EON e najdobra tv platforma vo cela Evropa, MaxTV e odlicna iako malku zastarena, dodeka Xplore e kvalitetna, no so mnogu grd dizajn i zasega nedostapna za site (samo kabel i optika)
Telekom dade vetuvanje deka nabrzo celiot bakar od Skopje ke go smenat so optika, zasega nema info kako napreduva ova, dodeka A1 veti brzo sirenje na mrezata, no na teren bavno odi. Cela godina od oficijalno davanje licenci za 5G nemaat ni edna bazna vo Stip, Kavadarci, Negotino, Kocani, Delcevo, Strumica, Gevgelija, Dojran... sto seriozno e cudno i problematicno, no info od A1 veli deka tamu nema opticka mreza zatoa se ostaveni za kraj, doprva se pustaat glavni opticki za da se povrzat baznite... Ocekuvam Mtel exNeotel da odu turbo so rasiruvanje na mrezata i da se nadevame mrdnuvanje od mrtva tocka kaj Telekabel (ili eventualen vlez na Ungarcite) Bez konkurencija niso nema da se smeni.
Не знам од кој град си, но еве конкретно за Скопје слободно можам да потврдам дека А1 на големо ја шири својата оптичка телекомуникациска мрежа.
Тука морам да потенцирам дека има цели згради кои не се поврзани со оптичката телекомуникациска мрежа на А1, иако главните доводни оптички кабли од А1 си дремат доле во најблиската шахта на улицата. Тоа е така бидејќи секоја зграда треба индивидуално да поднесе согласност до А1 за пуштање на нивните доводни кабли во зградата, потребна е согласност од куќниот совет или од фирмата која ја одржува зградата. Секако тука игра улога и бројот на постоечки корисници на А1 во таа зграда.
А кога сме кај ширењето на оптичката телекомуникациска мрежа на А1, честитки до жителите на населба Лисиче, а како што гледам наскоро ќе бидат честитки и до жителите на населба Долно Лисиче и Горно Лисиче, од јули 2023 па наваму А1 масовно се размрдале во тие делови од Скопјево и на повеќе улици имаат поставено ормари за дистрибуција на оптички сигнал, и како што веќе стана типично за А1, буквално на секоја бандера ставаат оптичка дистрибутивна кутија, што уште еднаш потврдува дека не штедат на материјали, за разлика од Македонски Телеком кој од самиот почеток практикува да не става повеќе оптички дистрибутивни кутии по бандерите отколку што е потребно за сегашниот број на куќи на улицата, па така ставаат оптички дистрибутивни кутии на секоја втора или на секоја трета бандера, што секако само дополнително им ја отежнува работата на техничарите кога ги прават монтажите кај крајните корисници - подолга релација значи подолг и секако поскап кабел од куќата до оптичката дистрибутивна кутија на бандерата и пентарење по две или повеќе бандери со што само дополнително се губи време.
Браво за А1 и срам и резил за Македонски Телеком кој од поодамна ја има покриено населба Лисиче со својата оптичка телекомуникациска мрежа, но за Долно Лисиче и Горно Лисиче се однесува како да не постојат како населени места.
Но на крајот мора да се потенцира уште една работа за која А1 многу доцнат веќе со години, а тоа е опременоста на нивните оптички телекомуникациски централи.
И покрај тоа што А1 го има покриено целото централно градско подрачје на Скопје со својата оптичка телекомуникациска мрежа, а истовремено масовно инвестира и во проширување на својата оптичка телекомуникациска мрежа и во приградските населби, сепак нивните оптички телекомуникациски централи и понатаму не се доволно опремени за да можат да примат толкав број на корисници, поради што во многу згради во кои се достапни и оптичката телекомуникациска мрежа на А1 и оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, на крајот А1 ги поврзува своите корисници во тие згради преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, само бидејќи локалната оптичка телекомуникациска централа на А1 сеуште не е опремена за да прими нови корисници.
Најверојатно затоа и на Македонски Телеком не им е нешто многу гајле бидејќи А1 масовно ја шири својата оптичка телекомуникациска мрежа низ населба Лисиче, Долно Лисиче и Горно Лисиче, веројатно очекуваат дека и покрај тоа што А1 сега ги пушта доводните кабли, најверојатно истите нема да бидат ставени во функција до крајот на 2023 година.
Секако ова воопшто не ја оправдува незаинтересираноста на Македонски Телеком за проширување на својата оптичка телекомуникациска мрежа низ Долно Лисиче и Горно Лисиче, најверојатно едноставно воопшто не им е гајле.