Бадеми

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Абе земи печи ги со сол,ќе свршиш после кога ќе пробаш ем топли ем соленки. Абе нездрави,нема да умреш ебаго од тоа едно ќесе,јас колку до сеа сум јадел па ништо не ми станало (y)

Не,имам јадено печени,на гости и стварно се вкусни.Само го читам ForestGamp па си викам да ставам некој витамин,минерал повише :D

Зашеќерени бадеми со цимет

Префинета елеганција на овие вкусни јаткасти плодови…

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-11.jpg

Потребно е:
  • 450 г непечени бадеми
  • 1 1/2 лажици шеќер
  • 3 лажици цимет
  • 1 белка
  • 1 1/2 лажиче екстракт од ванила
  • прстофат сол
Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-1.jpg

Подготовка: Рерната загрејте ја на 150 Целзиусови степени. Земете едно тавче за печење, обложете го со хартија за печење и премачкајте го со малку путер. Во еден сад измешајте ги шеќерот и циметот, а во друг сад на страна малку изматете ја белката. Во белката додадете ги ванилата и солта.

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-2.jpg

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-3.jpg

Бадемите прво извалкајте ги во смесата со белка, убаво да се обложат сите, па потоа во шеќерот.

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-4.jpg

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-5.jpg

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-6.jpg

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-7.jpg

Вака подготвени, истресете ги од вишокот шеќер и ставете ги во тавчето во еден слој да се печат 10 минути. По 10 минути, измешајте ги и печете ги уште 10 минути.

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-8.jpg

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-9.jpg

На крај, измешајте ги за последен пат и печете ги уште дополнителни 5 минути. Оставете ги да се оладат пред да ги сервирате.

Zashekjereni-bademi-so-cimet-www.kafepauza.mk-10.jpg

Преземено: Kafepauza.mk

P.s Вакви не сум ги пробал...Ова едноставно мора да се зготви

^Доволно ми се благи свежите сирови бадеми за да не мора да ги јадам карамелосани/зашеќерени. :P

П.С. Е сега доколку се прави муабет за семки од дива горка кајсија, тогаш е сосема друга приказната..... :)

Со пиво се топ.

Дали некој знае да ми помогне околу мојот проблем со бадемите. Дома имам насадено 6 бадеми. Веќе 3 година по ред кога ќе се разбудат дрвата во пролет и кога цветот ќе премине во плод, сите бадеми паѓаат на земја. Значи кога плодот ќе дојде до големина околу една маслинка, целиот плод паѓа на земја, веќе трета година по ред.

Дали некој знае да помогне? Претпочитам некој што има искуство во оваа област.

Дали некој знае да ми помогне околу мојот проблем со бадемите. Дома имам насадено 6 бадеми. Веќе 3 година по ред кога ќе се разбудат дрвата во пролет и кога цветот ќе премине во плод, сите бадеми паѓаат на земја. Значи кога плодот ќе дојде до големина околу една маслинка, целиот плод паѓа на земја, веќе трета година по ред.

Дали некој знае да помогне? Претпочитам некој што има искуство во оваа област.
кај сите е така последниве 8 години никој бадем не дава род ... не му одговара климата едноставно премини на ораси или лешници тие се по отпорни... и оваа година тешко да ке има род а јас имам овоштарник преку 90 големи и мали дрва од другава страна на Водно што ако даде добро ке ја подобри мојата финансиска состојба ама недава :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom