Човекот Од Толунд Фен

• Креатор на темата Креатор на темата Мартин$
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Откривање на телото
Кога двајца Дански сечачи на тресет открија лице на човек во тресиштето, мислеле дека е жртва на неодамнешно убиство и ја известиле полицијата. Знаејќи дека старите останки понекогаш се претвораат во тресет, полицијата донесе експерти на местото. И оп :) открија дека не е никакво убиство, дека всушност тоа е човек кој погинал на местото од пред 2000 илјади години. Го откопале и го однесле во националниот музеј во Копенхаген, Данска.
tollund.jpg

Зошто бил зачуван?
Човекот од Толунд бил толку добро зачуван оти бил закопан во мочуриште. Органските остатоци, како шо се косата, ноктите, кожата и дрвото, вообичаено се распаѓаат поради дејство на бактерии. Значи, на бактериите им треба воздух за да ги разложат органските материи, но тоа не успева во мочуриштата. Зошто? Зошто во мочуриштата има мов и тој го спречува кислородот. Исто така, водата во мочуриштата има и многу киселини од кои органските соединенија не се разложуваат поради тоа што киселината ја зацврстува,зачувува и ја прави кафеава кожата.
bog2.jpg

Научно истражување

Еспертите од Научниот музеј го испитале човекот и од надвор и од внатре. Според забите утврдиле дека е над 20 години идека веројатно бил обесен, поради јажето што се наоѓало околу неговиот врат. Тие истотака го испитале и неговиот стомак, при што увиделе дека негова последна храна била каша од зита и семиња :). Знаеме дека Семињата се садат во почвата за следната година да има род, така, можеби ова било чин на жртвување за следната година да биде поплодна :nesvest:
T058832A.jpg

Мирниот израз на човекот од Толунд е во спротивност со неговиот насилнички крај. Тој бил обесен со јаже кое сеуште му е на вратот. Човекот живеел за време на железната доба, период што датира околу 800 година пред нашата ера во Европа, кога железото било најважен метал за оружје и алатки.
Се смета дека човекот од Толунд има најдобро зачувана главаод кој било човек од раниот период. Научниците го конзервираа со потопување во бањи со формалин, оцетна киселина, алкохол, восок, парафин и други заштитни средства.
:smir: Е толку пукнав више, више нема каде да се обратам :) :)

Извор: Интернет (преведено)

A zosto e ova misterija?
Dobra e prikaznata(super) , samo mislam deka treba da ja prefrlis vo drug forum poso nema i bas nekoja misterija tuka.
samo interesna novost.

при што увиделе дека негова последна храна била каша од зита и семиња :)

Аман бе, откриле и што јадел човекот пред да умре (пред 2000 години) :zver:
btw Ај едно браво за Мартинчо за трудот кој го вложил да ни го преведе ова :pos: :bravo:

Фала Пинк, А Тони ова го пишам тука само оти тогаш било мистерија, никој и незнаел што е? Од каде е? Од кога е? :)

Haha imam za owoj covek citano od knigata ,,Eureka,, . A avtorot na knigata e Kler Levelin.

USB напиша:
Haha imam za owoj covek citano od knigata ,,Eureka,, . A avtorot na knigata e Kler Levelin.
Точно така. Само шо ‘‘овој човек‘‘ е женско и има нашпишано над 100 книги, со различни, интересни теми. Иначе мајка е на две деца. к? :)

Martin$ напиша:
Точно така. Само шо ‘‘овој човек‘‘ е женско и има нашпишано над 100 книги, со различни, интересни теми. Иначе мајка е на две деца. к? :)

:nenene: ne znam za toa a i ne sum proctal nikade :wink:. A znam i oti owa bese na sala a ?

A vo owa knigata ,,eureka'' ima poveke interesni raboti . Ama aj ne otvaram tema .

USB напиша:
A vo owa knigata ,,eureka'' ima poveke interesni raboti . Ama aj ne otvaram tema .
На шала беше:) ама стварно женско е и сл. :) А отвори бе, барем ќе имаме да прочитаме нешто, иако гледам малку има заинтересираност :)

Martin$ напиша:
На шала беше:) ама стварно женско е и сл. :) А отвори бе, барем ќе имаме да прочитаме нешто, иако гледам малку има заинтересираност :)

Abe gledam :) Slabo e ama aj so da se prai . Ne gi interesira narodot :)

More jas ja razgledav knigata i naidev na edna slicna rabota ejj Martins

Пиши пиши, искрено врска немам шо има во книгата ама би требало да има во врска нешто со друга мумија...или?

п.с. немој да пишиш пост под пост да не добиеш од некој модератор опомена, за добро ти го кажвам ова. оки? :)

More ima edna mumija ama veke otvorena taa tema (mislam za tutankamon).
Owaa e nesto kako mumija slicno . Se raboti za covek koj negoviot trup e najden vo Italianskite alpi i e odvedeno vo labaratorija za ispituvanje . Arno ama otkrile deka se raboti za covek koj e praistoriski odnosno nad 4000 staro.A inace se vika coekot ,,Eci,, barav na google ama nisto ne naidov :toe::)

USB напиша:
Abe gledam :) Slabo e ama aj so da se prai . Ne gi interesira narodot :)
Како бе не ги интересира да се отвори некоја голема мистерија одма сите ќе се заинтересирет.

Zic напиша:
Како бе не ги интересира да се отвори некоја голема мистерија одма сите ќе се заинтересирет.

Ama siguno mislis na golema neli :helou:

interesno interesno... prv pat slusam za ovoj seksivo tip na fotkite...
i amante dajte nesto interesno... mi zdosadi 50 pati da go citam istoto za cicko drakula i vecinata od misteriite

USB напиша:
Ama siguno mislis na golema neli :helou:
Да некоја тешка мистерија која ќе ги замисли на сите.:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom