Бугарска опседнатост со Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ra
  • Време на започнување Време на започнување
Hristo !!!

Mnogu skriena filozofija vo eden isto pravec, no popusto ti e !

1. Koga mi ti odgovara na tezata znaesh da se vratish i Aleksandar da go vpletkuvash no koga ne mi ti odgovara togash i "bivsha Jugoslavija barash da ne se zema za reper" zashto kako shto velish :

" Тоа е била еднопартиска комунистичка диктатура. Немало право на друго мислење...и затоа и се рспадна. Во ЕУ владеат други правила, подемократски и унифициран за сите. Ако сите балкански земји станат членки на ЕУ, ке мора сите своето однесување да го сообразат со правилата на ЕУ. Кажи ми ја алтернативата?"

Pa sega da prasham pak jas :

1. Ako vremeto na komunistichka Jugoslavija beshe nedemekratsko (i ne e taka dalechno) neli e mnogu normalno vreminjata na Carstvata i carevite da bile ushte ponedemokratski, pa ne se tresi mnogu od osvojuvanjata na Aleksandar.

..Patem kazano, toj vojuval lichno vo prviot borben red no i sekogash vojska protiv vojska a ne go pravel ona shto Balkanskite divjaci - Srbi, Grci i Bugari mu go pravea na najobichniot makedonski narod. Duri od mnogu narodi Aleksandar beshe prechekuvan kako OSLOBODITEL zashto duri i nivnite kralevi a akmo li tugite bea pogolemi tirani...

.. Negovoto ime e edinstvenoto koe ne e vo svetite knigi na Evreite i Muslimanite a koe zaradi pochitta kon nego i demokratijata koja toj im ja donese, go davaat na svoite deca (kaj muslimanite imeto Iskender e prevedeno - Aleksandar)..

..Na Aleksandar mnogu zemji i gradovi mu se predavaa bez borba i toj nastojuvashe da gi osvoi takvi a beshe i ednakov graditel seedno za koja zemja se raboti (na Egipet i denes mu go ostavi eden od najubavite gradovi)...

...Shodno vremeto i sfakanjata vo koi ziveel toj i navistina bil pred svoeto vreme (duri i ucheniot Aristotel od toa vreme pishuva deka robovite se zivotni a ne luge ?!)...

2. Ova za EU shto go drobish, da te prasham - ova seriozno ili samo zaradi tezata ti ?! (mislam shto e so "demokratskite unificirani pravila na EU" vo Grcija i raspadot i, vo Francija od Arapskite doselenici koga diveeja, Slovenija-Hrvatska, od Italija so neofashizmot vo parlamentot-mafijata i sl.,Belgija i rasadot na Flamanci i drugi i.t.n.,) ili..

...de najdi mi ja Germanija kade e sega so "demokratiziranjeto" i do kade ke vtasa koga pola Minhen e muslimanski veke a i site gradovi i se na toj pat (dzamii vo Germanija niknuvaat postojano)

Do vizdane

Hristo !!!

Mnogu skriena filozofija vo eden isto pravec, no popusto ti e !

1. Koga mi ti odgovara na tezata znaesh da se vratish i Aleksandar da go vpletkuvash no koga ne mi ti odgovara togash i "bivsha Jugoslavija barash da ne se zema za reper" zashto kako shto velish :

" Тоа е била еднопартиска комунистичка диктатура. Немало право на друго мислење...и затоа и се рспадна. Во ЕУ владеат други правила, подемократски и унифициран за сите. Ако сите балкански земји станат членки на ЕУ, ке мора сите своето однесување да го сообразат со правилата на ЕУ. Кажи ми ја алтернативата?"

Pa sega da prasham pak jas :

1. Ako vremeto na komunistichka Jugoslavija beshe nedemekratsko (i ne e taka dalechno) neli e mnogu normalno vreminjata na Carstvata i carevite da bile ushte ponedemokratski, pa ne se tresi mnogu od osvojuvanjata na Aleksandar.

..Patem kazano, toj vojuval lichno vo prviot borben red no i sekogash vojska protiv vojska a ne go pravel ona shto Balkanskite divjaci - Srbi, Grci i Bugari mu go pravea na najobichniot makedonski narod. Duri od mnogu narodi Aleksandar beshe prechekuvan kako OSLOBODITEL zashto duri i nivnite kralevi a akmo li tugite bea pogolemi tirani...

.. Negovoto ime e edinstvenoto koe ne e vo svetite knigi na Evreite i Muslimanite a koe zaradi pochitta kon nego i demokratijata koja toj im ja donese, go davaat na svoite deca (kaj muslimanite imeto Iskender e prevedeno - Aleksandar)..

..Na Aleksandar mnogu zemji i gradovi mu se predavaa bez borba i toj nastojuvashe da gi osvoi takvi a beshe i ednakov graditel seedno za koja zemja se raboti (na Egipet i denes mu go ostavi eden od najubavite gradovi)...

...Shodno vremeto i sfakanjata vo koi ziveel toj i navistina bil pred svoeto vreme (duri i ucheniot Aristotel od toa vreme pishuva deka robovite se zivotni a ne luge ?!)...

2. Ova za EU shto go drobish, da te prasham - ova seriozno ili samo zaradi tezata ti ?! (mislam shto e so "demokratskite unificirani pravila na EU" vo Grcija i raspadot i, vo Francija od Arapskite doselenici koga diveeja, Slovenija-Hrvatska, od Italija so neofashizmot vo parlamentot-mafijata i sl.,Belgija i rasadot na Flamanci i drugi i.t.n.,) ili..

...de najdi mi ja Germanija kade e sega so "demokratiziranjeto" i do kade ke vtasa koga pola Minhen e muslimanski veke a i site gradovi i se na toj pat (dzamii vo Germanija niknuvaat postojano)

Do vizdane

Абе, ти напиша цел трактат за Аце Големиот. Со многу љубов и почит кон неговото дело. Твое видување и твое право. За мене Аце е еден од многуте освојувачи во светската истоирја. Факт... еден од најголемите. Во основа...освојувач. Малите држави и народи...му се предавале, за да ја намалат штетата. Градел...со нивни пари. Да не носел пари од Македонија да гради градови по целата негова освоена империја? Со лична храброст не се издвојувал само тој. Си се прашал ли колку Макеоднци и колку негови непријатели,поради неговата болна амбиција да владее со целиот свет умреле? Каква демократија донел? Ги ослободил од порези? Им ја оставил културната специфичност? Тоа е исто како денеска кога САД сака на Ирак, Авганистан да наметне “ демократијка“. А, во позадина -голи интереси. Знаеш ли, конечно, каква култура Ацето ширел: Макеоднска не. Го ширел ХЕЛЕНИЗМОТ. Тој духовно се чувствувал Хелен. Бил опседнат со грчката ( хеленскат) култура, зошто тогаш Македонците биле тенки со културата. И целата работа била врзана со неговата личност. После неговата смрт, царството веднаш се распаднало. исто, како по смрт на секој голем тиранин ( или “ослободител“).

За ЕУ. Па, да не беше ЕУ можеби ке имаше веќе неколку војни во Ебропа. Јасно, дека ЕУ, на какво ниво е сега, не е апсолутен модел. Но, тоа е патот по кој треба да се оди. И, не одговори: Која е алтернатива на ЕУ за европските народи.3-та-светска војна?

Е не бе Христо Канзуров, Кубер или Омуртаг се напредните реформатори, а?

Слобода је најбитнија. Да свако може да буде оно што жели да буде и да путује тамо где жели да путује. Ево, ја сам пре два месеца први пут ишао у Бугарску, у Софију. У све друге суседне земље сам путовао пре тога.

Иако ми је требала виза само за 3-4 дана, у амбасади су ми дали визу на годину дана са неограниченим бројем улазака, самоиницијативно. Мене је одушевио тај потез, искрено. :smir: и наравно да ћу поново доћи. И било је одлично, све је познато а опет мало другачије, било ми је занимљиво и осећао сам се заиста скоро као код куће.

Не мислим да је нормално да Бугарска и Македонија имају лоше односе, напротив сматрам да треба да имају најбоље односе.

Срамота је да једна европска земља трпи притиске по питању права на сопствено име у 21. веку. То је наша заједничка срамота, балканска.

Битно је да Македонци буду сложни око једне широке идеје своје татковине , а око вредновања историјских чињеница свако може да има своје мишљење...било би много лоше да сви мислимо исто. Доста је било идеологија и доминантних -изама, то само уноси раздор. Македонски идентитет је ипак много шири од голе политике.

Што се тиче нације и религије то је толико лична ствар да је мене увек срамота кад треба да дискутујем јавно о томе. Никад нисам човека питао како се етнички изјашњава и где се моли...ако је то из неког разлога битно, онда бих питао, није ми то никакав табу...ако ме неко нападне физички само због моје етничке групе или имена...наравно да ћу се бранити и то тако да ме запамти за цео живот, али ето лично још никад нисам имао такво искуство уживо...

Поента: осудимо заједнички негирање и неправду без обзира шта смо по нацији, поготову ако то негирање и неправда долази са институционалног нивоа (нпр. влада и политика неке земље) а појединачно будимо слободни људи, не робови предрасуда и различитих политичких мишљења. Разлике су добре, нису лоше, све дотле док неко некоме не негира право да се зове како он жели и да постоји под тим именом. Онда све то заједно постаје мање битно.

Користим прилику да честитам свима на Кајгани Нову годину и Божић и пожелим све најбоље, пуно здравља, среће и успеха, посебно Македонцима и свима који живе у Македонији да пожелим слогу и победу.

Слобода је најбитнија. Да свако може да буде оно што жели да буде и да путује тамо где жели да путује. Ево, ја сам пре два месеца први пут ишао у Бугарску, у Софију. У све друге суседне земље сам путовао пре тога.

Иако ми је требала виза само за 3-4 дана, у амбасади су ми дали визу на годину дана са неограниченим бројем улазака, самоиницијативно. Мене је одушевио тај потез, искрено. :smir: и наравно да ћу поново доћи. И било је одлично, све је познато а опет мало другачије, било ми је занимљиво и осећао сам се заиста скоро као код куће.

Не мислим да је нормално да Бугарска и Македонија имају лоше односе, напротив сматрам да треба да имају најбоље односе.

Срамота је да једна европска земља трпи притиске по питању права на сопствено име у 21. веку. То је наша заједничка срамота, балканска.

Битно је да Македонци буду сложни око једне широке идеје своје татковине , а око вредновања историјских чињеница свако може да има своје мишљење...било би много лоше да сви мислимо исто. Доста је било идеологија и доминантних -изама, то само уноси раздор. Македонски идентитет је ипак много шири од голе политике.

Што се тиче нације и религије то је толико лична ствар да је мене увек срамота кад треба да дискутујем јавно о томе. Никад нисам човека питао како се етнички изјашњава и где се моли...ако је то из неког разлога битно, онда бих питао, није ми то никакав табу...ако ме неко нападне физички само због моје етничке групе или имена...наравно да ћу се бранити и то тако да ме запамти за цео живот, али ето лично још никад нисам имао такво искуство уживо...

Поента: осудимо заједнички негирање и неправду без обзира шта смо по нацији, поготову ако то негирање и неправда долази са институционалног нивоа (нпр. влада и политика неке земље) а појединачно будимо слободни људи, не робови предрасуда и различитих политичких мишљења. Разлике су добре, нису лоше, све дотле док неко некоме не негира право да се зове како он жели и да постоји под тим именом. Онда све то заједно постаје мање битно.

Користим прилику да честитам свима на Кајгани Нову годину и Божић и пожелим све најбоље, пуно здравља, среће и успеха, посебно Македонцима и свима који живе у Македонији да пожелим слогу и победу.

БЛАГОДАРАМ МНОГУ.
и ВАС ИСТО ДА ВИ Е СРЕЌНА НОВАВА 2009 ГОДИНА ИСТО И БОЖИК.
ПОЗДРАВ

Sakas da kazes kako sto Todor Zivkov gi preimenuvas Turcite vo Bugarija od Asan vo Asen...
P.S. Kaj nas barem nikoj ne e tovaren vo vagon i eksportiran za Turcija...
За сметка на това па Милошевич ви пракаше вагони со шкипитери армагани това и беше грешката на Македонија што ги прими,па оште си плака за това...
За В'зродителнија процес в Б'лгарија и периода от 1983 до 1989 не си добро запознат затоа кјути.Доколко сакаш да дознаеш нешто повеке ке ти дадам нешто да прочиташ.

Нека си се чувствува тој како сака, јас не му бранам..Ама крвта вода не бива, тоа е факт..Тој ако сака нека се чувствува и еским, ама татко и мајка не може да си одбере какви тој што сака, туку такви какви што ќе го родат..
Балкан е брат земја на парадокси.Видиш вашио президент Киро Глигоров се има собственор'чно изјаснено оти е б'лгарин,единија му син се имаше за с'рбин,а другија македонец...как е тоа можно,мистерија?!?!

Епа инструкциjата е на правописо после 1945-по комунистичко време,од времето на Георги Димитров,В,лко Червенков,Антон Jугов,Тодор Павлов...Бугари?Македонци?КОМУНИСТИ,ни,ната кожа црна!

Сите тие работи са ги правиле комунистите.Дури и силуванье на ТАТКОТО пред жената и децата-прашjате во Благоевград,првите денови после 9.9.1944.:toe:

Та тоа е Вашата слобода за времето на Георги Димитров и другите и "слободниот" пропис за негово време, за кого уште некои у вас плачат.Да,има луге каде нас во БугариJа,кои се изJаснуват за етнички Македонци,во област Благоевград или надвор.Да,можеби се повеке од 5 000,ама ДАЛЕКУ НЕ СИТЕ ИЛИ ДУРИ ПОВЕКЕТО .КОJ МИСЛИ ПОИНАКУ СЕ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ ВОГЛАВНО.
http://uk.youtube.com/watch?v=mAZl3VM6H-Q&feature=channel_page
Това е поредица от три части за Западните покраинини,ама е објаснета многу добре ситуацијата от после ВСВ и вр'зките между Б'лгарија и југославија.
http://uk.youtube.com/watch?v=OxUeH2Bgy5Y&feature=channel_page
http://uk.youtube.com/watch?v=yK0wTKSdUS4&feature=channel_page

Балкан е брат земја на парадокси.Видиш вашио президент Киро Глигоров се има собственор'чно изјаснено оти е б'лгарин,единија му син се имаше за с'рбин,а другија македонец...как е тоа можно,мистерија?!?!

Ако се сећам добро, Киро се изјаснио као Бугарин у бугарском затвору или грешим?

Това е поредица от три части за Западните покраинини,ама е објаснета многу добре ситуацијата от после ВСВ и вр'зките между Б'лгарија и југославија.

У овим филмовима фали много ствари...прво, Бугарска је могла да плати ратне репарације, али је дала земљу уместо новца. Да не помињем штету која је направљена у Србији и број страдалих цивила 1915-1918, ко хоће то може да види.

Друго, каже се да су деца учила само бугарски на свим предметима, а да је онда уведена двојезична настава, да има настава и на српски и на бугарски. Аутор емисије је пропустио да каже зашто је до тога дошло, а дошло је зато што су многи људи тамо захтевали од власти да се омогући и настава на српском. Видиш каква замена теза.

Треће, није било асимилације на силу. Као што видиш ти људи су и даље тамо Бугари, неки су се изјаснили као Југословени а није немогуће да се опет изјасне као Бугари, то је њихово право, увек било и увек ће бити...као што видимо тамо има и људи који сами кажу да су бугарски националисти. Што би то мени сметало, нека буде шта хоће, Србија је једнако његова као што је и моја. У чему је онда проблем, је ли то граница? Па границе све више нестају, остају само у главама људи...

Четврто, 1948-1950 нису само Бугари ишли на Голи Оток, и нису ишли зато што су Бугари него због политике. Ишли су и многи други, посебно Срби и Црногорци на Голи Оток. Бежали су и неки Срби у Бугарску због политике, они који су више волели Стаљина од Тита, не знам како се зове онај ваш глумац српског порекла са брковима, видео сам на Кајгани ту сам први пут чуо за њега, он је један од њих.

Пето, Бугарска је много рестриктивније затварала границе него СФРЈ.

Поента: на Балкану је увек некоме неки други крив. А где се овде у емисији каже - чекај мало, па и ми смо криви за нешто ваљда, нису сви други зли а само ми добри...Овакве емисије су само стара прича која не води нигде...Бесмислено је, где је поента, да се спремамо за рат опет?

А тек овде колико има бесмислица.....http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarians_in_Serbia

"Another interesting fact is that until the 19th century most of the territory in South-est serbia was inhabited by members of the Bulgarian ethnic group, including the city of Nis.The descendants of those people went through heavy serbisation and today they they think of themselfs as a part of the Serb ethnic group."

Чиста бесмислица и лаж.

"Denying the Bulgarian population education in their mother tongue even though it was available and all other minorities inside the country were practising this right. Bulgarians exercised it the least, even today.[citation needed]."

Чиста бесмислица и лаж

"Not permitting Bulgarians to rename Dimitrovgrad to their traditional name, Tzaribrod (Цариброд)."

Чиста бесмислица и лаж

"Settling thousands of Serbian refugees in the area[citation needed] in the 1990s to diminish the number of Bulgarians,[citation needed] which the population Census of 1991 and 2002 proved to be totally untrue, not to mention the poor economic status of the area which could not support such an influx of population."

Чиста бесмислица и лаж.

"Oppression against Bulgarians,[citation needed] even though these municipalities were strongholds of support for Slobodan Milošević's regime, and the party (Yugoslav Left) led by his wife, Mirjana Marković. Milošević's support in South Serbia in general was a source of many jokes in Serbia."

Чиста бесмислица и лаж.

Може и треба ово мало боље, има много и српске пропаганде али ја је никад не стављам на форуме, јер то не води нигде.Чему то служи? Ако неком није јасно нешто од горе наведеног, можемо и да продискутујемо...

Е не бе Христо Канзуров, Кубер или Омуртаг се напредните реформатори, а?

Србо, правиш разлика...помеѓу реформатор и освојувач. Да дојдам јас сега кај тебе дома, и да сакам да ти го “ реформирам“ воспоставениот од тебе куќен ред, како ке ме квалификуваш? Како реформатор или натрапник т.е.освојувач?

Ако се сећам добро, Киро се изјаснио као Бугарин у бугарском затвору или грешим?

Лазар КолишеВ се е изjаснил за Б,лгарин у затворо,а Кирил ГригороВ-да здобие права на адвокат.Така знам.:salut:

jao srbine

У овим филмовима фали много ствари...прво, Бугарска је могла да плати ратне репарације, али је дала земљу уместо новца. Да не помињем штету која је направљена у Србији и број страдалих цивила 1915-1918, ко хоће то може да види.

Neki primer za 6tete srbine, u Srbiiji recimo. Po6to znaem deka u tim vremenima hitno ste jurili kroz albanie i niko ni je bio kod Beograda da se stvarno upozna sa na6im ratnicima.

Друго, каже се да су деца учила само бугарски на свим предметима, а да је онда уведена двојезична настава, да има настава и на српски и на бугарски. Аутор емисије је пропустио да каже зашто је до тога дошло, а дошло је зато што су многи људи тамо захтевали од власти да се омогући и настава на српском. Видиш каква замена теза.

Ma kako ne, svi su jurili na srskom, kako ne...

Треће, није било асимилације на силу. Као што видиш ти људи су и даље тамо Бугари, неки су се изјаснили као Југословени а није немогуће да се опет изјасне као Бугари, то је њихово право, увек било и увек ће бити...као што видимо тамо има и људи који сами кажу да су бугарски националисти. Што би то мени сметало, нека буде шта хоће, Србија је једнако његова као што је и моја. У чему је онда проблем, је ли то граница? Па границе све више нестају, остају само у главама људи...

Ipak normalno, se znaem deka Srbi uwek su se sa dobrim ose4anima obrtili k drugim u Srboslavijii, pa nemalo ptisaka k hrvatima, bosancima, madzarima, albancima i t.d. Torerancija e drugo ime Srbina, sam malo zaboravio.

Четврто, 1948-1950 нису само Бугари ишли на Голи Оток, и нису ишли зато што су Бугари него због политике. Ишли су и многи други, посебно Срби и Црногорци на Голи Оток. Бежали су и неки Срби у Бугарску због политике, они који су више волели Стаљина од Тита, не знам како се зове онај ваш глумац српског порекла са брковима, видео сам на Кајгани ту сам први пут чуо за њега, он је један од њих.

Пето, Бугарска је много рестриктивније затварала границе него СФРЈ.

Поента: на Балкану је увек некоме неки други крив. А где се овде у емисији каже - чекај мало, па и ми смо криви за нешто ваљда, нису сви други зли а само ми добри...Овакве емисије су само стара прича која не води нигде...Бесмислено је, где је поента, да се спремамо за рат опет?

А тек овде колико има бесмислица.....http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarians_in_Serbia

Чиста бесмислица и лаж.

Чиста бесмислица и лаж

Чиста бесмислица и лаж

Чиста бесмислица и лаж.

Чиста бесмислица и лаж.

Може и треба ово мало боље, има много и српске пропаганде али ја је никад не стављам на форуме, јер то не води нигде.Чему то служи? Ако неком није јасно нешто од горе наведеног, можемо и да продискутујемо...

Cela Srboslavija bila e jedna Srpska, izvini, Velikosrpska propaganda, ama zo6to svi su begali iz te propagande - neki drug mora da nam izjasni, ti si jedan propagandista.

Za bugarite vazi ova NE GRADI KULA OD SONISTA OTI KOGA KE SE SRUSI STETATA DA BIDE POMALA neka mectaat oti nemaat identitet nema potreba da se zamarame so stocarskipleminja

За сметка на това па Милошевич ви пракаше вагони со шкипитери армагани това и беше грешката на Македонија што ги прими,па оште си плака за това...

Kako prvo Albancite ne bea transportirani vo vozovi tuku vo se transportiraa samite sebe vo traktori,zaprezni vozila i drugi prevozni sredstva.Kako vtoro,tie bea progonuvani od vojskata na Milosevic a Makedonija morase da gi primi po naredba na EU ili ne znam koj tamu toa go naredil,kako sto vas vi bese naredeno da bidete clenka na EU taka i nam ni bese toa servirano.Gledaj gi rabotite objektivno a ne nacionalisticki,ne ste vie najdobrite na ovoj svet i nie ste vie tie koi go sozdadovte svetot,premnogu ste iskompleksirani a toa ne vodi na dobri...Hristos se rodi

Cela Srboslavija bila e jedna Srpska, izvini, Velikosrpska propaganda, ama zo6to svi su begali iz te propagande - neki drug mora da nam izjasni, ti si jedan propagandista.

Слажем се, неко други нека ти објасни.

Поштовани форумаши, овде видимо један случај мозга изпрженог пропагандом. Али никад није све изгубљено. Ако крене да чита књиге, учи, путује, упознаје људе, можда нешто и буде од њега. Дакле овај овде, титотиква, изгледа не схвата да ја не делим људе на Србе и Бугаре него на нормалне и на тикве.

Како тикви објаснити да је тиква? Признајем, то је огроман изазов, а ја немам толико времена и енергије, волео бих да имам, али немам. А и Божић је. :smir:

Ако неко има идеју како се тикви показује да је тиква, радо бих га саслушао. :helou:

Слажем се, неко други нека ти објасни.

Поштовани форумаши.. Дакле овај овде, титотиква, изгледа не схвата да ја не делим људе на Србе и Бугаре него на нормалне и на тикве.

Ако неко има идеју како се тикви показује да је тиква, радо бих га саслушао. :helou:
Sinisa, извини, ама напишаното е лицемерно.
Кога ги прочитав твоите постви, веднага се види, дека си пристрастен и необективен.

Sinisa, извини, ама напишаното е лицемерно.
Кога ги прочитав твоите постви, веднага се види, дека си пристрастен и необективен.

Види се да ти не харесва нешто што сам написао, ама немој мене да кривиш, нисам ја крив. Don't shoot the messenger. Пробај да даш неке аргументе па да дискутујемо, форум је за то, ово није састанак комунистичке партије па да се сви слажемо. Имам иста права да кажем своје мишљење као и ти, ако си ок и цивилизован можемо да дискутујемо као пријатељи, и не морамо ни да се сложимо, не морамо да имамо исто мишљење, али ако хоћеш да се глупираш као титотиква онда довиђења. :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom