Бугарија со закон ќе го избрише ОМО Илинден-Пирин!

епа

Њама пробљама бе, баш такива ко тебе само се регистрираат на форумов да не убедуваат во нивната балгарштина... :pos2:

не рабрах, то какво да удедувам, кога си е факт. писна ми да објаснјавам на пријателите си като ме попитат "абе македонец, каква е таз работа, твоите бракја зошто плјукат по нас, шо сме им криви?".

Ами по голем доказ от дека прадедо ми е присилно истеран со фамилијата от Белотинци (денеска му викат грциве Левкогио) немам! Ама не сакам да се борим за ништо, зошто си ги имаме сите права, билиијв ми, многу повеке от они права дека си ги мислите да вие ги имате кај Вардара. Ама има и нешто друго, аз не се осекјавам нешто друго освен б'лгарин по националност, а инак македонец географски. Шо да прајм сега. А инак не си во право, дека ние сме предавници зошто сме бирали Б'лгариа, зошто досега от как се помним нито лошо не сме видели от неја.

Какво е тоа чувство да бидеш географски Македонец и дали сметаш дека си наследник од Античките Македонци или дека си Бугар, ме интересира за да ја сватам твојата логика.

Немој да заборавиш дека Античките Македонци се постари од Бугарите

Kogo vie zaebavate bi rekol Frckovski,pa vo Bugarija ima poveke od 3000 Makedonski studenti a ne tolku malcinstvo,ako vi disi glavata ima specijalni lepenki za tubelles gumi,nemojte da treskate gluposti i so toa se velicite vie,kako da ste najpametni na ovoj svet...

Ние воопшто не ве заебаваме. Станува збор за статистички податоци од пресуда на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, поточно за тоа дека приврзаниците на ОМО се околу 3,000 луѓе и дури не сите од нив се активни:

CASE OF THE UNITED MACEDONIAN ORGANISATION ILINDEN AND OTHERS v. BULGARIA

(Application no. 59491/00)

JUDGMENT

STRASBOURG

19 January 2006

[...]

81. The Court already found in Stankov and the United Macedonian Organisation Ilinden (cited above, § 110) that the applicant association had only about three thousand supporters, not all of whom were active. Furthermore, as is apparent from the facts of another case concerning a sibling organisation, the political party UMO Ilinden – PIRIN, its public influence was negligible (see The United Macedonian Organisation Ilinden – PIRIN and Others, cited above, § 15 in fine).

http://vlex.com/vid/26773702

Зарем вие не верувате и на самиот Европски суд за човекови права во Стразбур? :toe:

Ние воопшто не ве заебаваме. Станува збор за статистички податоци од пресуда на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, поточно за тоа дека приврзаниците на ОМО се околу 3,000 луѓе и дури не сите од нив се активни:

Зарем вие не верувате и на самиот Европски суд за човекови права во Стразбур? :toe:

Евооооо, се читаш ? Ова е за ОМО ИЛИНДЕН не за ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН. Тоа се две различни организации ! Ние му веруваме на Европскиот суд, а ти ?

двама новинари водат наи популарните вести по БТВ. јуксел Кадриев - турчин и Ани Салич - от Благоевград, мзжена за србин. Георги Пирински - председател на парламентот е од Банско. Сергеј СтаниШев исто е от македонскио крај. Жената на Прванов Зорка е пак от овде. Половината пратеници во парламентот или са одовде или со корени оттука. За какви права ми сборувате бе пријатели наши. Бугарија се управлјава от овој регион.:toe:

И јас се обидувам да им укажам дека многу се ретки оние,кои Се сметаат за Македонци по националност во Бугарија
Мегу другото,сите што се по потекло Македонци,а се грагани на Бугарија не сакаат ни да чујат за државата Македонија.

Чувствуваат носталгија,но само кон татковината Македонија,но не и кон денешната Република Македонија.

Добре го е казал demmian,
Винаги ми е било обидно това снизходително подигравателно отношение.
Това оплјуване на свештени за всички нас нешта.
Необјаснимо е поведението спрјамо единствените ви искрени пријатели.
Хора, послушајте с'рцето си, послушајте с'вестта си.
И т'рсете истината.
Заштото само с истината за миналото можем да оцелеем и да прод'лжим напред.
Писах вече за своето отвраштение от јавлението ОМО.
И особено от натискането им на всјака цена да станат партија.

Нјакога ВМРО бе страшилиштето за враговете на Македонија.
Господ проштаваше, но ВМРО - не !
Никој властник в Б'лгарија не посмја, а и да посмееше,
не би мог'л да уништожи ВМРО.
От неја трепереха и с'рбите и г'рците.
Организацијата бе неуништожима, заштото бе организација на идеалисти.
Можеше да б'де партија, којато винаги да прис'ства в Народното с'брание.
ЗАштО ВМРО НЕ БЕШЕ ПАРТИја ?

Сегашната ВМРО е подлога и маша на комунистите.
В такава организација аз не мога да членувам.

Бих членувал в подобна на ОМО.
Само не и такава, с'здадена от ср'бските тајни служби !

Бих членувал в една организација, којата да изкара пред цјал свјат
отново Македонскија в'прос.
Все пак живеем в 21 век !
Не е ли крајно време да се каже цјалата истина за нас ?
Не е ли време света да разбере за жестокија геноцид,
на којто бјаха подложени нашите родове от Егејска Македонија ?
В родните места на нашите деди
бјаха заселени 1 милион и триста хилјади малоазиатски г'рци.
В'в Вардарска Македонија над 30 000 бјаха избити, а над 120 000
минаха през лагерите.
В Пиринско бе изв'ршен един безпрецедентен в историјата акт -
Подготвена бе по заповед на една партија
денационализацијата на 300 000 население, което бе имало к'смета
да избегне участта на с'братјата си от Егеја и Вардара.

Б'лгарија пријути обшто 700 000 бежанци от Македонија и Одринско.
Тја им даде подслон и препитание.
Сега ОМО-Илинден-Пирин иска да с'ди Б'лгарија за геноцид
над македонците !?
Това е нечувана подлост. Непростима наглост.

Европа и целијат свјат трјабва да ни чујат нај -сетне !
Не бива да т'рпим издевателствата на Г'рција,
којато заграби 52 % от нашата земја и подложи на нечуван геноцид дедите ни
в периода от 1913 до 1946 година, сега да оспорва и свештено за нас име МАКЕДОНИја !

Ето в такава организација бих членувал.
За такава организација бих се борил.

Не си доволно јасен , кажуваш дека би членувал во организација како ОМО ИП(на каква основа?!),сакаш да се отвори македонското прашање а истовремено неможеш да го прифатиш поимот македонец како етничка припадност.?!?!

Евооооо, се читаш ? Ова е за ОМО ИЛИНДЕН не за ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН. Тоа се две различни организации ! Ние му веруваме на Европскиот суд, а ти ?

Аjде да читаме уште еден пат, бидеjки во пресудата се цитира постара пресуда и се изнесуваат заклучоци за заедничката електорална маса со ОМО Илинден ПИРИН:

CASE OF THE UNITED MACEDONIAN ORGANISATION ILINDEN AND OTHERS v. BULGARIA

(Application no. 59491/00)

JUDGMENT

STRASBOURG

19 January 2006

[...]

81. The Court already found in Stankov and the United Macedonian Organisation Ilinden (cited above, § 110) that the applicant association had only about three thousand supporters, not all of whom were active. Furthermore, as is apparent from the facts of another case concerning a sibling organisation, the political party UMO Ilinden – PIRIN, its public influence was negligible (see The United Macedonian Organisation Ilinden – PIRIN and Others, cited above, § 15 in fine).

http://vlex.com/vid/26773702

:tapp:

Не си доволно јасен , кажуваш дека би членувал во организација како ОМО ИП(на каква основа?!),сакаш да се отвори македонското прашање а истовремено неможеш да го прифатиш поимот македонец како етничка припадност.?!?!
Естествено, че не мога да се определја етнически като македонец.
По простата причина, че каруцата не се впрјага пред конја...
Не може прадјадо ми да е бил от нај-верните јатаци на јане Сандански и да е погребан като б'лгарин,
а аз сега де отричам че с'м негов правнук.
Как си представјаш това ? Кр'вта вода не става !

Вие си позволјавате да оспорвате правото ми да се наричам македонец.
Как да променја факта, че с'м родом от Македонија ?
Истината е, че там с'м роден, там са погребани предците ми.
Не с'м добруджанец, нито с'м шоп.
Македонец с'м и се гордеја с това.

Баштата на с'временна Турција Кемал Ататјурк,
този којто и посочи вернија п'т, за да стане една просперирашта д'ржава,
с'што е македонец по рождение.
Нима тој не е турчин ?

Вие сте вече така или иначе една оформена нација.
Това е факт и никој здравомислешт човек не го оспорва.
Но зашто трјабва така јаростно да отричате факта,
че нјакога бјахме един народ ?
Зашто ви дразни това, че ние се наричаме б'лгари от Македонија ?
Ние просто сме били преобладаваштија етнос в бившата османска провинција Македонија.
И аз се гордеја с факта, че именно б'лгарите с'здадоха такава организација като ВМРО.
Че именно б'лгарите издигнаха идејата за Автономија на областта Македонија.
Нешто, от което ужасно се страхуваха г'рците и с'рбите
И те попречиха с всички средства на ос'штествјаването на тази идеја.

Обичам Република Македонија, заштото тја е ос'штествената частица от идеала на моите предци.
Охрид е мојата светинја, мојат Ерусалим.
И ако нјакој посегне на Македонија, ште ја бранја с'с всички средства,
с които мога.
Вјарвам, че така мислјат и онези близо два милиона наследници
на македонските родове в Б'лгарија.
Името Македонија е свјато за нас. Проумејте го нај-сетне.

Ами по голем доказ от дека прадедо ми е присилно истеран со фамилијата от Белотинци (денеска му викат грциве Левкогио) немам! Ама не сакам да се борим за ништо, зошто си ги имаме сите права, билиијв ми, многу повеке от они права дека си ги мислите да вие ги имате кај Вардара. Ама има и нешто друго, аз не се осекјавам нешто друго освен б'лгарин по националност, а инак македонец географски. Шо да прајм сега. А инак не си во право, дека ние сме предавници зошто сме бирали Б'лгариа, зошто досега от как се помним нито лошо не сме видели от неја.

Epa i mojot dedo bil prisilen da se bori za Bugarskata vojska pa potoa mu ja letnal i se vratil vo Makedonija kriejki se od Bugarskite zlostornici koi sto gi izmacuvale svoite zatvorenici kako vo vremeto na inkvizicajata,do svojata 98 godina dodeka bese ziv najgolema negova zelba bese da ja vidi pirinska Makedonija spoena so denesnata Makedonija.Baba mi e Bugarka kako za informacija pa gledas deka jas ne se cuvstvuvam Bugarski nastroen,jas sum si se rodil vo Makedonija,ovde sum izrasnal i nema nikogas da se prodadam za eden pasos ili ne znam sto?Ti koga veke si od Egejska Makedonija togas bidi Makedonec,ako ne sakas bidi Grk,bidi Bugar ama nemoj nas da ne ubeduvas koi sme nie i koi sme,nemoj na odza da vikas pezevenk!

Epa i mojot dedo bil prisilen da se bori za Bugarskata vojska pa potoa mu ja letnal i se vratil vo Makedonija kriejki se od Bugarskite zlostornici koi sto gi izmacuvale svoite zatvorenici kako vo vremeto na inkvizicajata,do svojata 98 godina dodeka bese ziv najgolema negova zelba bese da ja vidi pirinska Makedonija spoena so denesnata Makedonija.Baba mi e Bugarka kako za informacija pa gledas deka jas ne se cuvstvuvam Bugarski nastroen,jas sum si se rodil vo Makedonija,ovde sum izrasnal i nema nikogas da se prodadam za eden pasos ili ne znam sto?Ti koga veke si od Egejska Makedonija togas bidi Makedonec,ako ne sakas bidi Grk,bidi Bugar ama nemoj nas da ne ubeduvas koi sme nie i koi sme,nemoj na odza da vikas pezevenk!
Dedo ti ne sakashe li parvo da se vrati Egejot ?

Se pak dolgo si e pozhivel chovekot - da sme zhivi i zdtavi site ! :smir:

Dedo ti ne sakashe li parvo da se vrati Egejot ?

Se pak dolgo si e pozhivel chovekot - da sme zhivi i zdtavi site ! :smir:

Ohoho,nov bot imame na horizonta uvazaeni zriteli na Kajgana.Ke bide nas i Egejot eden den,mozebi nema nie da go docekame ama nasite generacii sigurno ke go docekat?

Ohoho,nov bot imame na horizonta uvazaeni zriteli na Kajgana.Ke bide nas i Egejot eden den,mozebi nema nie da go docekame ama nasite generacii sigurno ke go docekat?
Megutoa moje da stane nekoj sakatlak so Albancite i shto ke praime togash ? :toe:

Inaku, blagodaram za prechekot ! :smir:

Megutoa moje da stane nekoj sakatlak so Albancite i shto ke praime togash ? :toe:

Inaku, blagodaram za prechekot ! :smir:
колку за твоја информација.
1.Албанците се малцинство кај нас и не сакаат да ги нарекуваме Албанци. Ние тоа го респектираме!
2. Ако дојде до тој „сакатлак„ тоа е НАШ проблем, не ВАШ. Ова е Македонија, а не Бугарија и не гледам зошто ти како Бугар би се нервирал за тоа што нам овде ќе ни се случи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom