Апсолтуна и програмска музика

• Креатор на темата Креатор на темата Barto
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Дали може некој да ми даде некој информации за програмска и апсолтуна музика или некаде на интернет каде шо има..

Бев вклучен одшколо и неможев ништо друго да отворам од компјутерите од телефонот постирав..и благодарам

So diskutira na temava za nesto? :)
Vcera listav po forumov, ja vidov temava I vikam: Eej sto zboris, zarem?
I denes otvaram I se razocarav :/

Па..не е се така како што изгледа :)
Ај ако сакаш, направи еден пост со објаснување, кој ќе се искористи за воведен пост, за да можи да има дискусија, во спротивно би ја избришал темава, бидејќи вака џабе ќе стои.

Ај ако сакаш, направи еден пост со објаснување, кој ќе се искористи за воведен пост, за да можи да има дискусија, во спротивно би ја избришал темава, бидејќи вака џабе ќе стои.
Првиот пост ке го искористам да дадам објаснување,понатаму другите нека дискутираат таман е ?

Можеше барем едно прашање да поставиш :))

Програмска музика е онаа музика позади која стои некаква приказна. Во поново време тоа е филмската музика, порано биле измислувани приказни, биле пишувани за одредени настани песните (композициите). Програмската музика посебно се развива во романтизмот, каде класичните композитори повеќе внимание обрнуваат на себеси, на своите емоции и на својот животен тек. Композиторите имаат тенденција со музиката да раскажат некаква приказна.
Добар пример за современа програмска музика е:

Апсолутната музика, нема никаква намена, никаква приказна позади неа :)

Јас лично, повеќе сакам програмска музика. Не дека од апсолутните не можеш самиот да си направиш приказна (секако дека можеш и затоа и слушањето класика се смета за еден од најинтелектуалните жанрови, каде што треба да го вклучиш мозокот и да размислуваш за тоа како музиката влијае на тебе и зошто те прави да се осеќаш така како што се осеќаш додека ја слушаш), него едноставно, сакам да знам што му се случувало во главата на еден композитор додека го пишувал делото, што тој сакал да ми каже на мене.
Малце филозофска тема :)

Еве, една романтична:
Прекрасна симфонија, која Антонин Дворжак ја пишувал кога отпатувал во Америка и се сретнал со толку нова култура. Можете и да го препознаете индијанскиот карактер и таа индијанска нишка како се проткајува низ цело дело :)
Една од моите омилени ^^

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom