Болест на бакнежот кај нас нападна 160 тинејџери

• Креатор на темата Креатор на темата duffy_f
  • Време на започнување Време на започнување

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Во денешниот број на „Шпиц” излезе вест за болест т.н Мононуклеоза која е заразно вирусно заболување и најчесто се пренесува преку бакнеж и други директни контакти со заболеното лице(како пиење од иста чаша,кашлица, кивавица..).Се манифестира со висока температура ,изнемоштеност, болки во грлото,замор,отежнато голтање,главоболка,чешање на кожата,губење на апетитот,отечени лимфни јазли и крајници.Доага и до отекување на црниот дроб и слезината.
Од почетокот на годинава кај нас се регистрирани околу 160 случаи од кои 40 се хоспитализирани.
Повеке случаи се забележани во некои основни но и средни училишта во Скопје.

Дали сте знаеле за ваква болест?

Прочитајте повеќе на http://www.queeria.com/Seks.aspx?id=2071

Мене ме фати минатиот мај, таман пред испити.. помина за десетина дена. Штета што не ми се намали апетитот :)

Ja ja prelezaf.. Nemav apetit ICH.. Za 3 nedeli izgubiv 12 kila.. I moraf posle da vratam toa zaso izgledaf kao coecki kostur.. :S

girlll напиша:
Ja ja prelezaf.. Nemav apetit ICH.. Za 3 nedeli izgubiv 12 kila.. I moraf posle da vratam toa zaso izgledaf kao coecki kostur.. :S
Добро бе дете од 14 години ослабело 12 кила? хехе добра си бееее... А иначе ако си 40 кила - 12 :nesvest: :icon_razz

Ne sum 40.. 58 sum :D 170 sum visoka.. Ne sum do tolku malo kao so me mislis :D

А нешто сега за болеста. Од каде ваква кај нас? Сега не смам да :)

Ne sea faka ke fi kazam.. Obicno se dobiva.. Od menuvanje premnogu partneri.. I dobro nataka se prenesuva.. Ali mn e zaebano toa so mene grloto koa bef bolna mi bese tolku oteceno so nemozef glava da ispravam.. Po 3 infuzii na den.. Inekcija navecer.. I nekolku puti iskaslav duri i del od toj gnojot nasobran vo grlo.. GROZNO.. Sto i da staef u usta povrakav nemase sansa da jadam.. Nekad od bolka so nemozef da zaspijam na pr i inekcii za spienje mi stafaa.. Me napunija lekovi :D 7-8 leka na den SIGURNO primaf.. Ne racunajki gi tie vo infuzijata :/

pa da imam slusnato t.s. imam procitano po nekoi spisanija deka postoi i takva bolest... zatoa ne menuvajte mnogu partneri :) (ako se dobiva od toa)

Brat mi imase pred dve godini, zaebana bolest e..

Martin$ напиша:
А нешто сега за болеста. Од каде ваква кај нас? Сега не смам да :)

ИНфективната мононуклеоза или жлездена грозница е заразно вирусно заболување кое го предизвикува вирусот Енштајн бар.Овој период на рана пролет се зголемува бројот на заболени од мононуклеоза и нејчесто ги напага оние кои имаат чести инфекции на горните дишни патишта или заболени крајници.

girlll напиша:
Ако се слабеј дајте да фатам :pos::pos::pos: посекако имам некое килве одповеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom