Балканска федерација

• Креатор на темата Креатор на темата 436053
  • Време на започнување Време на започнување
436053 напиша:
Neznam dali go citavte postot u Forum letovo,ama imase edna statija so pisuvase za resavanje na site balkanski prasanja naednas.E.Muabetot e da se primat site vo EU,arno ama granicite bi ostanale seuste na nivo na federacija a problemite samo bi rastele,zato se sopmnuvaat nekoi zaveri za kovanje na nova karta na burniov ni Balkan.Sto bi opfakala taa Balkanska federacija i sto bi ona resila?
Prvo mislam deka bi gi opfakala:Makedonija,Bugarija,Albanija,Bosna,Srbija,Crna Gora,Kosovo i Hrvatska.
A za problemite so taa bi gi resila se bajagi mnogu:Prvo ke go resi Kosovo poso em ke si dobie eden vid na nezavisnost em ke si se pripoi kon Albanija,a so se odnesuva na vecnata dilema SCG ili Srbija\Crna Gora i toa se resava,Bugarija ke ja doie kanditaturata ama u paket so site drugi.Dali bi vi teknalo na uste nekoj problem so ke se resi so ova resenie
I dali ste za ili proti ova
P.S.:inace zakonot so koj bi se povrzale bi bil sosema razlicen od onoj na SFRJ

Това мнение сигурно ште б'де изтрито заради правило 10 от правилника на форума, но идејата за федерација е добра, много от изброените народи обаче не са дораснали да ја осмислјат и нјама да ја разберат, по мое мнение е редно да се вклјучи дори и Г'рција и Турција в'в федерацијата. И двете д'ржави в'обште не са за подценјаване. Само в нешто от сорта на САшт ште успеем да устоим на конкуренцијата којато идва от Европа и света. Аз лично разбирам идеата като икономическа федерација, акто всјака от д'ржавите да запази независимостта си от останалите. Един вид нјакакво подобие на Европејскија с'јуз само че на балканите. Историјата сама ни показва какво се е случвало когато не сме били единни и нај-големија урок ни е даден точно от турците. Ако не направим нјакакво с'глашение нјама да може нито една от нашите д'ржави да устои на наплива от западнјаци којто купуват поголовно всичко и извличат каквото могат от д'ржавите ни.

Лордхард, се е тоа убаво, ама како да га ебем да надминеме сите ситни неационализми, пропаганди, негирања, пременувања на историјата и сл?

:)

Ми как за мен е лесно, обединјаваме се и натриваме носовете на всички западнјаци дето ни мислјат за втора р'ка хора и се б'зикат с нас, а забрјават, че тук на балканите е лјулката на европејската цивилизација. Според мен проблемите на балканите идват точно от тија "добродетелни и доброжелаешти" западнјаци, дето уж само доброто ни мислјат а вс'штност искат да ни купјат за без пари. Жалкото наистина е че ако не забравим различијата си нјама да се оправим с'с икономическата ивазија на западните д'ржави. Зашто не вземем за пример Древните Г'рци и техните градове д'ржави, ми те са се избивали един друг в братоубијствени војни, но когато е имало нјакаква в'ншна заплаха винаги са се обединјавали и са се справјали с неја. Смјатам че в момента трјабва да се оправим с'с западното влијание в'рху д'ржавите ни и че това е нај-важното за момента, всички останали проблеми са измислици, на с'штите тија западни д'ржави за да попречат на евентуално икономическо обединјаване под каквато и да било форма между балканските д'ржави, заштото нјама да могат да се конкурират с нас.
Дано наистина да измислјат нешто политиците заштото не се знае колко д'лго ште можем да изд'ржим на напора. В Б'лгарија по голјамата част от младежите вече използват масово чуждици от сорта на "феш'н-мода", "мониторинг-показвам" и какви ли оште не.
Освен това когато се оправим с'с западнјаците ште можем да си напишем каквато си искаме историја.
Нали знаеш "Свет'т е кр'чма, да седнем на една маса".

А бе мене не ми пречи, ама како ќе се газдува со таа федерација. Плус, не ми кажа што со националистите од околу Македонија, како колевка на цивилизацијата и една од најстарите области и народи на планетава. Оти ако не сте знаеле, едни сме од најстарите. Затоа секој скаа да не снема. феникија, Асирија, Сумерија, гио снема, египет е уништен, грците се арапоиди, семити, ние останавме, опстојуваме, како де со тие кои ни мислат неарно?

Garfield напиша:
А бе мене не ми пречи, ама како ќе се газдува со таа федерација. Плус, не ми кажа што со националистите од околу Македонија, како колевка на цивилизацијата и една од најстарите области и народи на планетава. Оти ако не сте знаеле, едни сме од најстарите. Затоа секој скаа да не снема. феникија, Асирија, Сумерија, гио снема, египет е уништен, грците се арапоиди, семити, ние останавме, опстојуваме, како де со тие кои ни мислат неарно?

Как така как ште се казва, не виждаш ли името на темата, мислја че стој много добре, Балкански с'јуз или Балканска федерација, нјама голјамо значение. Всички д'ржави от с'јуза ште запазјат идентичността си имената и законите си, като тези от Европејскија с'јуз, но когато става в'прос за икономически интереси ште б'дем като една д'ржава и ште мачкаме всички по п'тја си. Имаме си достат'чно специалисти в'в всички области, ако трјабва ште си направим оште, проблема е само че винаги имаме какво да делим помежду си, аз змјатам че различијата между балканските д'ржави не са непреодолими и са по-скоро следствие на нјакак'в магарешки инат от всички балкански страни. Лоштото е пак казвам че док'то се инатим има опастност да ни минат отзад и да ни изненадат непријатно.

ево и моја два динара:

1. Зајеница са Хрватском није реална. То је у старту пропала идеја.

2. Турска је велика држава, дупло већа од целог Балкана. Мислим да ни то није реално.

3. Грци су националисти већи од свих ових народа заједно. = није реална заједница с њима. Они нека прво направе са Турцима федерацију :).

4. Национализам никад не може да се сасвим победи, али може да се смањи на подношљив ниво.

5. Закључак: Вероватно би јединo могућа и за све корисна била економска заједница (не федерација) Србије, Босне, Црне Горе, Бугарске, Македоније, Косова и Албаније. Чак и кад све ове земље уђу у ЕУ, мислим да треба да имају јаче међусобне везе него што то имају рецимо Германија и Француска.

Нема тоа да успее никако. Премногу зла крв има на балканот. Гредај и на српските, бугарските или на македонските форуми. не дај боже да знаеш албански па и на тие да одиш.

И мислим да би идеалан главни град ове заједнице било Скопје.

А на форумима о историји и политици углавном пишу националисти, то је јасно.

Garfield напиша:
Зошто, не дека не се сложувам, ама зошто.

Зато што је Скопје:

1) Мултиетнички град
2) Не треба да буде Београд или Софија због величине тих земаља
3) Географски је пупак Балкана

У принципу, због сличних разлога је Брисел центар ЕУ

Штета што Сарајево није било главни град у бившој ЈУ

Garfield напиша:
Свис! Реков искрено, плус без пресметаните вредности од фондовите за пристап и претпристап.

пред-прис'единителните фондове не са кој знае колко много, ја има, ја нема 400 млн лв от 2001 г по всички програми, технија дјал в GDP е незначителен

http://www.mzgar.government.bg/Sapard/Napreduk.htm..по тази програма са усвоени нај-много средства

Sinisa напиша:
ево и моја два динара:

1. Зајеница са Хрватском није реална. То је у старту пропала идеја.

2. Турска је велика држава, дупло већа од целог Балкана. Мислим да ни то није реално.

3. Грци су националисти већи од свих ових народа заједно. = није реална заједница с њима. Они нека прво направе са Турцима федерацију :).

4. Национализам никад не може да се сасвим победи, али може да се смањи на подношљив ниво.

5. Закључак: Вероватно би јединo могућа и за све корисна била економска заједница (не федерација) Србије, Босне, Црне Горе, Бугарске, Македоније, Косова и Албаније. Чак и кад све ове земље уђу у ЕУ, мислим да треба да имају јаче међусобне везе него што то имају рецимо Германија и Француска.

Федерацијата ште си наша на славјанските народи.
Г'рција ште ја вклјучим в неја за престиж, заштото от много време членуват в Европејскија с'јуз и по този начин европејците ште погледнат с друго око на това икономическо обединение, а Турција ште се вклјучи заштото от много години се опитват да влјазат в с'јуза на Европа, ама онија не ги искат, а турците имат много заводи които са оборудвани с нај-новите машини, работјат евтино, а качеството винаги може да се коригира. Смјатам че при зв'на на парите и нај-големија националист би отст'пил.

Шоп, а бе не ти дојде памет. Ме неривираш, а кога се нервирам банирам. Ти текињаТ!

Синиша, мислиш по пример на ЕУ. Па имавме таков предлог во 1990 од јебените Словенци, кои републики не се сложија и почна срањето? Нема шанса пак исто да се случи. федерација или конфедерација, дури и трговско-економска.

Sinisa напиша:
Зато што је Скопје:

1) Мултиетнички град
2) Не треба да буде Београд или Софија због величине тих земаља
3) Географски је пупак Балкана

У принципу, због сличних разлога је Брисел центар ЕУ

Штета што Сарајево није било главни град у бившој ЈУ

Нјама никакво значение кој ште е главнија град има значение само председателството като в EU може да се направи на ротационен принцип, като всички д'ржави се изв'ртат примерно на 4 години. А к'де забравихме и Рум'нија тја с'што би помогнала много в едно такова с'глашение.

А бе се убаво, ама што со анимозитетот од војните и историските кавги и тековните расправии?
Алоооо Утпоија. Томас Мор не ви е рамен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom