Bijano Sirenje

  • Креатор на темата Креатор на темата vouager
  • Време на започнување Време на започнување
кај рубин на варош?
најдоброто моментално купечко...

Ова погоре се продава како млекара софија бренд, ќе ти се допадне гарант само земи вакумирано, вака свежо за во канта искрено треба одржување и да знаеш како со него. ако не се изеде за брзо ќе речат луѓето мириса но не е тоа до сирењето, до чувањето е од кога ќе се извади од оргиналното солило.
Јас купувам во чаршијата одма кај пазарот, мајка и ќерка работат тука. најмногу го јадам поховано со брашно , јајце,и презла

Има 5-6 видови од различни производители, посолени, помалку солени...330-350 ден/кг
 
zatoa prasuvav kogo znae, kade go pravat... bacilo, selo itn... ne mi se kupuva od pazar u skopje nesto sto ne razbiram dovolno. znam niz mariovosko deka se pravi ali nemam poima kako/kade.
Тешко ќе најдеш луѓе низ мариово а камо ли биено сирење на традиционален начин. Купи си од млекара што ќе го пробаш прво.

Јас купувам во чаршијата одма кај пазарот, мајка и ќерка работат тука. најмногу го јадам поховано со брашно , јајце,и презла

Има 5-6 видови од различни производители, посолени, помалку солени...330-350 ден/кг

Сликава е кај нив во продавница?

Уште еднаш ќе речам, ретко кој знае и има услови да одржува биено сирење во дома. Не е како овчо или кравјо бело сирење. 99% ќе се смириса за недела дена.
 
Последно уредено:
zatoa prasuvav kogo znae, kade go pravat... bacilo, selo itn... ne mi se kupuva od pazar u skopje nesto sto ne razbiram dovolno. znam niz mariovosko deka se pravi ali nemam poima kako/kade.
Скопје не се купува сирење на пазар, ќе ти најдеме во Прилеп :)

@ShakaZulu дали знаеш некој од Вранче да носи во пазарот? До пред 2 години земав често од една жена од Вранче, генерално носеше кравјо, чат пат имаше и овчо, ама ги продадоа кравите. Мислам дека ниту едно сирење од Мариовско не беше ни пола со квалитет во споредба со Вранчанското. Демек било до земјата (природно солена), само во Берово тоа што го пробав имаше сличен вкус.
 
Тешко ќе најдеш луѓе низ мариово а камо ли биено сирење на традиционален начин. Купи си од млекара што ќе го пробаш прво.



Сликава е кај нив во продавница?

Уште еднаш ќе речам, ретко кој знае и има услови да одржува биено сирење во дома. Не е како овчо или кравјо бело сирење. 99% ќе се смириса за недела дена.
Да...јас ја направив оваа фотографија, а шуплините и не се така мали.....калапите сирење се големи. Еден од овие тежи околу 1,5 до 2 кг

А за чување дома...редовно земам и од солилото во шише, па нема проблем со чувањето
 
Да...јас ја направив оваа фотографија, а шуплините и не се така мали.....калапите сирење се големи. Еден од овие тежи околу 1,5 до 2 кг

А за чување дома...редовно земам и од солилото во шише, па нема проблем со чувањето
Како оди ова потпржено/потпечено со лукче и рузмарин :love:
 
@ShakaZulu дали знаеш некој од Вранче да носи во пазарот? До пред 2 години земав често од една жена од Вранче, генерално носеше кравјо, чат пат имаше и овчо, ама ги продадоа кравите. Мислам дека ниту едно сирење од Мариовско не беше ни пола со квалитет во споредба со Вранчанското. Демек било до земјата (природно солена), само во Берово тоа што го пробав имаше сличен вкус.
Не, за жал не позанавам никој од таму, одамна сум далеку од пазарот и трговијата таму.
Да...јас ја направив оваа фотографија, а шуплините и не се така мали.....калапите сирење се големи. Еден од овие тежи околу 1,5 до 2 кг

А за чување дома...редовно земам и од солилото во шише, па нема проблем со чувањето
Калапите и рекламата на коритото немаат врска ама нема гајле, ако е добро во ред :)

Инаку мислам дека тие калапи се така со жолти ивици баш поради пребрзото зреење. Биеното треба да има рамномерна боја како тие два калапи во горниот дел.
 
Вкусот е битен....

а сопствениците не ги знам....јас сум од Кичево
 
Убедливо најдобро сирење мене во Прилеп ми е од млекара Софија како што пиша Зулу. Мене ми е битно да е солено и да има повеќе шуплини. На секој 2 3 дена дома отвораме ново вакумирано калапче. Нема подобро!
 
Ako si od Prilesko pojdi vo Malo Konjari i prasaj za Babanovci.
Ce dobijas PRAVO DOMASNO bijano napraveno od "Stara majka" peceno zreeno na prilepsko sonce i 10000% BIO

Od tamu si kupiv letoska i sto da kazam. Merak, samo sto vejce go snema , mav se storija 5Kg za 2 Meseci


Ama toa mene ne mi pomaga ovde na 1500km od Prilep zatoa sakam sam da si pravam.
Dajte informacija vie poupatenite na kolku temperatura i kolku vreme da go zream vo Komora!

Fala
 
Ako si od Prilesko pojdi vo Malo Konjari i prasaj za Babanovci.
Ce dobijas PRAVO DOMASNO bijano napraveno od "Stara majka" peceno zreeno na prilepsko sonce i 10000% BIO

Od tamu si kupiv letoska i sto da kazam. Merak, samo sto vejce go snema , mav se storija 5Kg za 2 Meseci


Ama toa mene ne mi pomaga ovde na 1500km od Prilep zatoa sakam sam da si pravam.
Dajte informacija vie poupatenite na kolku temperatura i kolku vreme da go zream vo Komora!

Fala
Имаше на форумов еден дечко што работеше во млекара, баш за биено беше мајстор. Со него имам лафено на темата Какво сирење јадете. Мислам дека јузерот му беше @feler, ако е активен на форумов можеш да го прашаш! Баш сега споредувам, тоа што вие во Прилеп го цените како класа биено со многу шуплини кај нас( Овче поле, Кумановско....) не е на цена, кај нас има помалку шуплини и е тврдо и доста мрсно!
 
Температура ( топол сончев летен ден )
Време зависи од питата колкава е толку и време додека не биди иста целосно, сигурно пита од две кила не е исто со пита од пет или десет кила.
Туку со млеко од продавница сакаш да правиш? Знаеш колку вода ќе ти излези пд него башка термометри за температурата на млекото и водата за попарување имаш?
Автоматски споено мислење:

Имаше на форумов еден дечко што работеше во млекара, баш за биено беше мајстор. Со него имам лафено на темата Какво сирење јадете. Мислам дека јузерот му беше @feler, ако е активен на форумов можеш да го прашаш! Баш сега споредувам, тоа што вие во Прилеп го цените како класа биено со многу шуплини кај нас( Овче поле, Кумановско....) не е на цена, кај нас има помалку шуплини и е тврдо и доста мрсно!
Шуплините се прават со месењето (биено, тепано). Колку повеќе преклопувано, месено исто како да е тесто, толку повеќе шуплини. Ако нема или ако е со многу малку тоа веќе е личи на кашкавал и нема баш допир со биено кое е доста тврдо ако се погоди во солењето и после во чувањето во солило кое исто има граница колку треба да е процентот или степените во што и да се мери.
 
Последно уредено:
@ShakaZulu
"Topol concev leten den"

Imam vo sejcavanje deka Pitata se rasipa koga ja cuvavme edno 5-6saata na sonce.
A i komora ne mozis da sporedis so Den. Zatoa sto denot ne e celo vreme isto topol ima promaja , senka....

Drugo e vo komora koga celo vreme ima konstantna temperatura . i kako sto rekov jako sonce (Temperatura) go rasipuva.

@fennel
Vo prilesko se ceni koga sirenjeto e vo shuplinite kako selski led pecen na drva.
A tocno e i toa deka Ovecpolsko go pravat so pomali dupcina. Star na vkus.

Ce probam da go iskontaktiram coekov sto go navede.

Fala
 
А кој ти рече дека сирењето се зрее дирекно оставено на сонце?
 
Abe prijatele toa bese figurativen izraz be!

I ne sum jas do vcera, pecen sum edno 50 godini taka da znaam nekoi raboti.
A za tie sto ne gi znaam baram pomos ovde od vas.
Pozdrav,
 
Температура ( топол сончев летен ден )
Време зависи од питата колкава е толку и време додека не биди иста целосно, сигурно пита од две кила не е исто со пита од пет или десет кила.
Туку со млеко од продавница сакаш да правиш? Знаеш колку вода ќе ти излези пд него башка термометри за температурата на млекото и водата за попарување имаш?
Автоматски споено мислење:


Шуплините се прават со месењето (биено, тепано). Колку повеќе преклопувано, месено исто како да е тесто, толку повеќе шуплини. Ако нема или ако е со многу малку тоа веќе е личи на кашкавал и нема баш допир со биено кое е доста тврдо ако се погоди во солењето и после во чувањето во солило кое исто има граница колку треба да е процентот или степените во што и да се мери.
Moze da se kaze za shuplinite deka so mesenje ali nema nekoj efekt spored mene najbitno e mlekoto da ne bide pasterizirano i so poniska ph vrednost da bide pred skisnuvanje industriski idnosno vo mlekarite gi pravat so poseben starter shto se dodava vo mlekoto i imajte na um deka za bieno sirenje vo mlekarite pabvo domashni uslovi ide najloshoto mleko bas poradi shuplinite ali ne znachi deka krajniot proizvod ne e dobar ili kvaloteten za jadenje naprotiv dobar e samo da ne se preteruva poradi visokata koncetracija na sol shto ja stavaat poradi nekvalitetnoto mleko za da gi odstranat ne dobrite bakterii inaku imam napraveno toni bieno sirenje i jas go konzumiram mis e dopagja iako sum za da se namali procentot na sol no taka mi se skratuva rokot na traenje ako nekoj ima da me prasha neshto po konkretno tuka sum da mu odgovoram (prostete za ne koristenje na kirilica momentalno nemam na ovaj telefon)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom