Битие

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Eve edna tema na koja mislam deka ima mnogu da se razgovara. Dali toa e po bitno od licnosta? Na koj nacin moze da se zajakne? Pret se na sto treba da se raboti kaj nego? Bitie ili licnost-sto e pobitno?? Kolku e razvieno kaj nas bitieto?

Сосем погрешно го поимаш поимот битие.
Прво за човек според филозофска дефиниција не можеш да кажеш дека е битие. Затоа што битието е апстрактен поим, а дефиницијата е: Битието е она што е. Ако му се препишат односно додадат било какви карактеристики ќе се конкретизира и ќе премине во суштество. Затоа велиме дека битието е она што е.

Убава тема, како што би рекол Г. битие(суштина) и личност.
Личноста(персона) или личностите :) некои луѓе ги имаат по повеќе, е се што е наследено у овој свет.
Почни со родители, телевизор, блиска околина(другари и слично), религија и тако даље и тако даље.
А битие(суштина) тоа што си бил пред да се родиш.
Прост збор замена за личност - програма.
Некој може ќе го поистоветува со душа, и ако...ако сака така да го дефинира.
Ние овде идеме у друг правец :)

--- надополнето ---

Да ставиме некое материјалче у прилог на темава http://www.4shared.com/document/sOLU-bzF/Gurdjieff_-_Gnostika.htm

Најдобра дефиниција кое соодветствува на поимот е следнава: Битието е ...

Во право е сексилишс. Не си разбрал убаво шо е битието.

Убава тема, како што би рекол Г. битие(суштина) и личност.
Личноста(персона) или личностите :) некои луѓе ги имаат по повеќе, е се што е наследено у овој свет.
Почни со родители, телевизор, блиска околина(другари и слично), религија и тако даље и тако даље.
А битие(суштина) тоа што си бил пред да се родиш.
Прост збор замена за личност - програма.
Некој може ќе го поистоветува со душа, и ако...ако сака така да го дефинира.
Ние овде идеме у друг правец :)

--- надополнето ---

Да ставиме некое материјалче у прилог на темава http://www.4shared.com/document/sOLU-bzF/Gurdjieff_-_Gnostika.htm

Битието е суштината на човекот - човечки архетип . Да .
-На кој начин Личноста е наследена - не ми е јасно тоа ... ?

Битието е душата , свеста...
А личноста е егото - искуствата , мемориите , сите мисли кои ги поврзуваме со Форма.

Битието треба да се негува повеќе.
Егото ни е потребно само за компарација кон нови искуства.
Но кога би имале само Его и искуства би биле како роботи.
-Затоа сме дарени со битие , свест , душа , како сакаш речи го .

Прво за човек според филозофска дефиниција не можеш да кажеш дека е битие. Затоа што битието е апстрактен поим, а дефиницијата е: Битието е она што е. Ако му се препишат односно додадат било какви карактеристики ќе се конкретизира и ќе премине во суштество. Затоа велиме дека битието е она што е.

Неможеш да го дефинираш, како ни една друга вистина.
The Tao that can be spoken is not the eternal Tao.
Aма да пробаме де, не е страшно.
И кога викаш дека е она што Е, тогаш пак го дефинираш(ама не филозофски :) ).

--- надополнето ---

А личноста е егото - искуствата , мемориите , сите мисли кои ги поврзуваме со Форма.

Не си даруван со душа, Ти си таа душа(огледало).
Туку си даруван со тело-ум или ум-тело , кажи го како сакаш.
Инаку не мислев на наследена од предходен живот туку здобиена под присила.
Главно реактивна по природа, се што не е твое е реактивно.
Што не значи дека и твоето може да е реактивно :)

Да , епа ете го :)
Табула Раса , и еден куп мани и доблести .

-Како мислиш реактивно?

-Не секогаш , постојат и егоисти . Луѓе кои се водат според предрасуди и искуства а не свесно .

Да , епа ете го :)
Табула Раса , и еден куп мани и доблести .

-Како мислиш реактивно?

-Не секогаш , постојат и егоисти . Луѓе кои се водат според предрасуди и искуства а не свесно .

Табула раса важи само за мозокот-меморијата.
Реактивно у смисла знаење добиено со сила(или позајмено знаење ако сакаш) што не произлегува
од твоето лично искуство, дали е право или е лажно не навлегувам у тоа.
За ова -Не секогаш , постојат и егоисти . Луѓе кои се водат според предрасуди и искуства а не свесно
овде http://forum.kajgana.com/showthread...реба-да-ја-заслужи-во-текот-на-животот./page5

Ne mozam da razberam zosto pogresno go razbiram bitieto, pa jas nemam dadeno niedna definicija za istoto.Bas naprotiv ne ni barav definicija oti jas znam sto e.Sakav da cujam vase mislenje za toa, pogotovo dali moze da se "napravi nesto" okolu nego.Mene mi se cini deka lugjeto malku "rabotat " na nego a mnogu poveke na sozdavanje na licnosta. Licno mislam deka toa e i najgolem problem kaj covekot.Toa ja "koci " evolucijata.Nie sme 80% licnost a 20% bitie(moi procenki ne mora da znaci deka e tocno). Po mene idealno bi bilo 50-50

--- надополнето ---

Во право е сексилишс. Не си разбрал убаво шо е битието.

Vazi istiot odgovor.

Ne mozam da razberam zosto pogresno go razbiram bitieto, pa jas nemam dadeno niedna definicija za istoto.Bas naprotiv ne ni barav definicija oti jas znam sto e.Sakav da cujam vase mislenje za toa, pogotovo dali moze da se "napravi nesto" okolu nego.Mene mi se cini deka lugjeto malku "rabotat " na nego a mnogu poveke na sozdavanje na licnosta. Licno mislam deka toa e i najgolem problem kaj covekot.Toa ja "koci " evolucijata.Nie sme 80% licnost a 20% bitie(moi procenki ne mora da znaci deka e tocno). Po mene idealno bi bilo 50-50

Ако ги бараш почетоците за тоа кој прв размислувал за битието ќе ги бараш во античко време :)

Еден општ вовед за тоа што претставува битие, кој го проучува, а подоцна можеме и да разгледаме одделно кај секој антички филозоф што претставува битие според истиот.
[FONT=&quot]
[/FONT]Онтологија е наука за битието. Во неа се истражува што е тоа што постои, како тоа настанало, какво е битието (материјално или духовно), што лежи во основата на сите појави, како се развиваат одделени појави, кои се основните законитости на постоењето, кои се формите и својствата на постоењето. Оваа наука се нарекува и Метафизика (т.е она што доаѓа по постојното, што е зад физичкото). Тука можат да се приклучат и Космологијата - наука за суштината, категориите и формите на вселенското постоење, како и Филозофијата на природата – наука за суштината на природата, за природните форми и нивните соодноси.

Често многу од луѓето имаат погрешна претстава за тоа што навистина претставува поимот битие. Уште во античката филозофија големите мислители ја обработувале оваа проблематика, а прашањето останува отворено се до денес.

Целокупната човекова духовна култура претставува сведоштво за напорот на човековата мисла да го промисли битието или темелот на суштествувањето. Битието е најапстрактната, најопштата и највисоката категорија на човековата мисла. Битието се дефинира самото по себе преку изразот : “Битието е ”. Низ историјата се давале најразлични толкувања за овој општ поим, но не може да се дефинира и опише, бидејќи ако му се препишат било какви својства или квалитети ќе се конкретизира и ќе премине во суштество. Затоа Битието е она што е.

Првите филозофи односно првата Милетска школа
била важна не само со своето достигнување туку и со истражувачките потези. Поттик за нејзиното појавување биле контактите со Вавилон и со Египет. Филозофските размислувања на Талес и неговите ученици Анаксимандар и Анаксимен треба да се разгледуваат како научни хипотези.
АРХЕ
– Овој општ животен извор, првите филозофи Талес и неговите ученици го замислиле како основа на се што постои, како зачеток на природата.

За милетските филозофи смислата и задачата на филозофијата е потрагата по АРХЕ.

--- надополнето ---

Битието не можеш да го одделиш од човекот, затоа што битието не е човекот, односно човекот не е прапричина на се што постои.

Битие = битисување = постоење = суштествување

Бар како ја го капирам...

E pa malku da objasnam okolu temava. Na mene celta mi bese da cujam razlicni mislenja za toa kako poveke da se zapoznaeme sebe si (vo konkretniot slucaj bitieto kaj covekot)
Zapoznaj se sebe si, ke go zapoznaes univerzumot-Soktat.
Kako na neboto, taka i na zemjata-Isus.
Najgolem del od lugjeto mislat deka se poznavaat samite sebe (izgjeda smesno-kako moze da ne se poznavam?),megjutoa ako si go postavime ova prasanje, ke vidime kolku malku se poznavame i kolku cesto reagirame bez kontrola. ( za kontrola treba tocno da znaeme koj centar kaj nas kako raboti).Edinstveno so zapoznvanje na samiot sebe moze da se postigne pogolema evolucija(napredok).
Da se zadrzam na bitieto. Coveckiot razvoj od samoto ragjanje se odviva vo dve nasoki: Znaenje (licnost) i Postoenje(bitie).Najgolem del od zivotot go pominuvame vo jaknenje na licnosta.Cel zivot go pominuvame vo sobiranje na sto pogolemo znaenje (ne znaci deka e pogresno) a go zanemaruvame bitieto.Kako sto postojat razlicni znaenja,taka postojat i razlicni bitija (mislam samo za zovekot, a ne za minerali, rastenija, zivotni) Najgolem problem na zapadnata filozofija e zanemaruvanje na razvojot na bitieto. I najgolemiot provesor po nauki moze da bide egoist, ljubomoren, korumpiran itn,itn...Problemot (evoluzijata) e bas vo toa-raboyime samo na licnosta a ne i na bitieto.

E pa malku da objasnam okolu temava. Na mene celta mi bese da cujam razlicni mislenja za toa kako poveke da se zapoznaeme sebe si (vo konkretniot slucaj bitieto kaj covekot)
Zapoznaj se sebe si, ke go zapoznaes univerzumot-Soktat.
Kako na neboto, taka i na zemjata-Isus.
Najgolem del od lugjeto mislat deka se poznavaat samite sebe (izgjeda smesno-kako moze da ne se poznavam?),megjutoa ako si go postavime ova prasanje, ke vidime kolku malku se poznavame i kolku cesto reagirame bez kontrola. ( za kontrola treba tocno da znaeme koj centar kaj nas kako raboti).Edinstveno so zapoznvanje na samiot sebe moze da se postigne pogolema evolucija(napredok).
Da se zadrzam na bitieto. Coveckiot razvoj od samoto ragjanje se odviva vo dve nasoki: Znaenje (licnost) i Postoenje(bitie).Najgolem del od zivotot go pominuvame vo jaknenje na licnosta.Cel zivot go pominuvame vo sobiranje na sto pogolemo znaenje (ne znaci deka e pogresno) a go zanemaruvame bitieto.Kako sto postojat razlicni znaenja,taka postojat i razlicni bitija (mislam samo za zovekot, a ne za minerali, rastenija, zivotni) Najgolem problem na zapadnata filozofija e zanemaruvanje na razvojot na bitieto. I najgolemiot provesor po nauki moze da bide egoist, ljubomoren, korumpiran itn,itn...Problemot (evoluzijata) e bas vo toa-raboyime samo na licnosta a ne i na bitieto.

Си испомешал ептен :)
Ќе повторам: Битието е најапстрактната, најопштата и највисоката категорија на човековата мисла.
Тоа значи дека битието е апстрактно, дека не е конкретно, дека не е човек, животно ниту пак растение. Не можеш со сетилата да го допреш, видиш, помирисаш, вкусиш или слушнеш. Не може да биде ниту пак постоење, затоа што самото постоење има свој почеток и крај а измеѓу велиме дека нештото постои.

За различни луѓе не можеш да кажеш дека се битија, затоа што битието нема множина. Можеш да кажеш индивидуи, личности итн.. (некој кој студира психологија овие категории постручно ќе ти ги објасни).

Си испомешал ептен :)
Ќе повторам: Битието е најапстрактната, најопштата и највисоката категорија на човековата мисла.
Тоа значи дека битието е апстрактно, дека не е конкретно, дека не е човек, животно ниту пак растение. Не можеш со сетилата да го допреш, видиш, помирисаш, вкусиш или слушнеш. Не може да биде ниту пак постоење, затоа што самото постоење има свој почеток и крај а измеѓу велиме дека нештото постои.

За различни луѓе не можеш да кажеш дека се битија, затоа што битието нема множина. Можеш да кажеш индивидуи, личности итн.. (некој кој студира психологија овие категории постручно ќе ти ги објасни).

That who you can see, you are not; that which you can observe, you are not; that which you
can become aware of, you are not.
Ако си свесен за мислите, тогаш не си мислите.
Така да битие не е категорија на човечките мисли, туку преку мислите доаѓа до израз.
Ако пробаш да го дефинираш тогаш ќе биде ништо(простор да речеме) и СЕ.
Битието е како холограм, секој дел си е индивидуа и е целото.
Битијата=битието, малку тешко за "разбирање".
А психологија батали, џабе некој да студира и 1000000000 год. овде не станува збор за знаење.
Станува збор за искуство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom