Ne deka e mnogu nova vest, no e sepak od neodamna...
A bashka i interesna e!
Acid, Misticen... videte dali odgovara za na portalot... Nikade ne e objavena vo Makedonija, a se raboti i za afirmacija na vnuk mi!
Македонец во Академијата на Vince Carter
Со гордост можеме да ја објавиме веста дека оваа година големиот македонски кошаркарски талент 13-годишниот Иван Лукароски беше дел од Академијата на прославениот ас Vince Carter. Иван во Канада замина минатата година, а една од причините за одењето на неговото семејство таму се токму многу подобрите условите кои што ги нуди Канада за кошаркарски напредок на Иван Лукароски.
Младинската Кошаркарска Академија на Vince Carter секоја година ги собира најголемите кошаркарски таленти од цела Северна Америка. Не е познато дали оваа школа и понатаму ќе опстојува поради напуштањето на Торонто од страна на Vince Carter и неговото заминување во New Jersey.
Покрај учеството на Иван Лукароски, кое само по себе е веќе голем успех, треба да се истакне и фактот дека дури во десет категории (4 офанзивни и 6 дефанзивни) Иван Лукароски ја доби највисоката можна оценка 'Excellent'. Во доделувањето на оценките, покрај Vince Carter учествуваа и многу врвни тренери кои што за време на одржувањето на академијата го пренесуваа своето знаење на неколкуте десетици млади кошаркарски таленти.
- За само неколку дена научив многу повеќе отколку што ќе научев за цела година во Македонија. Целодневните тренинзи во кампот се обидов да ги искористам најдобро што можам. Самото присуство на Винс и неговото постојано бодрење ми помогнаа за да можам да ги издржам сите тие напори.
Им благодарам на моите родители кои што ме донесоа во Канада и искрено се надевам дека по неколку години ќе можам да заиграм за Македонската репрезентација. Тоа ми е едниот сон, а другиот... епа да не кријам дека сонувам и за NBA! - со насмеано лице ни изјави на крај Иван Лукароски.