Binance and Trading212 ( почетник во овој свет на инвестирање)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.694
Поени од реакции
5.430
Здраво на сите. Од септември оваа година почнав да инвестирам на берза преку Trading 212 и сакам да биде долгорочно, купив акции во S&P500, Apple, Microsoft и уште неколку други. Исплатија дивиденди и сега сакам да прашам каде ќе треба да платам данок со тоа што профилот ми е направен и верифициран во Македонија со Македонски документи(извештај од комерцијална банка), акции купувам со пари евра кои се на Ирска банкарска сметка која ја отворив додека работев во Ирска, а моментално работам во Кина и сум во Кина 9 месеци годишно
Danok se plaka tamu kade sto si rezident, voobicaeno si rezident vo zemjata vo koja pominuvas najgolem del od godinata (pogolem od 6+ meseci) normalno so reguliran prestoj ne na crno da si :D
Cim pominuvas tolku vreme vo Kina pretpostavkata ke bide deka si danocen rezident vo istata taka sto tamu bi trebalo da plakas danok.

Член од
2 февруари 2019
Мислења
168
Поени од реакции
319
Danok se plaka tamu kade sto si rezident, voobicaeno si rezident vo zemjata vo koja pominuvas najgolem del od godinata (pogolem od 6+ meseci) normalno so reguliran prestoj ne na crno da si :D
Cim pominuvas tolku vreme vo Kina pretpostavkata ke bide deka si danocen rezident vo istata taka sto tamu bi trebalo da plakas danok.
Фала ти Исто сакам да прашам како купувате акции членовите што сте тука? преку Trading 212 или на друг начин? Сакам да поделам преку повеќе начини во случај нешто ако зезне Trading 212 да не ми отидат сите париПланирам на подолг период да инвестирам

Член од
22 декември 2018
Мислења
501
Поени од реакции
697
Фала ти Исто сакам да прашам како купувате акции членовите што сте тука? преку Trading 212 или на друг начин? Сакам да поделам преку повеќе начини во случај нешто ако зезне Trading 212 да не ми отидат сите париПланирам на подолг период да инвестирам
На Trading 212 купувам акции, по тоа што пребарував за апликацијата викаат дека е safe, ќе покаже времето и секако имаш документ за акциите што ги купуваш

Член од
2 февруари 2019
Мислења
168
Поени од реакции
319
На Trading 212 купувам акции, по тоа што пребарував за апликацијата викаат дека е safe, ќе покаже времето и секако имаш документ за акциите што ги купуваш
Супер! Дали си правел withhdraw на парите назад во Банка? За колку време стигаат? Некаде прочитав ако продадеш акции или од дивиденди парите можат да се вратат само на истата банкова картичка од која си ги ставил на Trading 212 и ако ти истече рокот на картичката не можеш да си ги повратиш. Следната година ми истекува картичката од банката па ќе треба да ги продадам сите акции да легнат на банка ,па со новата обновена картичка пак да купам (по моја логика).

Член од
22 декември 2018
Мислења
501
Поени од реакции
697
Супер! Дали си правел withhdraw на парите назад во Банка? За колку време стигаат? Некаде прочитав ако продадеш акции или од дивиденди парите можат да се вратат само на истата банкова картичка од која си ги ставил на Trading 212 и ако ти истече рокот на картичката не можеш да си ги повратиш. Следната година ми истекува картичката од банката па ќе треба да ги продадам сите акции да легнат на банка ,па со новата обновена картичка пак да купам (по моја логика).
Искрено не сум запознаен со тоа, најдобро да му пишеш на Иван и ќе ти каже со картичката да бидеш сигурен за секој случај.. Не сум правел до сега withdraw ги држам цело време на account..

Член од
2 февруари 2019
Мислења
168
Поени од реакции
319
Дечки ајде уште едно прашање, кога купувате S&P500 (VUSA) како купувате? Прво ги ставате парите од денарска сметка на Trading 212 и ги менете во фунти и коа ќе купите ви го рачуна у долари така? Дали постои некој начин да се купат во евра , зашто користам ирска банка парите ми се во евра .Да избегнам уште едно менење на валутата.

Член од
12 август 2024
Мислења
244
Поени од реакции
622
Дечки ајде уште едно прашање, кога купувате S&P500 (VUSA) како купувате? Прво ги ставате парите од денарска сметка на Trading 212 и ги менете во фунти и коа ќе купите ви го рачуна у долари така? Дали постои некој начин да се купат во евра , зашто користам ирска банка парите ми се во евра .Да избегнам уште едно менење на валутата.
Внесуваш колку сакаш долари/евра/фунти имаше и други валути и преку картичка ти повлекува од сметката. Можеш и преку трансакција мислам. Тие пари ти стојат на trading212 и купуваш акции со нив. Јас ставив долари зашто имаш повеќе опции за акции со долари да купиш. Ако тргуваш на америчките берзи се плаќа со долари.
Имаш опција да купуваш со евра ама на европските берзи.

Член од
22 септември 2018
Мислења
196
Поени од реакции
126
Поздрав дечки, ви пишувам затоа што имам за вас една инормација која ви нуди можност да започнете свој онлајн бинис, конечно да почнете да работите за себе, било каде и било кога.

Би ми било мило доколку одвоите од вашето време и слушнете за што станува збор. Пишете ми за да ви испратам кратка презентација и после неа да ви одговорам на прашањата.

Доколку не ве интересира, сепак однапред ви благодарам!

Kajgana Shop

На врв Bottom