Лајон: Русија купува време за Србија

• Креатор на темата Креатор на темата VirtualVlad
  • Време на започнување Време на започнување
brainbug напиша:
Dokolku se sluci vtoroto RM treba da bide megju prvite sto e go priznae po prizanavanjeto od strana na SAD

А зошто би требало ние да ја признаеме таа нелегална вештачка творба?
Ако го признаеме Косово како независна држава, тогаш, деновите на Македонија како држава и се избројани.
Со тоа од наша страна ќе ја легализираме НАТО окупацијата на дел од српската суверена територија.
Да не зборуваме за евентуалната српска вендета, во поблиско или подачечно минато. Зашто, НАТО е сојуз на држави, денес го има, утре го нема. Србија ќе си остане наш сосед и непријател. И тоа опрадвано. Низ Србија ни води патот кон Европа (буквално, не политички).
И, не последно, што има во целата таа папазјанија за нас? НИЕ што добиваме ако го признаеме Косово? - НИШТО!
Затоа, пак прашувам, зошто мислите дека треба да ја признаеме таа измислена творба?

Pa i jas istoto go argumentirav. Posebno shto vo realnosta ne se raboti za apsolutna nezavisnost, tuku za OTCEPUVANJE t.e. aneksija na Kosovo od strana na SAD. Amerika i premnogu investirashe vo Kosovo za da se odreche od nego tuku taka ili pak da im go predade na Albancite. Zatoa postoi koncept "nadgleduvana nezavisnost" - nadgleduvana pogodete od kogo? - samo shto shiptarive ne kapiraat. Albanija tuka sluzhi za logistichka poddrsha, za strateshka pozadina i zatoa e bitna.

Rusite mozhat da go odlozhat malku OTCEPUVANJETO na Kosovo, no ne mozhat da go sprechat. Vsushnost, realno Kosovo e predadeno so kumanovskiot dogovor vo 1999. Zatoa Bush mozhe da go proglasi Kosovo "nezavisno" denes, zatoa shto ima odobruvanje od togashnite srpski vlasti so stavanje svoj potpis. Zoshto suverenitetot na edna drzhava e do tamu do kade svojot vojnik ja chuva granicata.

Znachi se igra golema igra vo koja interesite na Rusija i SAD se zasegnati i vo koi Kosovo e vlog (ili eden od vlogovite). A koga dvajcata najaki vo se tepaat, po pravilo stradaat najslabite (kako Makedonija). Zatoa Antonio Miloshevski NE SMEE da istrchuva, tuku mora da molchi! Ne dobivame nishto za da si napravime veschen neprijatel, koj samo kje gi zacvrsti svoite vrski kak ostrateshki so nashiot neprijatel br. 1 - Grcija.

Za zhal, celata situacija mi izgleda kako priprema za eden pogolem konflikt, bilo da se raboti za regionalna vojna ili neshto postrashno. A Iran provocira li provocira za Amerika vtor pat da vleze vo stapica ...

Bez ogled SDS ili VMRO i dvete politicki opcii kako strateski partneri na RM gi gledaat EU i NATO. (NATO= glasnogovornik na SAD, more or less :-) )
Tocno mozebi i ne e tolku glatko vo momentov za SAD no ne im bese nitu za irak koga gi podrzavme.. togas benefitiravme ... da gledame da izvleceme benefit i sega.. da ne povtoruvam pak.

Koj gleda, gleda, koj ne gleda neka si gi protrie ocite.. srbija e veren kalfa na grcija i toa taka ke ostane... nikogas nema srbceto da otide protiv interesite na grcija po odnos na makedonija .. nitu bile nitu pak ke bide srpskata politka borec za makedonsite interesi.
Ocigedno imam dijametralno sprotiven pristap od misirkov koj smeta deka se sprema posirok konflikt, jas sum ubeden deka albanskoto prasanje se zatvara mozebi i trajno vo narednite nekolku godini. Kolku za ilustracija:
Odsekogas tvrdev deka nasive ramkovci igraat na odnapred izgubena karta bidejki nie taa karta ja izigravme veke ednas vo sredinata na minatiot vek. UCK i site negovi propratni pojavi ne bea nisto osven eden vulgaren plagijat na VMRO od 30-ite godini, duri nie bevme i polosi (paradrzava, svoja vojska i policija, ubistva na premieri, diganje i soboruvanje vladi, izvoz na plateni ubici, teroristicki akcii na teritorija na cela Makedonija koja togas megju 4 sega e rasparcena megju 3 drzavi, proizvodstvo na afion i slicno :) ) toa traese nekoj period i istoto go snema preku nok veke znaeme kako. Istiot sistem ke bide primenet i vrz nasive ramkovci.. ubeden sum vo toa , odvoite malku vreme i napravete prosta komparacija ke go uvidite istoto.

I konecno albanskiot "problem" go imame blagodarenie na Srbite i Slobo vo 80-ite gdini koga ni gi deportirase navau, istoto ama bukvalno istoto sakase da ni go napravi i '99 koga ni gi istovari na blace. Kako togas taka i denes srbite nemaat druga karta osven rusija i podgrevanje na tenziite vo Makedonija. Zgresija togas gresat i sega :0

Kога Џорџ нешто ќе каже не треба да се зема здраво за готово,сепак Антонио требаше да почека да се поделат картите а потоа да коментира ако се знае дека дури и Албанскиот министер за надворешни работи не даде сеуште изјава за статусот на Косово.Овој се истрча како акмак и имаше полн погодок во средина на сензибилните односи помеѓу Србија и Македонија.Инаку ако ја знаеше реалноста и сам,како и секој нормален човек,тогаш можеше да заклучи дека Србија има најголем процент на индустриски пораст последнава година од сите дрзжави во Европа,и тоа дека патот на Македонија кон ЕУ води преку Србија а не преку Косово,би било сигурно најпаметно да си молчи отколку да тресе зелени онаму каде што не им е место.
Всушност со ова мое мислење не да ја бранам Србија и да докажувам како Србија нема гревови кон Македонија(ги има и премногу),туку напротив јас само ја согледувам реалноста од нормална перспектива и не се занесувам како Милошовски(како јајце на кривина),а таа реалност воопшто не оди во прилог на блентавите изјави што Милошовски ги пушта во јавност дури и пред оние што имаат компетенција тоа да го прават.

ABC напиша:
Kога Џорџ нешто ќе каже не треба да се зема здраво за готово,сепак Антонио требаше да почека да се поделат картите а потоа да коментира ако се знае дека дури и Албанскиот министер за надворешни работи не даде сеуште изјава за статусот на Косово.Овој се истрча како акмак и имаше полн погодок во средина на сензибилните односи помеѓу Србија и Македонија.Инаку ако ја знаеше реалноста и сам,како и секој нормален човек,тогаш можеше да заклучи дека Србија има најголем процент на индустриски пораст последнава година од сите дрзжави во Европа,и тоа дека патот на Македонија кон ЕУ води преку Србија а не преку Косово,би било сигурно најпаметно да си молчи отколку да тресе зелени онаму каде што не им е место.
Всушност со ова мое мислење не да ја бранам Србија и да докажувам како Србија нема гревови кон Македонија(ги има и премногу),туку напротив јас само ја согледувам реалноста од нормална перспектива и не се занесувам како Милошовски(како јајце на кривина),а таа реалност воопшто не оди во прилог на блентавите изјави што Милошовски ги пушта во јавност дури и пред оние што имаат компетенција тоа да го прават.

Posle Kosovo na red se Presevo i Bujanovac, patot za Evropa na ostatotokot od Vardarska Makedonija vo idnina ke vodi preku Golema Albanija.

Najnova vest: mu go ukrale na Bush racniot casovnik koga se pozdravuval so rajata vo Tirana.

Dobri sojuznici imaat ova Amerikancive da si ebat vekot.

A be, jebiga, znael kade ide i stavil cheap ass watch, ne go nosel roleksot.

Sramota.

Ne, ne, najnova vest e deka saatot na Bush se prodava na e-bay no prasanjeto e dali nekoj vekjke go kupil?! :kesa:

Inaku saatot e navistina evtinarija, kupen za $59.95 ili tuka nekade priblizhno.

Ako e kupen od e-bay, garant Branko Crvenkovski go kjaril! Najverojatno i Milo Djukanovic i Sanader bile konkurenti, prviot ima saat od $250.000, demek "naj" vo Evropa. A Branko demek e "podole", i ne mu e dosta Roleksot so koj go oprchija na naslovna na "Fokus", plus ima manijakalna zhichka i mora da go ima ovoj saat!

A najsmeshno mi e deka Belata kukja demantira deka saatot e ukraden:

A White House spokeswoman denied today that that the President had been robbed. She also denied other Albanian reports that Mr Bush's watch did fall off during the vigorous walkabout but that it was returned to a bodyguard. Instead the spokeswoman said that Mr Bush had removed it himself. „He took it off,” she said. When challenged that this did not seem to happen during the footage shown on YouTube, the spokeswoman said: „I'm not going to change what I'm saying. I was told that he took it off about the one-minute mark.”

Што се однесува до независноста на Косово Србите изгледа дека на крај ќе излезат победници откако се досетија да ја искористат мојата едноставна мала сугестија дадена пред неколку години на еден друг форум.Со секоја земја која ќе го признае независно Косово Србија едноставно ги раскинува дипломатските односи.Па сега "ко воли-нек изволи".
Јас лично и тогаш а поготово сега не верувам дека некоја земја во Европа би направила таков ризик се разбира доколку таа земја нема блентава дипломатија како Македонија во последно време.Џорџ Буш може да им дава независност колку сака ама кога е преку океанот не е засегнат од проблемот.Французите и останата Европа веќе почнаа подобро да се разбираат со Путин особено кога малку повеќе ќе цврцнат па останува да видиме дали и Македонската дипломатија малку подобро ќе ја разбере сигнализацијата која им ја испрати Србија.

kao sreka vakov pozitiven duh da videv i za temite vrzani so nasava drzavicka :), konecno se ubiv od baranje i sporeduvanje, koristenje vrski i djokeri seuste ne najdov dobrovolec nitu pak odzvan na mobilizacija nitu eden sto bese d agi brani srpskite mostovi.. ako znaete takov ve mola posocete mi no za toa vo druga prilika :)

znaci si bese lord karington edno vreme dojde i im dade razumen predlog na sepa lideri od togasna jjugoslavija, vo istiot imase navedeno sto dobivaat sto gubat, bidejki srbija vo toj mment gi drzese kockite okolu predogot na moment da se potsetime... se sto trebase da se povlecaat od hrvatska i da dozvolat referendumi vo stanatite.. za vozvrat dobivaa zatvoreni egjunarodni oci za kosovo, ekspres EU integracii, povolna rasredelba za niv na bivsa YU imot ambasadi i sl, debela finansiska potkrepa i "parcenje" na bosna po nivni sablon ( neposredno potoa bea i so tugjman sredbite dokolku se sekavate famoznite salfetki i sl kolku da ne bidam vednas napadnat :) ) .. ali staces mnoooogo jaki srbi..

vo nogu ogu namalen obem slicen predlog dobija i pred dejton mislam (iako i dejton bese katastrofa z iv no sepak dobija republika)

ponatamu znaeme sto se desi..

Medjunarodnata zaednica a najmaku SAD igraat so neprovereni karti, irak bese multi kopleksen moment vo odnos na kosovo.. kosovo nato go napadna se sekavate neli?? pa sepak SAD imaa prvico okolu 60-ina sojuznici za napad na irak.. kolku e bidat tie sto kego priznaat kosovo vo prviot mesec od tie 60 sto misite??

Po odnos na diplomatskite odnosi.. no problemo go ahead.. jas sum prviot sto ke gi bucka da go napravat toa... paralelno so toa (so oged na naravoucenieto pogore) se otkazuvam od mojata godisna plata so cel istite sredstva da pomognat pri izgradbata na noviot granicen premin na RM vo okolinata na NIs :). Ima gospod... trpenie e potrebno

Картите моментално се на Руска страна,особено со енергенсите кој за Европа вредат многу повеќе отколку едно Косово,а признавањето на покраината ке сноси консеквенци не само на дипломатски план со Србија туку и на деловен со Русија која протежира барем досега решение во согласност со Српските интереси.Се разбира дека ни Европа нема интерес плиноводите или нафтоводите да поминуваат низ многу држави со кој мора да се склучуваат многу договори,пред се потикнати од фактот што доколку моделот на Косово се етаблира во светски рамки и се користи во секоја слична состојба.Токму одтука треба и на Русите да им ги потинкаат мадињата за да можат еднострано да го признаат Косово.Македонија пак иако не е толку зависна од Руските енергенси затоа што има слаба или скоро никаква индустрија сигурно попаметно би било да си почека да заврши партијата покер па потоа да дава коментари затоа што кај имаме проблем со Грција,само уште со Србија ни треба,па да бидеме комплетно изолирани,пред се затоа што во последно време гледам некако како и Американците само да ја прелетуваат или како од чума да сме заразени што би се рекло.

ABC напиша:
Картите моментално се на Руска страна,особено со енергенсите кој за Европа вредат многу повеќе отколку едно Косово,а признавањето на покраината ке сноси консеквенци не само на дипломатски план со Србија туку и на деловен со Русија која протежира барем досега решение во согласност со Српските интереси.Се разбира дека ни Европа нема интерес плиноводите или нафтоводите да поминуваат низ многу држави со кој мора да се склучуваат многу договори,пред се потикнати од фактот што доколку моделот на Косово се етаблира во светски рамки и се користи во секоја слична состојба.Токму одтука треба и на Русите да им ги потинкаат мадињата за да можат еднострано да го признаат Косово.Македонија пак иако не е толку зависна од Руските енергенси затоа што има слаба или скоро никаква индустрија сигурно попаметно би било да си почека да заврши партијата покер па потоа да дава коментари затоа што кај имаме проблем со Грција,само уште со Србија ни треба,па да бидеме комплетно изолирани,пред се затоа што во последно време гледам некако како и Американците само да ја прелетуваат или како од чума да сме заразени што би се рекло.

Од толку американски филмови, едно не научивте, Русинот е Лош, Американецот на крај ќе истепа 200 нинџи со хебла што онака рандом си стои на сред улица, а Косово ќе добие независност...

Ајт...

rymz напиша:
Од толку американски филмови, едно не научивте, Русинот е Лош, Американецот на крај ќе истепа 200 нинџи со хебла што онака рандом си стои на сред улица, а Косово ќе добие независност...

Ајт...

Се согласувам со твоето мислење дека Косово ќе добие независност ама по Српски рецепт или "сценарио" кажано на филмски јазик.:)

ABC напиша:
Се согласувам со твоето мислење дека Косово ќе добие независност ама по Српски рецепт или "сценарио" кажано на филмски јазик.:)

да да, сценарио од типот, ви даофме евровизија, сеа и во нато че ве земиме, па ако сте мирни и во ЕУ...сеа сус, и потпиши Атхисари тука кврц, и на друга страна исто...и вратете се дома на турбо волк да славите..

rymz напиша:
да да, сценарио од типот, ви даофме евровизија, сеа и во нато че ве земиме, па ако сте мирни и во ЕУ...сеа сус, и потпиши Атхисари тука кврц, и на друга страна исто...и вратете се дома на турбо волк да славите..

А ние на Буш сатот ќе му го вратиме.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom