nacija ushte vo vremeto koga bila pishuvana biblijata.

ABC напиша:
Koga zborime za Evropa interesen e faktot shto hristijanstvoto svoite pocetoci gi pravi tokmu vo Makedonija i tokmu toa e ubavo napomenato vo biblijata so edna golema i pozitivna rabota shto ne moze da se poravi ili da se falsifikuva kako golem broj na dokumenti koj go dokazuvaat postoenjeto na Makedonija i Makedonskata nacija ushte vo vremeto koga bila pishuvana biblijata.

Mhm!!! Исто колку и фактот што стариот завет е напишан на еврејски и на арамејски а новиот на арамејски и грчки јазик нели. :wink:

Патем - никој не оспорува што Понт и Кападокија се денес на азиска територија но во времето на падот на Римската империја, истите градови како и Троја биле грчки. Нели?

Macedalien напиша:
Предлозите се следните :

1. Топоним :
Македонска Република
Macedonian Republic
Rјpublique Macјdonienne
Μακεδονική Δημοκρατία
A????????????? Ич не ми е јасно ова....од кај идејата???
Macedalien напиша:
Предлозите се следните :

2. Име на јазик
Славо-македонски јазик
Slavic-macedonian language
Langue slavo-macјdonienne
Μακεδονική γλώσσα

3. Име на жители
Македонка, Македонец
Macedonian, Macedonian
Macјdonienne, Macјdonien
Μακεδονικός, Μακεδονικός
Зар не треба по 'common sense' да биде Славо-Македонец/Македонка? Или тоа само јазикот е influenced од Славјаните? :icon_mad:

macedoniansarenotslavs6it.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom