Нордиска митологија

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Preporachajte nekoja kniga za nordiska mitologija! Nekako me zaiteresira temava od vchera, do sega ne sum chital nishto ama sakam da znam shto e!

Ty!:smir:
Po defalut me interesira mitologija
Vo grchkata ili rimskata gi znam skoro site prikazni, a bash me interesira kakvi ke bidat nordiskite Ninfo! Hehe!
Kazete neshto interesno ako znaete... or it will destroy my entusiasm?

vo sustina site mitologii se slicni! se zasnovaat na isti stvari bog na ova bog na ona! interesna rabota e so vo nordiskata mitologija ima sustesva nareceni Valkiri koi gi sproveduvaat dusite na pocinatite do takanareceniot raj. Glavnata bozica se narekuva Valhala!

Sto zboris be ti? Valhalla bozica?! Valhalla se vika toj raj tamu, mesto koe e dom na site heroi koi slavno zaginale vo nekoja bitka.

Smert напиша:
Sto zboris be ti? Valhalla bozica?! Valhalla se vika toj raj tamu, mesto koe e dom na site heroi koi slavno zaginale vo nekoja bitka.

хммммм не значи дека се е точно со ке прочита човек ама јас така знам! може и грешка сум што е многу веројатно :toe:

Тор и Фреја се главните а и следствено на тоа, најекспонираните у јавност богови од оваа митологија.
А има уште многу интересни ликови и приказни, иако многу од тоа се врти околу храброста и битките, ама па барем за тоа имаат многу за раскажување!

мноогу инспиративна стфар, барем за мене :)
пред некое време нацртав и стрип верзија на Тор.

Tor имаку на германски значи порта

Goddess of Chaos напиша:
Тор и Фреја се главните а и следствено на тоа, најекспонираните у јавност богови од оваа митологија.
А има уште многу интересни ликови и приказни, иако многу од тоа се врти околу храброста и битките, ама па барем за тоа имаат многу за раскажување!

мноогу инспиративна стфар, барем за мене :)
пред некое време нацртав и стрип верзија на Тор.

Локи ми е интересен, као нашиот Шејтан

мене Хел, божицата на подземјето... делува малце како Cruella de Vile од 101 далматинец, ама сепак инетерсна е :) :)

Aбе у секоја митологија има по некој Локи шо ги зеза сите :), иначе оти нигде не сум видела цртеж од Хел?

Мене омилени ми се волците и гавраните на Один :wub:

не?? :) еве ја Hel

Hel.gif

слатка е ? а? :vozbud: :)

Btw Hel му е ќерка на Loki :)

знам, кажи ама се слични :)))

Абе знаев дека треба да биде пола човек а пола мртовец ама не ја замислував вака :pos:

како викаат: крушата под круша паѓа :):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom