Антикампања за Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
ne sum od oh
ama 5 6 godini i povike nanazad odam vo oh po nekoja den (povike zaradi zurkite) :) i bilo kade kade povike turisti minatite godini
vcera vo gradiste nemase ziv covek

Викендаши (сигурно со сопствен стан, зш нели скап е бензинот) со редици кон Скопје денес.На ‘семафорине‘ кај Ботун пола километар ред.Епа ако можат скап стан да си купат во скапиот Охрид со најскапи цени просек во цела СРМ (Сиромашна Република Македонија), можат и да не се жалат за цените.

A oвие странциве сите будали се, му го матат умот Охриѓани (додај во насловот: светот...АКО...на пример Ако ја сменат оваа општинска администрација и слично)

Рифаи: Охрид наскоро ќе биде една од најпознатите туристички дестинации во светот
Вести | Охрид | 28.07.2014 15:33Посети : 583

Во светот нема многу места каде што на ваков уникатен начин како во Охрид се испреплетени природната убавина, културно- историското богатство, убавината на планините и езерото. Затоа ова место заслужува да биде познато за остатокот од светот ,изјави генералниот секретар на Светската туристичка организација, Талеб Рифаи, кој во рамки на својата официјална посета на Македонија, денес оствари средба со претставници од охридската локална самоуправа.

Рифаи потенцира дека од страна на Светската туристичка организација ќе се преземат низа мерки со цел што поголема промоција на Охрид- градот, како што рече, кој наскоро ќе стане еден од најпознатите во светот.

r_1.jpg

- Охрид е единствен по тоа што кога си овде, ти се испреплетуваат различни чувства- од една страна пресреќен си што можеш да го видиш ова уникатно место, а другото чувство е желбата цел свет да е со тебе и да го види. Треба да се поработи на неколку работи како што е инфраструктурата, но сигурен сум дека во многу скоро време Охрид ќе стане една од најпознатите туристички дестинации во светот, изјави Рифаи по средбата со заменик градоначалникот Ангел Јанев и раководителот на Секторот за туризам и локален економски развој, Ѓоко Апостолов.

Како што информира Јанев, средбата резултирала со низа заклучоци, меѓу кои и тоа да во наредниот период со подршка од Светската туристичка организација во Охрид да се одржи конгрес на кој би присуствувале голем број еминентни стручни лица од областа на туризмот.

r_2.jpg

- Разговаравме за активностите кои општината ги презема во насока на промовирање на туризмот . Стана збор и за идејата за поврзување на Дубровник и Охрид, со што туристите кои престојуваат во Дубровник, да може на неколку дена да го посетат и Охрид. Рифаи се заложи за подршка при реализацијата на идејата, изјави заменик градоначалникот Јанев.

Посетата на секретарот на Светската туристичка организација Талеб Рифаи во Македонија се реализира на покана на министерот за надворешни работи Никола Попоски, со кој ќе се сретне утре. Предвидено е Рифаи да оствари средба и со премиерот Никола Груевски и да му предаде отворено писмо од кампањата на Светската туристичка организација „Глобални лидери во туризмот“, со кое се повикуваат шефовите на држави и влади да ги промовираат вредностите на туризмот при неговото унапредување и развој.

Т.К.

© 2014 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

Хех, не сум знаел.. Дека било поголема гужва ланските години било, ама мои пријатели од Србија да бараат 1 сат место кај да паркирет, значит имат гужва, а и нон стоп сум излезен и пулам, не сум слеп.. Ти од Ох си?
Не бе, он од Кавадарци е. Е сега ти сврзи си....:cautious: :D:D

Го читам насловов на темава и се чудам... „Антикампања за Охрид ?“.... ОЗБИЛНО ?!
Воведниот пост па уште пострашен, демек луѓето шо сликале фискални сметки им ја ебале сезоната на охриѓани....
Абе да не можеш да се изначудиш шо се ќе му текне на некој...

И јас сум од Охрид и не можам да разберам овие 3-4ца шо го бранет толку градов,бидете малку реални, ко стварно сме свесни дека цениве се многу многу високи и туризмов замина упм. Штета голема ама никогаш немат да им дојт умот на овие шо се занимавет со туризам така да.... кешот и надвор од МК на одмор е 100 пати подобра опција него Охрид.

Чек, типичен Охриѓанец не е = на типичен Македонец? Или нешто сум промашил во етно - културолошкиве обсервации...

Хм, па можеби ги имаат истите карактеристики во својот менталитет ама кај другите Македонци (не-Охриѓани) не се развиени затоа што не живеат во туристичко место.

Али па и тие кои имаат некој вид на краткотрајни туристички атракции во текот на годината, значително се разликуват од О’риѓани. Еве пример, сите ги фалат Прилепчани за гостопримливост у текот на Пивофест, истото е и со Струмичани за Карневалот итн...

За разлика, охридскиот Македонец ги има развиено негостопримливите клетки во себе ко Фергусон да го тренирал. Арогантност, неуслужливост, себичност доминира кај рандом „приватен“ угостител во Охрид. Сеа можеме да лупаме локал-патриотизам до бескрај, ама факт е дека Охриѓани аздисаа премногу, што еве негативно им се враќа веќе 2-3 туристички сезони.

Хм, па можеби ги имаат истите карактеристики во својот менталитет ама кај другите Македонци (не-Охриѓани) не се развиени затоа што не живеат во туристичко место.

Али па и тие кои имаат некој вид на краткотрајни туристички атракции во текот на годината, значително се разликуват од О’риѓани. Еве пример, сите ги фалат Прилепчани за гостопримливост у текот на Пивофест, истото е и со Струмичани за Карневалот итн...

За разлика, охридскиот Македонец ги има развиено негостопримливите клетки во себе ко Фергусон да го тренирал. Арогантност, неуслужливост, себичност доминира кај рандом „приватен“ угостител во Охрид. Сеа можеме да лупаме локал-патриотизам до бескрај, ама факт е дека Охриѓани аздисаа премногу, што еве негативно им се враќа веќе 2-3 туристички сезони.

Треба сам да знаеш дека ова не е возможно, во поглед на карактерситиките на луѓе од ист народ на иста територија. Не е ова Русија па од еден до друг крај да имаат развиено поинакви карактеристики, да имаат поинаква генеза.

Стружани поинакви се?

Но, пази, ке го чувам овај коментаров кога ке зборуваме следен пат за било која конотација која вклучува народност, нација, Македонија, патриотизам, навивање во баскет и сл. Пошто, по ова твоево, која е смислата Охриѓани да се Македонци.

^Охриѓани се Срби! Србијаа!!

Треба сам да знаеш дека ова не е возможно, во поглед на карактерситиките на луѓе од ист народ на иста територија. Не е ова Русија па од еден до друг крај да имаат развиено поинакви карактеристики, да имаат поинаква генеза.

Стружани поинакви се?

Но, пази, ке го чувам овај коментаров кога ке зборуваме следен пат за било која конотација која вклучува народност, нација, Македонија, патриотизам, навивање во баскет и сл. Пошто, по ова твоево, која е смислата Охриѓани да се Македонци.

Чекај зашто да зборуваме коа ќе дојде муабет за нешто друго? Значи збориме за гостопрлимвост кон турусти. И ти ми викаш дека не може да има разлика меѓу одредени Македонци во тој аспект, заради малата територија/население?

Ја ти викам може да има. Тоа што го потенцирав, може да имаат луѓето ист менталитет, но во Охрид да е поизразен заради тоа што они се жители на единственото големо туристичко место во Македонија. Можеби ако се развие туризмот и во Преспа, и таму луѓето ќе почнат да се понашаат ко Охриѓани (и концесионерите од други градови во О’рида града).

Ти споменав примери каде краткорочно жители на други градови се многу погостопримливи од Охриѓани. Дали така би било и на долг период, ваљда никад нема да дознаеме пошто тешко веројатно е дека ќе се развие друго големо туристичко место во државава. Во Струга не сум престојувал од копиљ, така да не би коментирал ништо за нив пошто не сум бил во контакт одамна.

Чекај зашто да зборуваме коа ќе дојде муабет за нешто друго? Значи збориме за гостопрлимвост кон турусти. И ти ми викаш дека не може да има разлика меѓу одредени Македонци во тој аспект, заради малата територија/население?

Ја ти викам може да има. Тоа што го потенцирав, може да имаат луѓето ист менталитет, но во Охрид да е поизразен заради тоа што они се жители на единственото големо туристичко место во Македонија. Можеби ако се развие туризмот и во Преспа, и таму луѓето ќе почнат да се понашаат ко Охриѓани (и концесионерите од други градови во О’рида града).

Ти споменав примери каде краткорочно жители на други градови се многу погостопримливи од Охриѓани. Дали така би било и на долг период, ваљда никад нема да дознаеме пошто тешко веројатно е дека ќе се развие друго големо туристичко место во државава. Во Струга не сум престојувал од копиљ, така да не би коментирал ништо за нив пошто не сум бил во контакт одамна.

Знаеш што носи поимот “типичен Охриѓанец“ спомнат од прееска? Типичен. Wow.
Ќе ме препознаеш мене меѓу 10.000 ресенчани, така? Пошо сум од Охрид, а морам да наликувам на сите охриѓани, кои не се исти со другите македонци. Пошто, според кајгана форумот, постојат Охриѓани и останати во Република Македонија.

Не знам во која книга или скрипта, или што и да е во психологија може да се најде тој дел од таквата поделба. “однесување на човек при туризам“. Па и уште активацијата на неговата типологија при туризам.
Примерите не вредат.И самиот си рече дека се краткорочно. Земи се ти за пример кој не си типичен Охриѓанец. Ти доаѓа драг роднина дома на гости. Дали ќе има разлика да ти седи дома ти два дена, или два месеци. Дали после два месеци ќе го разбуди “охриѓанецот во тебе“? Или не?
Има голема разлика од туризмот од претходните твои примери со туризмот во Охрид. И на тој ебениот пивофест да одеше цела балканска багра да спие по куќите на прилеччани цело лето за 300 денари, може ќе го активираше “типичниот прилепчанец“ во нив.

Поарно да речеш “типичен Македонец“, нели?

А, ако веќе тежнееме дека такви разлики навистина постојат, тогаш е прилично р е т а р д и р а н о и јас и ти да сме Македонци. И да постои самата држава. Би било апсурдно.

Сабаховичу, не отекувај бе. Типичен Охриѓанец кој што се бави со туризам е таков за кој се напишани 23 страни уназад.
Поарно да рекол типичен македонец... ма немој, многу се увреди ти мајката.

Дојран нема среќа што нема таква историја и градби, Струга нема таква среќа пошто се накотија браќава, а Преспа е заборавена и од Господ (освен од на Ламбе братучед му), инаку сите тие места да работеа како што треба Ред Бул-от во Охрид ќе беше 150 и немаше да се сликаат фискални.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom