Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Assigning scratch disks
When your system does not have enough RAM to perform an operation, Photoshop and ImageReady use a proprietary virtual memory technology, also called scratch disks. A scratch disk is any drive or drive partition with free memory. By default, Photoshop and ImageReady use the hard drive on which the operating system is installed as the primary scratch disk.
In the Plug‑ins & Scratch Disks preferences in Photoshop, you can change the primary scratch disk and designate a second, third, or fourth scratch disk to be used when the primary disk is full. Your primary scratch disk should be your fastest hard disk; make sure it has plenty of defragmented space available.
The following guidelines can help you assign scratch disks:
For best performance, scratch disks should be on a different drive than any large files you are editing.
Scratch disks should be on a different drive than the one used for virtual memory.
Scratch disks should be on a local drive. That is, they should not be accessed over a network.
Scratch disks should be conventional (nonremovable) media.
RAID disks/disk arrays are good choices for dedicated scratch disk volumes.
Drives with scratch disks should be defragmented regularly.

Како се прави црна позадина ? Ама оноа што ке остане да не биде коо отсечено од позадината :):) i Lucis Art плугинот ако можи :)

И мене ми се појавуваше овој проблем често, особено кога сакав да употребам brush. Господ здравје да ви даде за солуцијава :)

Ми се случи пред неколку месеци истиов проблем со Photoshop, па не помагаше ништо, дури и деинсталирање и повторно инсталирање, па тогаш морав формат да правам, пошто друго чаре не најдов. И денес пак истото, а за да се спасам од мачната постапка, пред да форматирам да прашам дали некој го имал истиот проблем и дали нашол чаре. Еве за што се работи.

Значи нејќе да кропа. Всушност сака, ама само без зададени пропорции (димензии) на кропот (а тоа не ми врши работа). Ако му ставам димензии, вика can't crop because the scratch disks are full. Ват д фак се скреч дискс? Чаре?
Скреч диск е место кај што фотошопот и било кој друг програм од adobe привремено запишува податоци за секоја обработка. 100% имаш CS3 :)
CS3 копа премногу ресорси на хард диск, не на рам. Има опција за менување скреч диск т.е. ако хардот ти е поделен на партиции, а по дефолт све инсталационо се бута у C->Program Files, можеш да го промениш скреч дискот у Preferences и да одбереш Performance.
Или да ослободиш малце место на C:/

Демек решението гледано меѓу редови е стави си повеќе РАМ?

Тоа е решението на CS, CS2. CS3 зима повеќе ресорси од хард, а CS4 е пак на рам префрлен зашто опцијата на HDD им излезе ко срање

Скреч диск е место кај што фотошопот и било кој друг програм од adobe привремено запишува податоци за секоја обработка. 100% имаш CS3 :)
CS3 копа премногу ресорси на хард диск, не на рам. Има опција за менување скреч диск т.е. ако хардот ти е поделен на партиции, а по дефолт све инсталационо се бута у C->Program Files, можеш да го промениш скреч дискот у Preferences и да одбереш Performance.
Или да ослободиш малце место на C:/

Тоа е решението на CS, CS2. CS3 зима повеќе ресорси од хард, а CS4 е пак на рам префрлен зашто опцијата на HDD им излезе ко срање

Комплетно си во право. Само уште да му објаснеше како да си ги намести. :wink:
1. Оди во EDIT-PREFERENCES-PlugIns&Scratch Disks
2. Вообичаено првиот го ставам С: а вториот на D:
3. Оди во EDIT-PREFERENCES-Memory& Image Cache
4. Стави минимум 50% од РАМ да цица

Поздрав:salut:

Комплетно си во право. Само уште да му објаснеше како да си ги намести. :wink:
1. Оди во EDIT-PREFERENCES-PlugIns&Scratch Disks
2. Вообичаено првиот го ставам С: а вториот на D:
3. Оди во EDIT-PREFERENCES-Memory& Image Cache
4. Стави минимум 50% од РАМ да цица

Поздрав:salut:

Работам на OS X и не бев во можност да најдам WIN машина эа да ставам и слики како треба :)

aj ako moze nekoj da mi kaze kako da smenam pozadina na slika vo photoshop cs3 ?:helou:

На сликата на која што сакаш да ја менуваш позадината направи и Duplicate Layer и потоа селектирај го дуплираниот лаер и со Magic Wand Tool селектирај го сето она на кое што сакаш да му ја промениш бојата, потоа стисни CTRL + U и тука избери ја бојата на позадинита (не заборавај да го штиклираш Colorize). Е сеа одкако ќе направиш така, ако не ти се допаѓа многу тоа, на истиот лаер промени го модот за да добиеш слика каква што сакаш. Имаш и други начини, ама ова е наједноставниот.

Aj neka mi pomogne nekoj
92216136ar8.jpg
my.php

Па ти помогнал СкајДрајвер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom