НАШИНЕЦ ПЛОВИ СО БРОДОВИ НА СВЕТСКА КОМПАНИЈА
Кавадарскиот морнар крстосува низ светот
Кавадарчанецот Анѓел Ѓорѓиев накратко го напушти бродот „Соѕвездие“ со капацитет за 2.000 гости и екипаж од 1.000 луѓе и до следното патување се „усидри“ кај сопругата и двата сина
Желбата што ја имал од детство, да плови по мориња и океани, му се исполнила пред шест години. Од тогаш 32-годишниот Анѓел Ѓорѓиев работи на бродови што крстосуваат низ светот и добро заработува за двете деца и сопругата, кои живеат во Кавадарци и кои ги гледа еднаш годишно. Младиот кавадарчанец почнал како помошник во кујна, а денес е прогласен за најдобар бродски келнер во компанијата „Селебритис крузис“.
Ѓорѓиев вели дека заработува добро и планира еден ден да отвори свој бизнис во некоја од земјите низ кои пропатувал. Според негови процени, видел околу 80 проценти од светот, а не бил уште во Австралија и Јапонија.
Пред осум години во весник прочитал оглас за работа со кој се барале бродски келнери. Веќе имал искуство како келнер во кавадарските ресторани. Бидејќи требало одлично да го владее англискиот јазик, почнал да зема приватни часови и го усовршил своето знаење. Се присетува дека кога одел на часови по англиски, со повеќе книги во рацете, пријателите мислеле дека на шега вели оти ќе работи на брод. Дури ни неговата девојка, сегашната сопруга Спаска, не го сфаќала сериозно.
- Ќе видиш Анѓеле, в година јас пак ќе пијам тука во Кавадарци, а ти пак ќе ме служиш - го задевал еден негов пријател.
Ѓорѓиев тогаш самоуверено му одговорил дека светот се врти.
- Или јас ќе те служам или ти мене куќа ќе ми градиш - му одговорил.
Леси се врати дома
Се пријавил во една скопска агенција и бил на две интервјуа во Загреб. Но, во меѓувреме се оженил, па за момент ја потиснал желбата за морепловство.
„Леси се врати дома“ биле зборовите со кои го дочекале во скопската агенција, кога по две години од бракот и раѓањето на првиот син Пане, притиснат од тешката економска состојба, Анѓел решил да замине. Му требале околу шест месеци за да се аклиматизира на животот на брод и да научи како да се заштити од морска болест.
Пред да дојде на годишен одмор во Македонија деновиве, нашиот соговорник вели дека работел на „Соѕвездие“, најдобриот брод на светот. Бродот, кој имал 14 ката и 17 лифта бил тежок 91 илјада тони со капацитет за 2.000 гости и екипаж од 1.000 луѓе. Како еден мал град, со продавници, казина, игралишта, базени... Во компанијата за која работи имало околу 20 илјади вработени. Од тоа, стотина биле Македонци, меѓу кои и повеќе жени.
- Спијам под вода. Поголем дел од времето сум во вода, отколку на копно. Понекогаш и по неколку недели не излегуваме од бродот. За цело време како да сум во лулка. Ние од екипажот одиме на копно тогаш кога туристите се шетаат - раскажува Ѓорѓиев.
Во зимскиот период главно крстосувал на Карибите, а на пролет и во лето претежно во Скандинавија, Медитеранот, Јужна Америка, Алјаска и Хаваи.
Импресиониран е од спојот на азиското и европското во Хонгконг, Кина. Сепак, вели, најубав дел од светот е Европа или Балтикот, особено Норвешка и норвешките фјордови. Не знае колку наутички милји поминал. Најголема длабочина на која поминал досега била на Пацификот, од 10 до 11 илјади метри.
Уште сега имало резервации за следната година. Веќе биле резервирани капацитетите на деветте брода, со кои располага компанијата за која работи. Вели дека најмногу крстосувале Американците, а тие биле и најомилени гости оти давале најмногу бакшиш. Околу 90 проценти од гостите биле Американци, а другите, од другите земји во светот. Македонците биле ретки туристи, кавадарчани уште помалку. Двајца или ич за околу 7 месеци. Поевтините крстосувања биле на Карибите, каде што седумдневни аранжмани чинеле околу 300 долари од човек. Најскапо било на Балтикот, каде за 14 дена можело да достигне цена и од 60 илјади долари, зависно од комфорот што се бара.
Бакшиш за истурено вино
Најдобриот келнер на брод не крие дека и нему му се случувале незгоди во работата. Се случувало и да се истури послужавникот. Тогаш, како што вели, гостите аплаудирале. Чаша црвено вино, во една пригода, му се истурила врз главата на гостинка.
- Не беше моја вина. Мажот и многу мавташе со рацете додека зборуваше и се случи... Госпоѓата доби бесплатно хемиско чистење, а јас извинување, дури добив и бакшиш - раскажува Ѓорѓиев.
Неодамна двајца кавадарчани, кои работеле во Америка, разбрале дека на бродот има нивен сограѓанин. Тој тогаш продавал вода.
- Слушај, ваа вода не е убава, ми рекоа - раскажува тој.
Им одговорил и Ѓорѓиев на шега дека таа вода ја пијат само тој и Џорџ Буш.
- А бе шо туку а фалиш, има ли поубава вода од лукарката - на тиквешки бил коментарот на нашинците, кои алудирале на водата од системот „Лукар“ во Кавадарци.
Само Господ знае кога ќе престанам да работам на брод, вели нашиот морнар.
- Најтрагично е што не можам да си ги гледам децата како растат. Помалиот син Никола ќе наполни три години, а јас сум со него се' на се, околу шест месеци - вели Ѓорѓиев.
Сепак, да се роди повторно, повторно сака да работи на брод.
Единствениот недостаток во работата според него, било тоа што работниците на брод биле осигурени само здравствено, а не и пензиско. Но, добивале доволно пари за да можат да заштедат за пензионерските денови или за да ги вложат во некој бизнис.
- Во просек, работиме по околу 12 часа дневно. Прекувремената работа се плаќа дополнително. Храната и сместувањето се бесплатни. Компанијата ме плаќа 50 долари месечно, но добивам 15 проценти од прометот плус бакшишот што го одредува гостинот со чекот и плус бакшиш во кеш - објаснува морепловецот од Кавадарци.
Вели дека рецептот за успех е да си ја сакаш работата.
- Најважно е да бидеш тој што си, а не да глумиш - вели човекот кого гостите го викале Френк Синатра оти им личел на славниот пејач. Замислете, вели тој, колку ќе заработев уште и да знаев да пеам како Синатра.
Месечната заработка и до 6.000 долари
Овој брод ни го донесе тато, ист е како тој на кој работи, само е помал, се пофалија седумгодишниот Пане и две и полгодишниот Никола, кога го посетивме семејството Ѓорѓиеви во Кавадарци.
Тие со својата мајка Спаска, која има 26 години, еднаш годишно го дочекуваат морепловецот да си дојде на годишен одмор.
Спаска кажува дека е тешко без главата на куќата.
Неуморниот морнар, пак, објаснува дека компанијата им плаќа во старт по 50 долари месечно, плус 15 проценти од направениот промет. Ако кон ова се додадат и бакшишите што редовно се добивале од гостите, еден добар келнер на брод можел да заработи и до 6.000 долари за еден месец.