Чаир

• Креатор на темата Креатор на темата Scirea
  • Време на започнување Време на започнување
Кого и да прашаш од постарата генерација сите ќе ти кажат дека било подобро отколку сега.

Ми фали „вечното чаирско дерби" Слога - Балкан. Кој живеел во Чаир период од 90-та до 2000-та се сеќава на најубавата фудбалска атмосфера со преполн стадион. Златно време на македонскиот фудбал и воопшто.

После тоа нагло почнаа, се уплашија и добиваа големи пари тогаш.
Тоа е и најголемиот проблем ние како народ веднаш од нешто се плашиме, не научивме од нив дека со слога и заедништво се се може.
Нивна цел е од Чаир да дејствуваат према Ченто, Бутел и Гази Баба. Скопје не можат демографски да го освојат но со некаква шема - северна или јужна Митровица (како на Косово) да направат постепено прекројување на градот. Нели северниот дел нивен, а јужниот наш.
Многу касно сфаќаме дека преселбата од Чаир во Аеродром не е спас туку одолговлекување на проблемот.

Јас не сум од Чаир, но како и сите сум поминувал пред ова дивоградбиве стварно паркови, зеленила, сенки стварно убава населба, па затоа ме интересира каде се Македонците најмногу сконцентрирани. На пример во Тетово Македонците кои имаа станови и куќи помеѓу мнозинство албанци решија да се концентрираат во 2-3 македонски населби и мислам подобро направија така за да се избегнат некои големи инциденти, а во Чаир не ми е јасна таа состојба.

Последно уредено:
Тоа е и најголемиот проблем ние како народ
...сме биле отсекогаш партиски поделени. Проблемот можеше да се реши у 2001-ва ама ние тогаш ја изгубивме комплетно државата. Од тогаш е одолговлекување на проблемот. Шемата за нив почна уште од 1997 со Гостивар. Тогаш требаше да се притисне највеќе и да се реши проблемот „кој е газда у своја куќа"

...сме биле отсекогаш партиски поделени. Проблемот можеше да се реши у 2001-ва ама ние тогаш ја изгубивме комплетно државата. Од тогаш е одолговлекување на проблемот. Шемата за нив почна уште од 1997 со Гостивар. Тогаш требаше да се притисне највеќе и да се реши проблемот „кој е газда у своја куќа"
Се согласувам, но ние бевме сами и пак имавме среќа во Америка не реши уште 2001 да ја подели МК. Нив најверојатно им беше уште пред 1997 ветено пред косовските настани дека ќе добијат голема држава во спротивно за нивната лојалност кон Америте.
Пак ќе кажам ние сме како една овца помеѓу 4 волка не знаеме кој е поопасен и немаме некој да не поддржи, инаку сите знаеме уште 2001 како ќе се завршеше.

Настрана од сето ова ме интересира каква е состојбата на Македонците во Чаир, дали е безбедно да се движат сами ? Дали имаат притисоци ? И во кој дел на Чаир се најбројни.

Се согласувам, но ние бевме сами и пак имавме среќа во Америка не реши уште 2001 да ја подели МК. Нив најверојатно им беше уште пред 1997 ветено пред косовските настани дека ќе добијат голема држава во спротивно за нивната лојалност кон Америте.
Пак ќе кажам ние сме како една овца помеѓу 4 волка не знаеме кој е поопасен и немаме некој да не поддржи, инаку сите знаеме уште 2001 како ќе се завршеше.

Настрана од сето ова ме интересира каква е состојбата на Македонците во Чаир, дали е безбедно да се движат сами ? Дали имаат притисоци ? И во кој дел на Чаир се најбројни.
Ја не сум во Чаир одамна. Проблеми имаше уште тогаш постарите „зелки" ги тераа намерно децата да се закачат со некој за после да се створи проблем. Навечер у 57-ца намерно влагаа групно у Чаир на станица за да прават проблеми. Сега не верувам дека нешто се сменило. Сигурно „зелките" доминираат со бројка нема збор. Инаку нашите ги има повеќе низ Бутел и Топанско а за Чаир не сум баш сигурен изгледа мал е процентот на наши што живеат таму.

Ја не сум во Чаир одамна. Проблеми имаше уште тогаш постарите „зелки" ги тераа намерно децата да се закачат со некој за после да се створи проблем. Навечер у 57-ца намерно влагаа групно у Чаир на станица за да прават проблеми. Сега не верувам дека нешто се сменило. Сигурно „зелките" доминираат со бројка нема збор. Инаку нашите ги има повеќе низ Бутел и Топанско а за Чаир не сум баш сигурен изгледа мал е процентот на наши што живеат таму.
Е таквите што влегуваат 10на1 во автобус ги мразам. Само заседа за нив и прати го во болница друг пат автобусот ќе го гледа 2км од далеку и страв ќе има. Мајката нивна за таквите хиени.
Автоматски споено мислење:

Чаир може да му е по ќејф на некој кој цел живот живеел таму и го држат спомени. Исто ко јас дома како што си се осеќам. Тоа е разбирливо.
Гурман сум и уживам во јадењето, али во Чаир не ми се оди ни за најјакиот бурек.
Во Скопје секоја населба си има свои убавини, мене искрено најкрш ми е Кисела Вода, никогаш не би се нафатила да живеам таму.
Пар со добри финансии најдобро е во околината на Скопје да живеат.
Едноставно си имаш мир, нема инциденти и густ сообраќај, чисто е, секој со секој се познава.
Другото се е пренатрупано премногу луѓе и згради.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom