CouchSurfing

• Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Локација
Macedonia
Луѓето што го практикуваат се нарекуваат коучсрфери...Има и македонци домаќини, и неколку странци биле гости кај наши домаќини...тоа може да се истражи на сајтот. Кога гостуваш некаде домаќинот ти готви домашна традиционална храна, ти раскажува за културата и традицијата и сл...Коучсрфингот не е ништо друго, туку да најдеш сигурно место за престој кога си некаде во странство, без да плаќаш хотел :)
Не е нешто ново и веројатно многумина веќе слушнале...сајтот има 7 милиони регистрирани профили. Степенот на заштита е голем, има препораки кои членовите ги пишуваат на профилот и сл...Дали некој патувал на овој начин?
Негативната страна на коучсрфингот е што, постои страв од непознатото, но како што кажав, треба да се одберат луѓе-домаќини со голем рејтинг и позитивни коментари.
https://www.couchsurfing.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/CouchSurfing
Приватно видео од коучсрфер...

Во ова видео има се околу коучсрфингот, треба многу да пишам :)
Кога се регистрирашна сајтот пишаш дали сакаш да бидеш домаќин или бараш домаќин (хост), најчесто и двете.
Читав на нет дека кај домаќин од германија, отишле две британки...требало да бидат два дена во франкфурт, човекот ги угостил, сместил исто како гости...излегле да прошетаат и вечерта се вратиле со случајно најдени дечковци и се ...секакви искуства има :)

Бев едно време домаќин, ама почнаа да ме нервираат добри 50% ликови од тие што патуваат преку тоа и прекинав со тоа.
Има навистина луѓе кои да ти е ќеиф да ги угостиш и муабет да споделиш искуства, ама пола од нив мислат дека е тоа некаков бесплатен хотел каде што сум должен да чистам зад нив и средувам.
Угостував преку warmshowers.org точакџии, ама ме надвисија обврски и не можам да го правим ниту тоа во моментот.

Good to know that @Windfucker :)
Незгодно е да ти дојде некој странец дома, да заседне и да чека се на тебе...но, секакви искуства има. Ако го погледна видеото, луѓето имале гостинка од тајланд, која им ја исчистила цела куќа...
Не се знае на какви ќе попаднеш...од тоа што јас го гледам, не патуваат луѓе без пари како што мислиме...напротив во видеото човекот сподели искуство за некоја богата рускиња, артист што имала јахта, а предпочита да биде сместена кај обични луѓе, наместо во хотел...Тие тоа го имаат искусено, хотели со 5 звезди и сл, значи тоа за нив е досадно...Јас веќе имам профил, и разгледував, има доста интелктуалци.......кога ќе најдете хост, кликнете на профилот, ако има позитивен фидбек, значи е сериозен :)

Последно уредено:
Ох ја па си помислив ова е да излежаваш на кауч, натрипан секако.

Навистина интересно, ама и опасно. Незнаеш кај кој ќе отидеш и кој ќе ти дојде............., а во денешницава секакви има:)

Господе боже, куда иде ова омладина? Се на .екс ги избива, на дроги, на блуд и разврат...хохо joke dude! ;)
Sungerot Bob никогаш не одиш кај некој што нема ништо на профилот, значи по тоа што другите напишале кај него, знаеш кај каков домаќин ќе бидеш :)
https://www.couchsurfing.org/group.html?gid=234

Господе боже, куда иде ова омладина? Се на .екс ги избива, на дроги, на блуд и разврат...хохо joke dude! ;)
Sungerot Bob никогаш не одиш кај некој што нема ништо на профилот, значи по тоа што другите напишале кај него, знаеш кај каков домаќин ќе бидеш :)
https://www.couchsurfing.org/group.html?gid=234
Супер е странава. Угостив неколку луге и немав никаков проблем. Кога не бев во можност да ги земам кај мене им препорачав Хостел и 99,9 % од нив се сложија на тоа а сепак ме побараа да се запознаеме и да помуабетиме. За стравот од непознато секако постои но ако си со цврст став дека нема да толерираш никој што ке ти се понаша како да е дојден во хотел ке немаш проблеми. Инаку на страната секој член на својот профил ги пишува своите интереси и не е тешко да се најде личност со слични интереси како твоите ;)

Јас искрено немав којзнај какви впечатоци од ова страница повеќе што патуват те гледат тебе како некој што им должиш, најреално кажано повеќето те искористуват и после кога заминуват не слушаш за нив а цело време ти зборат демек ако некогаш доаѓаш во мојот град слободно контактирај ме, но имаше и такви што стварно беа супер и уште држам контакти со нив али ретки има такви, пред се многу зависи од кои земји доаѓат

Јас искрено немав којзнај какви впечатоци од ова страница повеќе што патуват те гледат тебе како некој што им должиш, најреално кажано повеќето те искористуват и после кога заминуват не слушаш за нив а цело време ти зборат демек ако некогаш доаѓаш во мојот град слободно контактирај ме, но имаше и такви што стварно беа супер и уште држам контакти со нив али ретки има такви, пред се многу зависи од кои земји доаѓат
Имаш право за ова до негде. Но ја здравје од нова година ке ги тестирам сите кои ме барале за дружба и познанство а кои за едно спиење. Од Балканов прво ке почнам да им барам да ме хостаат кај нив и сите ке се покажат на дело.

Ја пред некој месец имав еден Хрват кој кога се врати у Хрватска секој ден почна да ме замара кога ке му напишам референца. Тој ми напиша уште дента кога се вратил у Хрватска а ја му немав напишано може 5 дена од кога си отиде. Кога му ја напишав ми се заблагодари 20 пати и у тој момент ја си помислив човеков шета низ светов за да собира референци на профил и да се фали пред луѓе каде бил и како добро се покажал а не да ужива. Си викам у курац све отишло.
Иначе мене лично повеќе за гостување ми се свиѓа за кога ке отидам негде да не бидам изгубен и да не плаќам 50-100 евра само за спиење. А за рефеенците ме заболе зашто спомените у главата остануваат а не на некоја интернет страница.

Не знам можеби од моја страна гостите повеќето се најдоа такви не сакам негативно да делувам но такви впечатоци добив, а тоа со референците колку што имам забележано повеќето се украсени не знам каков термин да користам ајде да речеме им се става шминка, поминуваш убаво под просечно а тие го опишуваат којзнај што се случило за и ти да им вратиш така, луѓето кога ке читат да помислат нема како нив или како мене тоа е некој вид манипулација, баш со тие што прекрасно поминав и стварно не знаевме да престанеме да праиме муабет најкратко пишуват референци, и уште нешто многу важно е колку знаат англиски значи има стварно типови што многу слабо знаат англиски или знаат ама не се разбирливи имав случај со кинеска, девојката не дека не знаеше али многу тешко можеше да ја разбереш што прашува или збори и се чуствуваш глупаво оти нон стоп требаше да барам од неа да повтори, и луѓе страницата се вика couchsurfing не се вика datesurfing или sexsurfing ми се има случено да бара девојка од мене пред полноќ да ја примам дома, оти првиот што ja прифатил да и биде гостинка овде во Скопје и барал секс уште првиот ден па она одбил па овој ја избркал од дома, таквите што отварат account со таква цел за брзо време се откажуват ке им пишуват негативни референци и само резил ке се прават, не сакам да звучам наивен не дека не се случуват и такви сцени помеѓу домаќин и гостинка ама за тоа да се случи претходно постои bodylanguage ти дава знаци дека е заинтересирана да има повеќе од нормално друштво а не да ја тераш со сила у п.м, даваш лоша слика на целиот народ со таков гест, како што читав претходно од коментарите страницата колку што може да биде интересна може да биде и многу опасна има секакви и од домаќините и од гостите, многу паметно и резервирано треба да постапиш

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom