Црна се чума зададе...

• Креатор на темата Креатор на темата Господ
  • Време на започнување Време на започнување

Се согласувате ли со ова решение?

• Да

Гласови: 24 45,3%
  • Не

Гласови: 29 54,7%

• Вкупно гласачи
    53
  • Гласањето е завршено на .
Повторно, носителот на законот е тој што треба да се обвини. Со мали измени целата работа може и треба да функционира. Бесплатно возење цела недела но со неможност истата да се искористи во пар саати наутро и попладне во шпицот.

Малку повеќе почит за сениорите не е наодмет.

Корисник сум на ЈСП траспорт 10-12 години и ниеднаш во сиве овие години не сум видел толку старци накрцани во еден автобус,верувајте работава не е на арно.
Ниеден петок не бил толку гужвест и закочен како денес.
Имено ова се случуваше:
На секоја станица чекаа во просек 5-10 старци,и се качуваа во просек по 2 минути секој и автобусот заглавуваше по 10 минути од станица.
50ка заглави околу пола саат на ГТЦ чекајки старци оддалечени по 100-200 метра од автобуската да се довлечкаат до автобусот.
Таман мислиш ќе тргне ете некој дедо ное мавта со бастумот чекај синкоооо.

Прашање до сите пензионери?
WTF are ya'll doin on the street??
Stay at home and decay >.>

не се криви пензионерите... ова се вика: СОБИРАЊЕ ГЛАСАЧИ ЗА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ! сите го знаат тоа... али ајде,ова не е подфорум политика...:pos2::pos2:

иначе старциве 95% не ни плакаат фала богу,ке влезе ке си седне и ич не му е гајле...

Да видиш друже што беше на Јаја паша пред да ги тргнат семафорите. Бучкуруш -.-

нишо не решија.. исто е и сега.. дали со или без семафори баш исто е... таму брат треба многу подругше да се решава проблемот само работата е уше колку децении ке треба да почекаме...
да не сум оф топик...

убаво си кажавте... незнам од старциве кој плаќа карта... ова не им беше потребно али ај... ме нервира само коа ке видам некои едвај стојат а сеа па и во автобуси.. ОМГ свашта се дешаваат..

Глупава идеја.
На времето ова го имав напишано и мислам дека треба да се спроведе.
Ако ги елиминираме пензионерите од гласачкиот процес, многу подобро би било.
Како што и претходно имав тема на која имав спомнато, факт е дека поголемиот дел од нив се излапени и воопшто не знаат за што гласаат и што е најлошо, како единствена активност го имаат гласањето и излегуваат во рекорден број. Дали има смисла тие луѓе кои се со сфаќања стари и по 50 години да бидат одлучувачкиот фактор кој ќе го определува курсот на развитокот на нашата држава?
Треба ли да се замислиме за големината на проблемите кои ги имаме пред себе и потребата од млади луѓе кои со своите идеи и желба ќе успеат да го трансформираат денешното општество и да го направат компатибилно со западното?
Дали всушност пензионерите се 19 годишна кочница?
Дали ако не беа тие, денес ќе уживавме во работите кои сами сме ги создале.
Пензионерите знаат дека се оставени таму на маргината и нивната освета кон младоста е влијанието врз изборите.. тие знаат дека крајот им е близу и сакаат за последен пат да бидат некаков фактор.
Старите се заникаде, дај да ги баталиме. Не е тоа што ни го кажуваат мудрост, тоа се празни повторувања на болниот старачки ум.
Пензионери. Оставете го светот на младите. Едноставно нема смисла да се мешате.
Во Јапонија имало на времето практика, кога човек нема да биде работо способен да биде оставен во чамец и пуштен во океанот, да не ја малтретира фамилијата со грижа за него.
Може нешто такво да се предложи и да се укине придонесот за пензиско кој ме иритира.

...толку небулози и дискриминација има во цитатов неколку редови погоре (ама и многу други коментари тука) што, искрено, не сакам ни да коментирам понатаму.[/quote]
Морам да се извинам за мојот неуспех да го видам са... ова... вистината во зборовите на Никола. Човекот е наполно во право. Предлагам да се постават дополнителни анкети за да ја покажеме подршката.

Доста беше тиранија и и уцени од пензионерите. Да живеат младите!

Intelekt..

Секое добро кое властите го прават за одредена група на грагани, го нарекуваме собирање партиски гласови.:kesa:

Морам да се извинам за мојот неуспех да го видам са... ова... вистината во зборовите на Никола. Човекот е наполно во право. Предлагам да се постават дополнителни анкети за да ја покажеме подршката.

Доста беше тиранија и и уцени од пензионерите. Да живеат младите!

Сеуште не знаеме колку си млад/стар, за да знаеме дали си искрен во заложбите.
Инаку пензионерите треба да се тргнат веднаш од државната каса.
Кој не оформил фамилија која ќе го подржува, значи нема потомци нека побара социјална помош.
Тој кој има, оние кои му се нека го поддржуваат.
Разберете луѓе дека ваквиот систем е дисфункционален на многу левели овај нивоа.
Не може да издржи едноставно буџетот на дедо ми да му плаќа 23.702 денари секој месец.
Не заебавајте или темелни реформи, или ништо нема да биде.

Добро е што им дадоа, меѓутоа глупо е шо старците ќе патуваат по 2-3 часа(злоупотребувајќи го подарокот),и ќе створат општ хаос...и тоа зошто? - За да потрошат помалку пари.

Остај тоа, па и летоска од жештината ќе биде страшно - Ќе мора да ангажираат барем по еден доктор у автобус. :toe:

Кој не оформил фамилија која ќе го подржува, значи нема потомци нека побара социјална помош.
Разберете луѓе дека ваквиот систем е дисфункционален на многу левели овај нивоа.
Не може да издржи едноставно буџетот на дедо ми да му плаќа 23.702 денари секој месец.
Свесен си дека секој човек дел од примањата му се одделуваат за пензија ?

Свесен си дека секој човек дел од примањата му се одделуваат за пензија ?

Да. Затоа сакам истото да се укине или барем изедначи за борците, првоборците. Види ја пензијата на дедо ми, а тој се пензионирал на 50, па види колку е фер.
За мене идеално би било да не плаќаме за пензии туку кој сака да партиципира во некои банки со штедења, друштва, столбови или како ги викаат.

Да. Затоа сакам истото да се укине или барем изедначи за борците, првоборците. Види ја пензијата на дедо ми, а тој се пензионирал на 50, па види колку е фер.
За мене идеално би било да не плаќаме за пензии туку кој сака да партиципира во некои банки со штедења, друштва, столбови или како ги викаат.

Па правилно така треба и да е, но слаб е стандардот и платата кај нас, па сега за сега генерално е невозможно..

Па правилно така треба и да е, но слаб е стандардот и платата кај нас, па сега за сега генерално е невозможно..

Глупо е некој со пензија да издржува фамилија.
Милам од каде на каде.
тие работи мора прво да се сменат и менаталитетот дека ниедна работа не е срамна(ако ја има).

Менталитет кај постарите е стекнат во време на едно друго општество,(социјализам) и како што гледам немаат никаква намера да се променат.

Искрен сум.
Се мислев дали фамилија да имам некогаш ама што ќе ми се ако ме даваат во геријатрија, како што прават денес сите.

И имаш право, сакам парите од платата јас да си ги трошам, а не дел да одат во пензиско. Сега сакам да ги искористам, бе, парите, не кога ќе остарам. (после може и социјална помош)

Идејата е добра, предлагам граѓанска иницијатива... КОЈ Е ЗА?

Супер е што им се дава бесплатен превоз. А некогаш сте помислиле дека автобусите се ебено ПРЕВИСОКИ за стар човек да се качува брзо, со леснотија??? Во Хрватска го нема тој проблем:

thumbnail.php

Немаш 2 скалила за качување туку директно си влагаш во автобусот.

ако е за сите над 62 години, брат си го згрешил насловот. требало да биде “Бела се чума зададе’’....:helou:

инаку убаво вака, конечно нешто саглам од владава зошто да не се искористи. е сега ќе си има гужви, тепачки и такви работи ама добро е. помина и тоа :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom