Ај плачете малку (интернет понуда во Шведска)

• Креатор на темата Креатор на темата Snakebite
  • Време на започнување Време на започнување
Abe i 100.000e mescno da kosta zaedno so oprema i odrzuvanje na istata, 10.000 lugje ke mozat da surfat komtno za samo 10e mesecno i toa bez nikakvo ogranicuvnje. povrzvanjeto moze da se narave bezzicno so motorola canopy. cela makedonija da surfa na svoj sopstven naroden ISP.

Во право си memberix, заборавив на тоа. Фала (=

Значи, зборам теоретски..
2 линка од Српски Телеком ~ 150,000 евра месечно. Ако се има однос од 50:1 да речеме, тие два линка од вкупно 310 мегабита би опслужувале 15,500 корисници со брзина од по 1 мегабит (31,000 со по пола мегабит). Да плаќаат по 1,000 денари за интернет без лимит, би се собирале некои 250,000 евра месечно.

Не знам дали пресметкиве горе ми се 100% точни, ама.. провајдер што ќе нуди пакет за неограничен интернет со брзина од 1mbps по цена од 1,000 денари месечно би имал чиста заработка од 100,000 евра месечно.
Со пакет со брзина од 512kbps заработката би била 350,000 евра. Одземи 50тина илјади за опрема, одржување, плати.. you get the point.

Мамицата нивна.. како не ми остави некој далечен роднина стотина илјади евра..

Ama jas vikam site od makedonija sto koristime da se zdruzime i da formirame ISP samo za nas. nema da ima dobivka, ke bide samo za nas. No bidejki nie makedoncite i ne sme bas slozni, najarno e ako nekoj ima vujko od amerika neka mu pobara stotina iljadi evra i neka otvore eden IPS za narodot. ke ima dobivka ama i nie ke imame eftin internet. I volkot sit i ovcite na broj. A ne kako vie nasive ISP te derat do gola kozza, a posle te kolat.

Ако оди така лесно сенародниот интернет провајдеризам до сега во светот секаде така ќе функционираше.

P.Overdrive напиша:
Во право си memberix, заборавив на тоа. Фала (=

Значи, зборам теоретски..
2 линка од Српски Телеком ~ 150,000 евра месечно. Ако се има однос од 50:1 да речеме, тие два линка од вкупно 310 мегабита би опслужувале 15,500 корисници со брзина од по 1 мегабит (31,000 со по пола мегабит). Да плаќаат по 1,000 денари за интернет без лимит, би се собирале некои 250,000 евра месечно.

Не знам дали пресметкиве горе ми се 100% точни, ама.. провајдер што ќе нуди пакет за неограничен интернет со брзина од 1mbps по цена од 1,000 денари месечно би имал чиста заработка од 100,000 евра месечно.
Со пакет со брзина од 512kbps заработката би била 350,000 евра. Одземи 50тина илјади за опрема, одржување, плати.. you get the point.

Мамицата нивна.. како не ми остави некој далечен роднина стотина илјади евра..
Се ова е ок до тоа кога ќе треба да се купат интернет линковите од Србија/Косово, а каде е начинот на поврзување помеѓу корисниците и цената за да се изведе се тоа? Инфраструктурата на целата мрежа на кој начин и од што ќе биде направена (Wi-Fi, WiMAX, оптика, ласерска технологија...)? Значи со пресметкиве се почна одпозади. :)

vardarce напиша:
Ако оди така лесно сенародниот интернет провајдеризам до сега во светот секаде така ќе функционираше.

Се ова е ок до тоа кога ќе треба да се купат интернет линковите од Србија/Косово, а каде е начинот на поврзување помеѓу корисниците и цената за да се изведе се тоа? Инфраструктурата на целата мрежа на кој начин и од што ќе биде направена (Wi-Fi, WiMAX, оптика, ласерска технологија...)? Значи со пресметкиве се почна одпозади. :)

Vo anglija vo zafrleni ruralni mesta kade sto BT ne moze ili nejke da stavi DSL, lugje si zakupuvaat bezzice ili satelitski link (ednonasocen) pa posle stavat server i go povrzuvaat celo selo. ?IStiot slucaj e i tuka samo sto e na pogolemo nivo (cele drzava). Izvodlivo e, no ne veruvam deka onite od mt.net ke dozvolat takvo nesto. odma ke ja prinudat vladata da donese nekoj nov zakon so koj ili se sprecuva takvo nesto ili oni se ke ode preku niv(ke mora da se kupi link od niv) i oni ke ja odreduvaat krajnata cena.

Фак, тотално кршење филм.. (=

Ова горе значи работи откако ќе вложиш неколку милиони за инфраструктура..

I vladata moze da sponzorira. ke ukine sekakvi davacki za opremata.
A za presmetkite 70.000 za linkot i opremata na 12 rati po 70.000e mesecno da e, i uste 10-20.000 za odrzuvanje 160.000e mescno prvata godina. za 10.000 lugje po 16e mesecno. podobro od bilo koja ponuda za broadband u mk.

memberix напиша:
Vo anglija vo zafrleni ruralni mesta kade sto BT ne moze ili nejke da stavi DSL, lugje si zakupuvaat bezzice ili satelitski link (ednonasocen) pa posle stavat server i go povrzuvaat celo selo. ?IStiot slucaj e i tuka samo sto e na pogolemo nivo (cele drzava). Izvodlivo e, no ne veruvam deka onite od mt.net ke dozvolat takvo nesto. odma ke ja prinudat vladata da donese nekoj nov zakon so koj ili se sprecuva takvo nesto ili oni se ke ode preku niv(ke mora da se kupi link od niv) i oni ke ja odreduvaat krajnata cena.
Добро тоа е село од 100 души и 30 куќи каде не е проблем да се направи делење на интернет. И кај нас го има, неколку луѓе од зграда/маало си зимаат една линија и си ја делат, нормална работа. Ама тука муабетов тргна за интернет провајдер кој ќе опслужува 15000 корисници на површина од 30 и кусур илјади квадратни километри. :)

Treba pari, ama koga ke gi podelis trosocite na 10.000 ili 15.000 sumato sto ke treba sekoj da ja plaka mescno e mala vo sporedba so toa sto se plaka sega za broadband

Заклучокот е дека нема да останеш без пари ако веќе си почнал да работиш, ама треба да имаш прилично многу пари за иницијални инвестиции..

А.. 15,000 корисници само во Скопје?

Прво, може ли да се привлечат толку корисници за неколку месеци (до една година), и дали би можело да се покрие Скопје, а да не биде многу голема инвестиција?

Онака, си тропам на памет, да го раздвижам малку мозокот (=

Vo 2008 ke imame besplaten internet .. do togas zdravje

Manga напиша:
Vo 2008 ke imame besplaten internet .. do togas zdravje
:pos2::pos2:Што е ова? Виц некој! Ме изнасмеа!!!:pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom