ABIT SR7-8X & DIMM 1GB DDR2 800MHz Apacer/AM1?

• Креатор на темата Креатор на темата CAKAH
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 август 2006
Мислења
136
Поени од реакции
45
Momentalno imam mizerna RAM memorija DIMM SDRAM 256 MB.
Se prasuvam dali voopsto da ja zadrzam,kolku ja procenuvate,dali voopsto vredi da ja prodavam.
Gledav nesto na web stranata od Anhoch,ja vidov ovaa RAM memorija DIMM 1GB DDR2 800MHz Apacer/AM1 cenata i e 1200 den.
Sega prasanjeto mi e dali ovaa memorija ke bide kompatibilna so mojata maticna ploca SR7-8X http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1214
i dali ke mozam da gi koristam i dvete memorii vo kombinacija (mislam na SDRAM-ot od 256 MB i ovaa 1 GB DDR2) ???

Vi blagodaram za sekoj dobar sovet.

Чим на матичната имаш SD-RAM тогаш МАКСИМУМ што можеш да ставиш е DDR (не DDR2 туку само DDR) ама тешко да имаш слот и за ддр. Да ја продадеш не ни пробувај!

Ако на овој линк ти е матичната што ја имаш, тогаш нешто си утнал, пошто оваа матична нема слот за SD-RAM, туку само за DDR!

Значи, ни појачувај, ни продавај, туку глдај ако можеш купи си нов, најдобра варијанта е тоа!

Поздрав!

Чим на матичната имаш SD-RAM тогаш МАКСИМУМ што можеш да ставиш е DDR (не DDR2 туку само DDR) ама тешко да имаш слот и за ддр. Да ја продадеш не ни пробувај!

Ако на овој линк ти е матичната што ја имаш, тогаш нешто си утнал, пошто оваа матична нема слот за SD-RAM, туку само за DDR!

Значи, ни појачувај, ни продавај, туку глдај ако можеш купи си нов, најдобра варијанта е тоа!

Поздрав!

Znaci podatocite sto gi napisav ovde gi prepisav od testot na Advanced WindowsCare V2 Personal,tuka mi pisuva deka maticnata ploca mi e SR7-8X (SiS648+SiS963)...definitivno linkov e samo za SiS648 i slikite se identicni na toa sto go imam videno vo kukisteto.
I za RAM memorijata isto od Advanced WindowsCare V2 Personal gledav i tuka pisuva deka Memory Type e SDRAM,pod Form Factor pisuva DIMM.

P.S.
http://www.abit.com.tw/page/en/moth...FTITLE=Y&fMTYPE=Socket 478&pMODEL_NAME=SR7-8X
Eve nov link na oficijalnata strana na Abit.Tuka kako sto gledam citko pisuva vaka:
Supports up to 2GB of un-buffered DDR333 or 3GB of un-buffer DDR 200/266 memory.
I sega dali ja ima vo prodazba i koja e cenata na 1GB DDR 333 ???
Na primer gledam vo AMC DDR333/2700 512 MB so cena od 1446 denari.
Od 1GB ne zabelezav dosega,ama zabelezav deka cenata na ovie zastareni modeli na RAM memorija e mnogu pogolema za razlika od DDR2,kade sto za pomalku pari dobivam pogolema memorija :tapp:

Momentalno imam mizerna RAM memorija DIMM SDRAM 256 MB.
Se prasuvam dali voopsto da ja zadrzam,kolku ja procenuvate,dali voopsto vredi da ja prodavam.
Gledav nesto na web stranata od Anhoch,ja vidov ovaa RAM memorija DIMM 1GB DDR2 800MHz Apacer/AM1 cenata i e 1200 den.
Sega prasanjeto mi e dali ovaa memorija ke bide kompatibilna so mojata maticna ploca SR7-8X http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1214
i dali ke mozam da gi koristam i dvete memorii vo kombinacija (mislam na SDRAM-ot od 256 MB i ovaa 1 GB DDR2) ???

Vi blagodaram za sekoj dobar sovet.
Спомна 3 типа на мемории. Еден тип неможе да влезе физички во слотот за меморија од друг тип.

Ако успејш во идејата ќе те пишува во весници :) :) :) DDR II е физички НЕВОЗМОЖНО да стајш на таа плоча

Иначе ако имаш SDRAM провери си дали тој рам што го имаш работи на 2100/2700 или ако е понов можно е да е на 3100 додека DDRAM работи на 400 херци е сега не сум сигурен дали е исти слотот на SDRAM i DDRAM ама како и да е херците не се така да ако не ги погодиш имаш огромна веројатност да имаш blue screen of death ps нема да се компатибилни и џабе си ги земал

И мораше тема за ова ?

Ако успејш во идејата ќе те пишува во весници :) :) :) DDR II е физички НЕВОЗМОЖНО да стајш на таа плоча

И мораше тема за ова ?

Pa sega zajadliv naslov na temata za nekoj da se zakaci,da objasni,da procita voopsto.Inaku mozebi sum znael od porano deka DDR memorijata e 184 pinska,a DDR2 e 240 pinska.Definitivno nema nikoj da uspee da ja stavi DDR2 na ova MB od ABIT.Nisto od publicitetot vo nekoj pecaten medium :pos2:

А што се замараш уопште? SiS не е чипсет него е дигитрон. Купи си нова плоча, а старата фрли ја во канта зашто е крајно бескорисна. И другпат не купувај SiS.

Купи си нов PC, а овој или фрли го, или чувај си го (за математички задачи од типот СОБЕРИ-ОДЗЕМИ-ПОДЕЛИ) или продај го за MAX 50 евра!

Друго нема!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom