Ајде кој го бива англиски многу нека помага...

• Креатор на темата Креатор на темата TheShadow
  • Време на започнување Време на започнување
Ова го пишував директно овде на кајгана, не во нешто друго па да проверувам спелинг.
Лесно е да најдеш маана кај другите али ако знаеше подобро зашто не си напишал до сега.

BTW, ова е за најмалку 4 а верувам дека може да добие и повеќе.

4? Научна фантастика. Мене, ученик да ми донесе ваков текст 2 нема да добие. Без навреда, ама основни грешки како неупотреба на s на глаголот во 3 лице еднина во сегашно време или hem треба him, rabid треба да биде rapid, ама во случајот и тоа не одговара или very very fast car, или saud - said.. да не продолжувам со употреба на минато време за дејство што е веќе завршено. Без лутење ова го напишав само за да не се греши понатаму.
Инаку, побарај на google примери за темите, ќе ти даде готови теми.

Е што имам во моето грешка ае молимте кажи ми !!!!?

Мојот коментар не беше за твојот текст, туку за цитираниот член. - Ако мислеше јас да ти најдам грешка. :unsure:

4? Научна фантастика. Мене, ученик да ми донесе ваков текст 2 нема да добие. Без навреда, ама основни грешки како неупотреба на s на глаголот во 3 лице еднина во сегашно време или hem треба him, rabid треба да биде rapid, ама во случајот и тоа не одговара или very very fast car, или saud - said.. да не продолжувам со употреба на минато време за дејство што е веќе завршено. Без лутење ова го напишав само за да не се греши понатаму.
Инаку, побарај на google примери за темите, ќе ти даде готови теми.
Дали ова кога ќе му го кажам на некој американец ќе ме разбере, ДА знам пошто веќе го поминав ова, па тогаш што е проблемот, одговор нема проблем.

Не барајте од децата да зборуваат течно англиски зашто не е можно тоа, ниту америте не зборуваат течно а англискиот им е мајчин јазик а вие барате од македонец на кој мајчин јазик му е македонски да не направи утка во пишување англиски.

Па ние професорке грешки правиме во нашиот мајчин јазик со тие времиња а за странски јазици и да не збориме.

Имам две тетки во Германија и вујко во Шведска тие таму живеат преку 25 години и ден денес не научија да пишуваат како што треба германски или шведски, а не се само тие туку има многу повеќе вакви само не се издаваат себеси да не си ја подгазат гордоста.

BTW, 4 е одлична за текст со 5 до 10 грешки.
И погледни го животот и од другата страна, на некои не им е така розев како на тебе, врати се наназад и потсети се како стигна до тука каде што си сега, со желба и со парите на татко ти, знај дека некои ја немаат таа можност за студирање и усовршување имаат желба ама немаат пари, така да работите изгледаат многу поинаку ако ја знаеш светлата и ја видиш темната страна на животот, некогаш треба и да се прогледа низ прсти, четворката кај ова момче или кај кое било друго момче или девојче може со сигурност да донесе повеќе морал за другпат да го загрее столчето и да ја задржи таа четворка.

Не зборам за твоето(не го прочитав) туку за неговото. И на кајгана има спелчек иначе. Кога ќе се појави доле со црвено стисни десен клик и стај го зборот како што треба. И не кажувам за лошо, јас знам професорки што се нервираат за вакви работи, праќаат домашно по меил со грешки во спелување.
Ок, ја мислев за моето.

1. Не сум професорка.
2. Сегашно време и минато време се основата на јазикот - се учат во петто одделение или сега по ново во второ. Сите прават грешки, така се учи, ама основни грешки како тие што ги наведов во претходниот пост, се недопустливи. Не викам дека сите треба да зборуваат англиски без грешка, ама треба да се трудат грешките да бидат помалубројни.
Инаку, немав намера да навредам некого. Зборуваме за текст што на членот му треба и зошто да ме му се помогне ако можеме. Со тоа што ти ги поправив грешките мислам дека треба да посветиш внимание и да знаеш за друг пат. Во врска со твоето мислење за мене - не ме знаеш и не можеш да знаеш дали ја знам темната страна на животот или не или дали татко ми дава пари за на факултет или сама ги обезбедувам со работа. Не можеш така да ги судиш луѓето.

1. Не сум професорка.
2. Сегашно време и минато време се основата на јазикот - се учат во петто одделение или сега по ново во второ. Сите прават грешки, така се учи, ама основни грешки како тие што ги наведов во претходниот пост, се недопустливи. Не викам дека сите треба да зборуваат англиски без грешка, ама треба да се трудат грешките да бидат помалубројни.
--- надополнето: Nov 29, 2011 9:55 PM ---
1. Не сум професорка.
За твоја информација јас од 5 одд до 3 година средно учев руски, а англискиот го научив вложувајќи во себе а додуша и армијата ми помогна во доусовршување.

Недопустливи, дај молим те, недопустливи се многу работи па сепак се случуваат, НЕ СУМ ПРОФЕСОРКА, кој не е професорка ако веќе бараме игла во сено, каде е овде граматиката
јас
ти
тој/таа
имаш грешка во македонскиот кој ти е мајчин јазик, не ги воочуваш своите грешки а ги воочуваш моите, нели.

За разбирање ќе те разберат и со раце ако мафташ. И баш ради тоа повеќето незнаат како што треба англиски, затоа што главно е предмет за пополнување на часови и се ставаат петки на некои што не знаат ни за нула само поради тоа што им „требаат“ А за 4ка треба се убаво да е напишано не 15 грешки да има. И незнам што се вреѓаш, да, се разбира и ќе те разберат, али тоа не значи дека не е полно грешки.

Али ај, долга тема е преебаното образование кај нас.

Не знам зошто те навредува ако ти посочив неколку грешки. Пак ќе повторам дека целта не ми беше да навредам некого. Кажав веќе дека сите правиме грешки и воопшто не ме интересира дали си учел англиски, руски или шпански, фино што сам си вложил во себе да научиш нешто повеќе, ама муабетот беше да му се помогне на детето колку што знаеме.

За разбирање ќе те разберат и со раце ако мафташ. И баш ради тоа повеќето незнаат како што треба англиски, затоа што главно е предмет за пополнување на часови и се ставаат петки на некои што не знаат ни за нула само поради тоа што им „требаат“ А за 4ка треба се убаво да е напишано не 15 грешки да има. И незнам што се вреѓаш, да, се разбира и ќе те разберат, али тоа не значи дека не е полно грешки.

Али ај, долга тема е преебаното образование кај нас.
Дали ти работиш во образованието .?
Не.
Па тогаш фино лепо, препиши го ова, копирај и испринтај го или било што покажи го на некој/а што предава англиски во средно школо и побарај да го оцени, па истото скенирај го и прикачи го овде да видиме дали јас имам право или грешам.

А за мавтање со раце дека ќе те разберат, тешко.

А ти напиши еден текст овде на македонски да видиме како ќе те оценат по мајчиниот јазик, па истото како погоре и јас ќе го направам.
Не знам зошто те навредува ако ти посочив неколку грешки. Пак ќе повторам дека целта не ми беше да навредам некого. Кажав веќе дека сите правиме грешки и воопшто не ме интересира дали си учел англиски, руски или шпански, фино што сам си вложил во себе да научиш нешто повеќе, ама муабетот беше да му се помогне на детето колку што знаеме.
Не се навредив, тамам работа само ме нервира тоа што сите ја гледаат раската во окото на другиот а никој не ја гледа гредата во своето око.

Темиве :icon_mrgr:
--- надополнето: Nov 29, 2011 10:31 PM ---
--- надополнето: Nov 29, 2011 10:31 PM ---

Па тоа е проблемот бе друже, што таков текст ќе го оценат со 4ка а реално не е ни двојка. И после мамо мамо петка добив знам англиски незнае да гугне. Мада има и професори што стварно добро си вршат работа, али повеќето им е дојдено преку кур од врски татковци мајки па неможат ни да се замараат веќе. И пак, незнам што се вреѓаш, не си учел англиски и не викам дека треба да знаеш и времиња и курци и палци и супер е и ова што го знаеш. Ти кажувам реално, вакво писмо ќе те разберат ако го пратиш до другар или роднина. Али ако збориме за официјално писмо ова нема да помине.

И така и треба да се оценува во школо, незнаеш незнаеш, не е страшно, ќе си имаш лоша оцена. А вака ставаат оцени ради труд или штознам што. Мене по други предмети ми пишуваа двојки пошо толку знаев, да беше ист критериумот како што е со англиски ќе имав петки.

Напишав за Емаил темата па видете како изгледа ако има некоја грешка кажете да поправам....

Dear ________

How wonderful to hear from you. Of course i remember you, although its over 5 years since we last met. From where you know my email address? You asked what i'm doing these days so here's some of my news. First thing is-I finished school and now i study dentistry. You know i love to be dentist. Second- I found real love and its so serious (ova mislam deka nema bash smisla). Now i study in the capital city of Macedonia, Skopje. Here its so beautiful. I know you are busy but i'd love you to visit me soon and meet my girlfriend. She realy want to meet you, my best friend. I can't wait to hear more of your news, so write very soon.

Love
_______ .

Што мислите?
Лошо...

Прво како правилно и граматички точно би требало да изгледа овој текст (исправките и додавките се со црвено):

Dear ______

How wonderful to hear from you. Of course I remember you, although it's been over 5 years since we last met. How do you know my email address? You asked me what I'm doing these days so here are some of my news. Firstly, I'm finished with school and now I'm studying dentistry. You know I'd love to be a dentist. Secondly, I found my real love and it's (поарно наместо "it's" да стои "I'm so") serious (about her). Now I'm studying in the capital city of Macedonia, Skopje. It's so beautiful here. I know you are busy, but I'd love you to visit me soon and meet my girlfriend. She would really like to meet you, my best friend. I can't wait to hear more news from you, so please write soon.

Love,
______.

Второ, малку е ептен детски ова и ептен е измислица.
Прво "му" кажуваш дека "да, се сеќавам на тебе", што значи дека одамна не си имал контакт со него и плус се чудиш од кај нашол твој меил, а после да кажеш дека ти е "најдобриот пријател што девојка ти сака да го запознае"..?!?
Нема смисла.

Ајде малку поработи на случајот.
;)

Ај смирете емоции, нека помине вечерва да не се најде уште некој со помош.
Од утре темата оди во канта, секако требаше да биде побарано помош во другата тема за есеи, семинарски и проекти, а и повеќе има тука филозофии отколку англиски текстови.

Па тоа е проблемот бе друже, што таков текст ќе го оценат со 4ка а реално не е ни двојка. И после мамо мамо петка добив знам англиски незнае да гугне. Мада има и професори што стварно добро си вршат работа, али повеќето им е дојдено преку кур од врски татковци мајки па неможат ни да се замараат веќе. И пак, незнам што се вреѓаш, не си учел англиски и не викам дека треба да знаеш и времиња и курци и палци и супер е и ова што го знаеш. Ти кажувам реално, вакво писмо ќе те разберат ако го пратиш до другар или роднина. Али ако збориме за официјално писмо ова нема да помине.

И така и треба да се оценува во школо, незнаеш незнаеш, не е страшно, ќе си имаш лоша оцена. А вака ставаат оцени ради труд или штознам што. Мене по други предмети ми пишуваа двојки пошо толку знаев, да беше ист критериумот како што е со англиски ќе имав петки.
Незнам ни сам зашто воопшто се трудам да ти одговорам, али ајде, критериуми, некогаш и денес, некогаш ставаа двојки само зашто се мирни на час а денес треба да гукнеш нешто за таа двојка.
Така да ако ова момче денес добие 3 па и 4 тоа е голем напредок, зашто денес е далеку построго од она некогаш.
А за твоја информација одличните може да бидат испрашани од образовна комисија со цел да се утврди дали ученикот добил петка онака низ прсти или стварно ја заслужува, ако се докаже дека не ја заслужува тогаш учителот / професорот ќе поднесе санкции кои најчесто се парична казна или суспензија на одредено време, па ти сега види дали оние што имаат петки ги добиле тукутака или го загреале столчето како што треба.

Хах, денес построги биле. Денес децата се поретардирани па ако знаеш да ги изброиш прстите на рацете имаш петка. И уште еден хах за комисијата, си учел школо пред 20 години ја завршив средно пред три па мислам многу подобро знам колку е шит образованието сега. И само на полошо иде, ќе станеме ко американците со attention span од 3 секунди.

Мада глеам и зашто е така, преамбициозни родители неможат да ја сфатат реалноста дека детето им е глупо и не учи и неможе да има петка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom