Eve ja mojava poenta.
Kako shto ima konji za oranje, i konji za parada... Moja celishodna teoretizirana forma, na opshtenje... Kategorijalen pridones na edna golema socioloshka bransha...
Vo bitola, covek shto filosofira, shto ne ja znae Britney Spears, shto ne slusha Ex You(Seljacenja), shto slusha Seriozna(Klasicna) muzika vo kola ili vo domakinstvata, shto smeta deka vistinata e vo malcinstvoto a ne vo mnozinstvoto, covek shto ima sprotivni pogledi od golmoseljanskite aporii za realno i kvalitetno gnoseoloshko akumuliranje na svetot i toa shto doagja so aposteriori... NA kratko se narekuva NEIZ-ZHIVEAN, ili se postavuva prashanje VO SHTO SVET ZIVEESH TI DECKO(Sekako izgovoreno so Bitolska fonetika), TI NISHTO NEMASH VIDENO, ODI FATI SI ZHENSKA BE VAKOV-TAKOV.
Ova e samo eden od pricinitelite za moja idiosinkrazija prema ovaa golema target grupa nareceni Bitolcani(seljaci), strashni opskuranti, se falat deka ne citaat knigi, ili citaat po teretani zatoa shto taka cule deka pametnite citaat, go citaat Paolo Koljo i red drugi shupkari vo svetskata literatura, zboruvaat losho makedonski, se oblekuvaat losho, i imaat strashno losh sense za muzika(Iako edni od najdobrite muzicari vo drzavava poteknuvaat od Bitola)...
Vo nedostatok na argumenti mozesh da gi cuesh kako tie gi kazuvaat gorespomenatite frazi se so cel da zamaglat vistina, i da amplificiraat superiornost vrz faktorot koj prosvetluva seljak...
Znaci fenomen grad... Umnite idat Skopje... A sve ostanato, ostanuva tuka vo Bitola... SHteta i jas se vbrojuvam megju niv... Ama barem sum iskren jebesh mi mater...