„Божјата пропорција“

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaP
  • Време на започнување Време на започнување

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Ф=1.618.....
Ова е најубавиот број на светот. Оваа пропорција се наоѓа насекаде во градбата на живиот свет, а следствено е почитувана и во уметноста и архитектурата.
Нешто повише на
http://en.wikipedia.org/wiki/Divine_proportion
Ме мрзи да преведувам сега.
180px-Pentagram2.png

PanGuA10.jpg

da-vinci-man.jpg

Фасцинантно, нели?
Мисли?

Интересно... но тука пишува дека и лисјата на стеблата што растат ја имаат таа пропорција секој од нив.... а исто и за лицата.... дека кај сите е таа пропорција присутна.... ширина на уста.... ширина на нос... и тнт.... не сум ич информиран.... но не знам...малку сум скептик... :icon_lol:

Кодот на Да ВиНчи
има спомнато за оваа интересно бројче мислам или згрешив

Abe остај то Фибоначиеви броеви мислев дека немат никаква корист во математиката, освен како најглуп пример за Рекурзија..
ova e jako, romb, why
redstar2.gif

Имат љепи. И Еко, тачно е тоа. Затоа и е наречена божја.
Влад остај ромбот. Гледај страните на пентаграмот. 1.618 :)
The ancient Pythagoreans, who defined numbers as expressions of ratios (and not as units as is common today), believed that reality is numerical and that the golden ratio expressed an underlying truth about existence.
Зашто ова у чколо не се учи, педерска работа :).
@Копи. Да у Да Винчи се спомнуе. Баш ја читам и тоа илустрисана. Има сфе слики од ова да се подкрепи теоријата. Од таму и се потсетив на фито. Знаев и од порано нешто ама сум го пројдол онака.

Abe она горе е петокрака.. не сум напишал :)

Пентаграмо се че видам

Ами петократата што е? Пентаграм батче, попунет. 5 и 2 се бројки што Илуминатите ги користеле. Моите колеги по просветленост. А и 666 :)
5 због пентаграмот и пропорцијата, 2 због дуалноста на универзумот.
666 е кружниот број. Кој означува кружно совршенство.
Тие трите се меѓу клучните бројки во нашиот универзум.
Еве го симболот на Cern. Колеги физичари углавном. Запази ги трите бројки. 2, 5 и 666 :)
200px-CERN_logo_400x400.gif

NikolaP напиша:
Ами петократата што е? Пентаграм батче, попунет. 5 и 2 се бројки што Илуминатите ги користеле. Моите колеги по просветленост. А и 666 :)
5 због пентаграмот и пропорцијата, 2 због дуалноста на универзумот.
666 е кружниот број. Кој означува кружно совршенство.
Тие трите се меѓу клучните бројки во нашиот универзум.
Абе тебе пресно да не ти се читани кодо на давинчи, анџели и демони???
шо те вркна толку сатанистичко математички просветлен приказ?

А петократа ја спомнав...
Друже Тито ми ти се кунемо :)

Баш ме интересираат коментари..... по можност малку поопширни или со некои факти...:pehar:

:oftopic: На школо имав проблем со математика.... ете сега пак... значи немам спас од неа.... :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Eko1 напиша:
:oftopic: На школо имав проблем со математика.... ете сега пак... значи немам спас од неа.... :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
НЕ е бе тешко ништо еко, само малце размисли, ако те буни првото.. само види десно има пропорцијата е изразена..

ја гледав да најдам грешка во доказите, ама заклучив дека некој многу поискусен од мене ги докажуел... и плус прошетај низ линкојте.. убо е објаснато

Свежо, ама ја одамна сум просветлен. У книгите најдов работи кои ги знаев одамна, а и некои кои не ги знаев.
А Сатанистички се крстени од црквата. Како и сето знаење. Сатаниста сум ја според ниф, одамна :) А и самото име Луцифер значи Светлоносец. Уствари ѓаолите по некои легенди биле архангели кои пред падот го образувале човештвото. Они паднале, мие у калта сме останале :)

Ги има книгите илустрирани на македонски+??? или морам на енглески да ги брам
кажи автори таму и издавачка кујча

Ја знам прикаската за ангелите.. ја ко читав политики бев по заговорските дела појче
П.С. Џим Марс, Светските заговори, манипулациите на тајните друштва
Светски Заговор, Ралф Еперсон/// ова е интересна
имам дома една за масоните, ама ко че си пом че ја читам

Нот брадер. Само енглески.
На Амазон ги имат. Ја од таму набавив. Ама сигурно у Салцбург ќе ги најдеш у некоја књижара. Да Винчи и Ангелс ен Демонс се читаат само илустрирани. Џабе референците, ако не гледаш пред очи на што реферира. А и увек е боље у оригинал.
Превод квари. Особено македонски превод, од „стручни” лица.
p.s.
Ете ти ги на amazon.at
Само немој да се заебиш сценариото за филм да го земеш :)

NikolaP напиша:
Превод квари. Особено македонски превод, од „стручни” лица.
E де ама вбибљотека ги нема ни на џермански па неголи на енглески.. (он лајн какталоого слаба му е базата, мамта че му пишам меил, можда че имам срејча)

мамата... кач пара се вамазон? па да видам колку се вкњижари

На amazon.co.uk имаше неверојатна понуда за двете книги комплет. 50% попус. Ја будала, оделно ги купиф.
Види дали уште ја има. Башка за остериш многу мање поштарина плаќаш!
Иначе околу 30-40 јевреја комад. Вака у малопродаја. Али хардковер, висококвалитетна хартија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom