Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
ili pak kje gi selektirash o4ite so Elliptical Marquee Tool (m) i posle Image -> Adjustments -> Hue/Saturation i kje gi smenish vrednostite na Hue i na Saturation a na Lightness kje ja ostajs na 0 i kje se menuva bojata na o4ite ....

еве да си се пофалам направив нешто ново... само потрошив повеќе време од што мислев, па сега уште туториал да пишам :) ај наредниве денови... мислам дека испадна солидно...

stormbx8.jpg

Pasha напиша:
ili pak kje gi selektirash o4ite so Elliptical Marquee Tool (m) i posle Image -> Adjustments -> Hue/Saturation i kje gi smenish vrednostite na Hue i na Saturation a na Lightness kje ja ostajs na 0 i kje se menuva bojata na o4ite ....

НЕ знам зашо ама го мрзам тоа Hue/Saturation.....и го одбегнувам...ај некој нека ми каже шо е Hue шо е Saturation.......

Hue - нијансата, бојата, тонот...
Saturation - заситеноста, интензитетот... :)

Hue - oznacuva boja
Saturation - Zasitenost na bojata (da bide pobleda ili epten zasitena so boja)

Stefanos_M напиша:
Вака ја многу не се разбирам во Фотошот, може ли некој да ми каже како се менува бојата на очите. На пример од кафена во сина...?

И шо напраи....проба да ја смениш...ја смени бојата ????

DuFFy напиша:
НЕ знам зашо ама го мрзам тоа Hue/Saturation.....и го одбегнувам...ај некој нека ми каже шо е Hue шо е Saturation.......

znam deka e podobro Color Balance za vo nekoi slucaevi , ama jas ne znam da go koristam , ne znam koga treba sho treba da menuvam , aj ako mozi nekoj neka mi objasni sho se menuva i koga se menuva ... mislam razbravte... pozdrav

Двајца веќе ти објаснија што се менува со Color Balance. А се менува кога во Color Balance го мрдаш скролот лево-десно. Како што го движиш, така се менува.
Многу ме нервира кога некој не пробува туку прашува. Ко така стај ја сликата онлајн па ваљда некој ќе се смилува и ќе ги смени боите онака како што сакаш. Финтата е ти да научиш сам како се прави тоа. А најдобро се учи во пракса.

ama ti ne me razbra , ali nema veze... kje se snajdam sam ... ako te nervira ne morashe da odgovarash..

Абе модератор е чоекот......мора да го одржува редот :):):)

eve edna strani4ka shto ja naptajv so pomosh na Photoshop i ImageReady ...

Дали некој знае што треба да направам за да ја направам сликата да не е со прави агли туку да е заоблена - така ми делува по естетски како во рамка да е... ајде waiting for an answer

VIRTUAL напиша:
Дали некој знае што треба да направам за да ја направам сликата да не е со прави агли туку да е заоблена - така ми делува по естетски како во рамка да е... ајде waiting for an answer

Kaj tulot za selekcija klikni i drzi kliknato dodeka ne ti se otvori pod-menito. Tuka odberi go tulot za selekcija so zaobleni kjosevi. Selektiraj ja slikata, CTRL + SHIFT + I i brisi sve sto e nadvor od selekcijata.

Bling Bling

eve eden tutorial.

1.Otvorete nov dokument so golemina 800x350 px.
2.Ispishete go sakaniot tekst , jas pishuvav so Arial Black , 130 px.
3.Potoa desen klik na layerot od tekstot i Rasterize Layer.

1mp8.jpg

4.CTRL+ Click na tekst layerot za da se napravi selekcija okolu tekstot. Stisnete D od tastaurata za da se vratat boite na Default.. i potoa Filter>render>clouds.

2up5.jpg

5.Filter>Distort>glass i vnesete gi slednive vrednosti.

3nm9.jpg

6.Desen klik na tekst layerot i Blending Options i vnesete gi slednive vrednosti.

4mb3.jpg

5tn9.jpg

7. Potoa odete Image > Adjustments > Hue/Saturation.

6om2.jpg

8. I za kraj treba da dodademe malku "Bling,Bling" na tekstot :)... Odberete ja cetkata i kliknete Load Brushes... Najdete gi cetkite "assorted"...

7sg9.jpg

8cp7.jpg

9. Odberete ja cetkata Starbrush small 50 px i nanesete ja na tekstot.

blingcopyha0.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom