Број: Што е тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата Mussolini
  • Време на започнување Време на започнување
Тешко што некој незнае што е тоа број , ќе разбере што е тоа корелација и квантитет.А уште помалку израз што гласи "Математички Апарат".
Иако се согласувам со твојата дефиниција.
Imas pravo, i jas mislev da go napomenam toa vo prethodniot post, osobeno zborot "kvantitet" ( "korelacija" ne pretstavuva problem spored mene). Se mislev dali zborot kvantitet se pojavilo radi postoenjeto na broevite ili ne. Dali e nuzen postoenje na "broj" kako koncept, za da ima znacenje zborot "kvantitet".

Inace, taka kako sto ja postavil temata i prasanjeto avtorot, ko da se raboti za objasnuvanje na nekoj covek koj voopsto ne znae da zbori, e togas ke imas poteskotii vo objasnuvanje i na drugi raboti, ne samo pri objasnuvanjeto na sto e toa "broj".:toe:

Ај запиши го 5 со прави, не со криви линии? Ај запиши го 3 со прави линии? Ќе видиш дека совршено се поклопуваат бројот на агли и бројот што ние го знаеме. :smir:

Едит: Види ја сликата:

number_angles.gif

Од кога 7 се пишува со постоље?
А кај му е тогаш потољето на 1?
Зошто 9 е толку извиткана?
Зошто тогаш и 6 не е толку извиткана?
Зошто само на 8 се бројат надворешните агли?
Зошто 0 не е напишана со прави линии како и сите останати цифри, или во тој случај ќе имаше 4 агли?
Зошто 3 е напишана како Сигма, па инаку ќе треба да има 4 агли најмалку:tapp:

Една слика ставивте и сѐ околу нејзе. Арапите овие записи на броевите всушност ги измислиле релативно доцна. Броеви како концепт и начини на запишување постоеле долги години пред тоа.

Имав една книга во пдф баш за ова се зборуваше. За броевите како концепт и за нивната еволуцијата. Само ич не ми текнува како се викаше. Ќе ја побарам.

Имав една книга во пдф баш за ова се зборуваше. За броевите како концепт и за нивната еволуцијата. Само ич не ми текнува како се викаше. Ќе ја побарам.

Ке ми напраеш услуга ако дадеш линк од книгата :smir:

Ке ми напраеш услуга ако дадеш линк од книгата :smir:

Еве ја. На хрватски е, се вика Vremeplov kroz matematiku

Видете ја и другите, на темава е.

Инаку дури ја барав оваа (имам натрупано доста пдф) налетав на една History of Modern Mathematics, можи ќе те интересира. Колку што видов книгата е од 1896 (ама до тогаш голем дел од модерната математика е веќе измислен).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom