Целата Вистина за бог

• Креатор на темата Креатор на темата Selekt3
  • Време на започнување Време на започнување
nie sme tuka vo bozhanska smisla da mu ovozmozhime na univerzumot da se prikazhe., ete kolku e nasheto znachenie<>...........e sega ima so pinceta mozokot niz nos da vi go vadam ., go ufrlam i EKART TOL kako vodich za duhovno prosvetluvanje:D:coffee:

Celata vistina e deka Bog ne postoi osven kako apstrakten poim izmislen od lugeto, eve primer, Jas sum vo golema dilema imam 5 macki doma koj pomal/a koj pogolema i sea dojde vreme site mi vikaat daj gi, nema nikoj ne gi saka oti ne se bas mali i sega eve da receme jas da kazam molitva Gospode eve ti gi ostavam tebe oti neam vise uslovi da gi cuvam neam rabota neam sredstva eve ti gi ostavam na Tebe cuvaj gi ti oti jas ne sum Gospod i ne mozam vise, sto ke se sluci? Mackite ke se soocat so Prirodata Natura non contrisatur - prirodata nema zal, odma moze pomalite ke se snajdat nekako povozrasnite ke uginat bidejki ili ke gi zgazi nekoj ili ke gi otrujat, a oni naviknati na ubava hrana i plus ne ke mozat da se spravat so tie rasteni na ulica i Ete ako gi ostavam na Bog ko da sum gi ostavil na Sudbinata, nikoj nema da se grizi za niv kako jas, zatoa sto svesta postoi i potpaga pod principot na individualnosta a Prirodata kako celina nema svest osven rascepkana parcijalna soznajna mok vo sekoe zivo sustestvo, ako pak Bog ima svest toj treba da gleda da nema stradanja a celiov svet e poln so stradanja sto ako si zemate pri srce se sto ne vi po vasa volja, ke doziveete nerven slom i ke umrete od maka!

premnogu ochigledno., ., nekade vremenski vo sredinata na nashite diskusii ., neshto ti se zapali bojlerot., ama sega neshto ladna voda.,

nitu apsolutnoto e relativno nitu relativnoto e apsolutno:coffee:

Демек љубаф спрема мудроста...
Едно прашање до филозофите, дали е мудро да се филозофира?
И друго прашање, како тоа имало милион филозофи а еден со еден не се усогласиле?

Многу е покомично да коментираш, а де не знаеш што коментираш...

Ништо не си прочитал, и знаејќи колку си стар, многу малку си доживеал. Ама филозофијата ја отфрлаш... Ехх...

Отфрувањето на филозофијата, така во целост, му приличи на тинејџер во фазата на бунтовно-наивното отварање на свеста, кој сака да биде интересен во друштвото...

Moжеби,можеби не. Само да укажам на сопките.
Сум читал,не сум читал многу. За друго предупредувам.
Постојат многу филозофи, многу филозофии, многу учења, бираме кое ни одговара, другото дали го игнорираме, дали го негираме или плукаме.
Ајде кажи дека не е така...
Друга опасност, е е верувањето.
Знаеш ли колку пати ми рекле јас верувам во Хајдегер?
Ми се лоши од влијание. Мразам надворешно влијание, туѓи мисли кои влијаат на моето рассудување. Филозофите, сакале-нејќеле, така делуваат врз мозокот на ученикот.
Јас сум хроничен ларингитичар, неколку пати сум бил на раб на смрт. Дали тоа јас треба да станам некаков си просветлен учител на база на моите искуства?
Не верувам.

Moжеби,можеби не. Само да укажам на сопките.
Сум читал,не сум читал многу. За друго предупредувам.
Постојат многу филозофи, многу филозофии, многу учења, бираме кое ни одговара, другото дали го игнорираме, дали го негираме или плукаме.
Ајде кажи дека не е така...
Друга опасност, е е верувањето.
Знаеш ли колку пати ми рекле јас верувам во Хајдегер?
Ми се лоши од влијание. Мразам надворешно влијание, туѓи мисли кои влијаат на моето рассудување. Филозофите, сакале-нејќеле, така делуваат врз мозокот на ученикот.
Јас сум хроничен ларингитичар, неколку пати сум бил на раб на смрт. Дали тоа јас треба да станам некаков си просветлен учител на база на моите искуства?
Не верувам.
Кој сопки? Читаш една книга, те води кон некоја друга, па трета, и така, патем размислуваш и бираш...Замисли, илјадници векови интелектуален стремеж на западната цивилизација, најдобрите умови го понудиле најквалитетното од себе, и потоа доаќаш ТИ, со твоите дваесет и нешто години, со прочитани неколку книги, и изгледани неколку клипови, и тврдиш дека филозофијата е срање...

Не ти е по малку претенциозно и комично?

За влијанието. Се што е во твојот ум моментално, сите твои вредности се повлијаени на овој или оној начин. Мислите кои ги сметаш за уникатни, некој некаде веќе ги мислел...

Кој сопки? Читаш една книга, те води кон некоја друга, па трета, и така, патем размислуваш и бираш...Замисли, илјадници векови интелектуален стремеж на западната цивилизација, најдобрите умови го понудиле најквалитетното од себе, и потоа доаќаш ТИ, со твоите дваесет и нешто години, со прочитани неколку книги, и изгледани неколку клипови, и тврдиш дека филозофијата е срање...

Тврдам дека е опасна.

За влијанието. Се што е во твојот ум моментално, сите твои вредности се повлијаени на овој или оној начин.

Точно!
И не знаеш колку ми се гади од самиот факт.

Точно!
И не знаеш колку ми се гади од самиот факт.

Не си живеел во вакум, па дури и кога би било така, верувам дека во себе носиме генетски сеќавања, па повторно од нив би ти било повлијаено расудувањето и претставите...

Не може да ти се гади од неизбежното.

Еве ти една филозофскиа изрека на тема неизбежното и нужноста...

Fata volentem ducunt, nolentem trahunt...
--- надополнето: Aug 5, 2011 2:29 PM ---
Тврдам дека е опасна.

Секое влијание, некритички прифатено, е опасно. Меќутоа, дури и од тој аспект гледано, филозофијата е далеку побезопасна од религиите, магиските култови, езотериските школи, тајните друштва, политичкиот фанатизам, и се друго весело и шарено...

Секое влијание, некритички прифатено, е опасно. Меќутоа, дури и од тој аспект гледано, филозофијата е далеку побезопасна од религиите, магиските култови, езотериските школи, тајните друштва, политичкиот фанатизам, и се друго весело и шарено...

Зависи од умот врз кој влијаат.Денешните деца ќе прочитаат една книга од Ниче една од Макијавели, гледаат Хаус и уште една две серии и се интересни во друштво глумејќи нихилист и чат-пат уфрлувајќи интересни цитати на латински.
Јас во друштво не сум интересен, нејќам да бидам центар пажња.

Демек љубаф спрема мудроста...
Едно прашање до филозофите, дали е мудро да се филозофира?
И друго прашање, како тоа имало милион филозофи а еден со еден не се усогласиле?
Можеби затоа што се само луѓе, а луѓето не се совршени. Се зависи од нивото на осознавање и перцепција на кое се наоѓа индивидуата. За да се осознае апсолутната вистина, мора да се достигне тој апсолутен степен преку искуство.
Неможе мравката да ја има перцепцијата на човекот колку и да се труди, за да дознае како е да си човек треба и самата да стане човек, друг начин нема.
Нејзината смисла за "вистината" и нашата се многу нивоа одделени една од друга.

Зависи од умот врз кој влијаат.Денешните деца ќе прочитаат една книга од Ниче една од Макијавели, гледаат Хаус и уште една две серии и се интересни во друштво глумејќи нихилист и чат-пат уфрлувајќи интересни цитати на латински.
Јас во друштво не сум интересен, нејќам да бидам центар пажња.

Тоа што некој мајмун го цитира Ниче, сигурно не зборува ништо лошо за Ниче. И сонцето свети на буниште, па не се валка.

Можеби затоа што се само луѓе, а луѓето не се совршени. Се зависи од нивото на осознавање и перцепција на кое се наоѓа индивидуата. За да се осознае апсолутната вистина, мора да се достигне тој апсолутен степен преку искуство.
Неможе мравката да ја има перцепцијата на човекот колку и да се труди, за да дознае како е да си човек треба и самата да стане човек, друг начин нема.
Нејзината смисла за "вистината" и нашата се многу нивоа одделени една од друга.
Јас мислам дека мравката можеби еден ден ќе ја има перцепцијата на човекот.
Тоа нема да зависи од мравката многу, повеќе би рекол од колективот на мравки.
Судбината на се живо на планетава е да јстане Буда.
Вистината е достапна само на будите.
Филозофијата е само умствена гимнастика, може одвреме на време да допре некои вистини.
Ама во доменот на илузијата.....додека вистината лежи во феноменот на "директното спознавање"...........
Кое е надвор од доменот на 5-те сетила а со тоа и на умот.

Јас мислам дека мравката можеби еден ден ќе ја има перцепцијата на човекот.
Тоа нема да зависи од мравката многу, повеќе би рекол од колективот на мравки.
Судбината на се живо на планетава е да јстане Буда.
Вистината е достапна само на будите.
Филозофијата е само умствена гимнастика, може одвреме на време да допре некои вистини.
Ама во доменот на илузијата.....додека вистината лежи во феноменот на "директното спознавање".
Oва е надвор од доменот на 5-те сетила а со тоа и на умот.
Сосема се согласувам дека единствено со директно спознавање е можно да се достигне ниво, на кое перцепцијата и "будноста" се здобиле со квалитативност. Токму затоа мравката никогаш нема да знае што е тоа човек, ниту милијарда мравки заедно шпекулирајќи нема да знаат што е човек! Единствено кога мравката ќе стане човек, дури тогаш ќе ја знае "вистината", се дотогаш, ќе се препира и расправа со останатите мравки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom