Бон-тон

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
spooky напиша:
А на излегување се отвара вратата и се пропушта девојката да излезе прва. Исто така, на влегување во кола се отвара вратата и се пушта девојката да седна, а на излегување дечкото излегува прв и отвара врата на девојката да излезе.

Да, да ... знаев дека ќе ме надополни некој затоа не завршив со редот до крај :lol:
Кога се шетате по улица дечкото треба да е од надворешна страна на тротоарот ... делува заштитнички некако нели? :P

Zavisi od situacija i mesto. Iako najcesto damite mi otvoraat vrata i me pustaat prv da pominam :P

па сум џентлмен на моменти незнам може зш така ме воспитувале моите ко мал , али не многу сега да не претеруваме

Ако се шетаат 2 девокји и машко машкото треба да биде во средина и обратно.
Инаку моето понашање е живо. Јас сум озбилен со незгодни принеси :ojea:

Се чека ред на шалтер.

Koga treba da ve zapoznaat so prilicno postaro lice,treba da pocekate licnosta prva da Vi podade raka,bilo eden vid na pocit.Kako kulturni luge treba da se pretpocita "Blagodaram";"Ke Ve molam" i sl.(ova od bonton go iam citano i u praska dosta mi se isplatese,ako mi tekne ili ako potprocitam poise ke dopisam)

У автобус треба да им го отстапиме местото на постарите, (освен ако не се безобразни, што многу ме нервира! Како сакаат со почит да се однесуваат спрема нив, кога они не се однесуваат така со другите, па што дека се помлади.) или мајките со деца.

Неколку бонтон совети од мене...

Не треба да се жвака со отворена уста.

Жената треба да оди едно метро позади мажот и да молчи.(во области каде има можност од нагазување на мини, треба да оди неколку метри пред машкото..и да молчи пак, се разбира)

Не се лапајте или драпајте во јавност.

Жената не треба да збори освен ако не е прашана.

Секогаш користете го приборот за јадење, дури и ако се работи за риба или ребра.

Кога навечер мажот ќе се врати, жената треба да му ги соблече кондурите, чорапите и да му ги измие убаво нозете во легенче.

Не го вадете пред луѓе кои не ги познавате.

Не трчајте гол по плоштад или на било кое друго место од јавен интерес.

кога ќе бидите во ресторан, доколку сеуште јадeте приборот се става пред чинијата прекрстен (за да не ви ја соберат чинијата по грешка), а доколку сте завршиле се става под чинија.

Гледам што можам повеќе да практикувам бонтон, без разлика дали сум на некое отмено место или во прчварница. Меѓу другото, бонтон-от е за нас самите, па кој како сака од страна нека го сваќа, мене ми е битно јас да се однесувам пристојно.

Во ресторан кога се јаде не се ставаат лактовите на масата има и др. како на пр. дека не се седи крст нози туку дека треба едната нога да биде благо навалена на другата и дека треба да бидат малку на страна.

Koga kaslas ili kivas treba rakata na usta da ja stavis...Ne treba da mu vrtis na nekoj mnogu docna koga spie..( pr vo 1 sabajle).Sekogas treba da cekas na red kade i da si ..Koga nekoj plaka nesto ili e na avtomat treba pristjno da cekas i da ne zirkas

Никола напиша:
Неколку бонтон совети од мене...

Не треба да се жвака со отворена уста.

Жената треба да оди едно метро позади мажот и да молчи.(во области каде има можност од нагазување на мини, треба да оди неколку метри пред машкото..и да молчи пак, се разбира)

Не се лапајте или драпајте во јавност.

Жената не треба да збори освен ако не е прашана.

Секогаш користете го приборот за јадење, дури и ако се работи за риба или ребра.

Кога навечер мажот ќе се врати, жената треба да му ги соблече кондурите, чорапите и да му ги измие убаво нозете во легенче.

Не го вадете пред луѓе кои не ги познавате.

Не трчајте гол по плоштад или на било кое друго место од јавен интерес.
Мислам дека правиме муабет за бон тонот во 21 век нели?:nesum:
а не кога жените ги третирале како робови!!!
за другото се согласувам со тебе ЗА ПРВ ПАТ !!!!:vozbud:

RealGirL напиша:
Мислам дека правиме муабет за бон тонот во 21 век нели?:nesum:
а не кога жените ги третирале како робови!!!
за другото се согласувам со тебе ЗА ПРВ ПАТ !!!!:vozbud:
Нема врска робови или не !!!
Кај муслиманите (Арапите) Стрикни се тие правила да жената молчи и да прозбори само ако е прашана и да иде еден чекор позади машко (Главата во Фамилијата)

Bon ton nikogash ne go prvi toa sto mislish dek na tebe ne bi bilo ubavo da ti se napravi da si na mestoto na drugiot.

Se drugo e nebitno tolku

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom