Архивски материјали - пребарување и информирање

• Креатор на темата Креатор на темата skskmk
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 мај 2014
Мислења
307
Поени од реакции
399
Дали некој може да ме упати каде да барам копија/потврда од сведителства од периодот 1941-1944 г. од територијата на нашата држава?

Знам дека записите од овој тип трајно се архивираат, меѓутоа од каде да почнам да барам???

Благодарам

Дали некој може да ме упати каде да барам копија/потврда од сведителства од периодот 1941-1944 г. од територијата на нашата држава?

Знам дека записите од овој тип трајно се архивираат, меѓутоа од каде да почнам да барам???

Благодарам
Велико Трново, Бугарија за источна и Белград/Скопје за западна Македонија.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Велико Трново, Бугарија за источна и Белград/Скопје за западна Македонија.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Ок човекот убаво си праша, без да спомене нит бугари, ни грци, ни срби, ни македонци. Се гледа колкав патриот си, ама тоа покажувај го на луѓе кои влегуваат во дебата против Македонија или против нешто патриотско кое тебе ти значи.

Благодарам
Ќе побараш во школото кај што си завршил, ако од било кои причини, со кое било образложение одбијат да ти дадат копија, ќе одиш во Министерство за образование :)

Благодарам

Конкретно кој град/место/општина?

Ок човекот убаво си праша, без да спомене нит бугари, ни грци, ни срби, ни македонци. Се гледа колкав патриот си, ама тоа покажувај го на луѓе кои влегуваат во дебата против Македонија или против нешто патриотско кое тебе ти значи.

Јас за дедо ми барав сведителства и тоа баш во министерство а од таму добив одговор дека Македонија во тоа време била под Кралство Југославија и дека 80% од документите се наоѓаат во Белград, општина Стари град, Ул. Македонска, таму да се обратиме, така да човекот убаво си праша и уште поубав одговор си доби, не знам што не ти е јасно.

Јас за дедо ми барав сведителства и тоа баш во министерство а од таму добив одговор дека Македонија во тоа време била под Кралство Југославија и дека 80% од документите се наоѓаат во Белград, општина Стари град, Ул. Македонска, таму да се обратиме, така да човекот убаво си праша и уште поубав одговор си доби, не знам што не ти е јасно.
Мислам дека истиов и во некоја друга тема го прашуваше истото, таму кажа дека дека завршил пред 20 години, а пред 20 години Југославија веќе не постоела :)

Конкретно кој град/место/општина?
Станува збор за Берово. Не ми се верува дека такви документи би се чувале во Белград. Кралска Југославија била завршена до периодот за кој барам, а и потоа.

Станува збор за Берово. Не ми се верува дека такви документи би се чувале во Белград. Кралска Југославија била завршена до периодот за кој барам, а и потоа.

Провери во училиштето во кое учел, бидејќу таму се чуваат сведителствата, ако не во архивот во Штип (бидејќи е главен за архивскиот материјал од беровско) или прашај ги ако нема таму каде би можеле да ги чуваат сведителствата од тој период :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom