Благоевград или Горна Џумаја

• Креатор на темата Креатор на темата Aminta III
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 март 2008
Мислења
124
Поени од реакции
7
Испровоциран од темата Солун или Тесалоника,автоматски ми текна и на Благоевград(Најголемиот град во Пирин).

Да ги чујам вашите мислења, и особено ме интересира од каде доаѓаат овие имиња.

Нај-древното име на града, дадено от траките, е Скаптопара. Со експанзиата на турците през 15 век е прекрстен на Горна Джумаја. Джумаја означава на турски "пет'к". За да се разкара този турциз'м, на 9 мај 1950 е прекрстен на Благоевград во чест на комуниста и философ Димитар Благоев.

Нема што да се мисли, јасно е ко ден дека Правото име е Џумаја. За мене бладоевград не постои.

Хаха Горна Џумаја е Благоевград а Долна Џумаја е денска во Егејска. 3атоа е сменето името (ако ме прашаш мене).

Горна Џумаја ќе си остане Горна Џумаја се додека постоиме или се додека ние Македонците не го смениме (што не е веројатно).

Горна Џумаја велат било турски Бугариве, а Мелник зошто го сменавте?!? Тоа случајно да не е турцизам?

Знае ли некој до кога се употребува тракиското име а од кога почнува турското да се опотребува?

Тракиското име на Горна Џумаја им е најголем доказ дека Македонија не ги опфаќа Горна Џумаја во своите природни граници,а сепак има Македонци,значи теоријата дека Македонци таму се нарекуваат бидејќи се на територијата на Македонија, им отпаѓа

Знае ли некој до кога се употребува тракиското име а од кога почнува турското да се опотребува?
След епохата на траките и при идването на словените градот на траките замира. Името Джумаја се споменава за прв пат през 1502, како има и друго популарно име на градот от тоа век - Банја.

Стариот дел од градот се вика Варош...

Varosha-blagoevgrad-gruev.jpg

Бугар незнае за ваква традиција на градење куќи...ова се чисти Македонци.

Бугар незнае за ваква традиција на градење куќи...ова се чисти Македонци.

А Пловдив, Несеб'р, Велико Т'рново и Ет'ра примерно ... и там ли са македонци бе? :baeh:

bg3.jpg

th2_1187336279ETARA.jpg

117938698887844.jpg

Tryavna_bridge_tower.jpg

Јок. Македонците имаат едно наследство. Татарите кои си одбрале погрдно име, денеска што се нарекуваат Бугари, прават само имитации и крадат од културата и традицијата на Македонците, претставувајќи си ја како своја!

Тоа се само бледи имитирања на типичната Македонска градба. Татари такви куќи немаат во традицијата...

Јок. Македонците имаат едно наследство. Татарите кои си одбрале погрдно име, денеска што се нарекуваат Бугари, прават само имитации и крадат од културата и традицијата на Македонците, претставувајќи си ја како своја!

Трн погледни само како крадат денес(мислам на балканските песните),а замисли како краделе порано:nesvest:

a ova arhitektura makedonska e? nema li be nekoj sto znae da odgovori
germiyansok.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom