Анализа: Тато носи, мама меси, детето лежи – зошто младите бегаат од работата?

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Тешки глупости ти се ова, не мора да бидеш пријавен како не вработен за да може работодавец да те пријави ако најдеш работа.
точно, мора, ова е евиденција само за невработеност.
Нешто што ме интересира со ова вон секаква евиденција, здравствено осигурување дали можеш да добиеш?

Последно уредено:
На почеток на кариера? Секако нема да ти дозволи. Ама ако си човек со искуство, а сакаш да смениш и имаш на понуда фирма што верува во тебе и ти нуди флексибилност и фирма што те става во шини, зошто побогу би ја избрал таа што те лимитира?
Не сакам да делам лични информации за дизајнерот, но безразлика, изгледа не ме сфати добро. Не зборувам за лимитирање или нешто така, зборувам ако тебе ти е кажано на пример дека се работи втора смена во таа фирма, и сите останати кои соработуваат со тебе работат втора смена, ти да си работиш само прва смена зашто така ти одговарало, и кога некој од колегите очекува соработка од тебе на проект, тебе те нема зашто си завршил за денес.

Не сакам да делам лични информации за дизајнерот, но безразлика, изгледа не ме сфати добро. Не зборувам за лимитирање или нешто така, зборувам ако тебе ти е кажано на пример дека се работи втора смена во таа фирма, и сите останати кои соработуваат со тебе работат втора смена, ти да си работиш само прва смена зашто така ти одговарало, и кога некој од колегите очекува соработка од тебе на проект, тебе те нема зашто си завршил за денес.
Не, во ред е тоа и разбирам. Ама имаш и друга страна.

Еве јас барам работа, и аплицирам по огласи. Гледам оглас и ми кажуваат дека се работи и втора смена. Е сега, јас можеби би работел втора смена (веројатно за амерички клиент) доколку платата ми е поголема 300-400 евра од таа што би ми била во прва. Па така, аплицирам во неколку фирми, терам процес, поминувам интервјуа.

Добивам 3 понуди, од кои 2 се во прва смена и едната е во втора. Ама разликата во плата и останати услови за работа е никаква или маргинална. Секако дека ќе ја изберам понудата што е поповолна за мене, и фирмата нема зошто да ми се лути.

Тоа што нудите работа само и стриктно за втора смена е маана на работното место, за која веројатно сте свесни. И таа маана треба да ја компензирате некако, да ги продадете другите поволности и предности, за некој ако има избор (а фала богу секој сака такви вработени, ако нема, значи и не го бива толку) да ја избере вашата фирма.

Еве јас барам работа, и аплицирам по огласи. Гледам оглас и ми кажуваат дека се работи и втора смена. Е сега, јас можеби би работел втора смена (веројатно за амерички клиент) доколку платата ми е поголема 300-400 евра од таа што би ми била во прва. Па така, аплицирам во неколку фирми, терам процес, поминувам интервјуа.

Добивам 3 понуди, од кои 2 се во прва смена и едната е во втора. Ама разликата во плата и останати услови за работа е никаква или маргинална. Секако дека ќе ја изберам понудата што е поповолна за мене, и фирмата нема зошто да ми се лути.

Тоа што нудите работа само и стриктно за втора смена е маана на работното место, за која веројатно сте свесни. И таа маана треба да ја компензирате некако, да ги продадете другите поволности и предности, за некој ако има избор (а фала богу секој сака такви вработени, ако нема, значи и не го бива толку) да ја избере вашата фирма.
Како што кажа се работи за америчка фирма, така да неможе да се промени тоа околу втора смена. А ако на неко не му одговаат условите, па не аплицирај, али ете и да аплицираш колку да го поминиш тој оглас на ред, сфаќам доколку на почеток најдеш работа со подобри услови, па се одлучуваш за таму, но после 2 недели работа во нова фирма, и тоа од странство, си викаш кој к*р, ке си работам по мое, која втора смена, не се работи втора смена во Македонија. Епа тоа не е за оправдување.

Како што кажа се работи за америчка фирма, така да неможе да се промени тоа околу втора смена. А ако на неко не му одговаат условите, па не аплицирај, али ете и да аплицираш колку да го поминиш тој оглас на ред, сфаќам доколку на почеток најдеш работа со подобри услови, па се одлучуваш за таму, но после 2 недели работа во нова фирма, и тоа од странство, си викаш кој к*р, ке си работам по мое, која втора смена, не се работи втора смена во Македонија. Епа тоа не е за оправдување.
Чекај, потпиша договор, знаеше дека ќе работи во втора смена, и и текна да си иде во прва, рандом? :D

Ок тогаш, не сум разбрал јас нешто. Такви се бркаат низ прозор.

Чекај, потпиша договор, знаеше дека ќе работи во втора смена, и и текна да си иде во прва, рандом? :D

Ок тогаш, не сум разбрал јас нешто. Такви се бркаат низ прозор.
Да...

Америчка фирма, а плата Македонска? [emoji848]

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Америчка фирма, а плата Македонска? [emoji848]

Не би сакал да давам информации јавно, само ќе кажам далеку не. Но и да беше, тогаш го оправдуваш тоа?

Не би сакал да давам информации јавно, само ќе кажам далеку не. Но и да беше, тогаш го оправдуваш тоа?
Однесувањето на вработената не го оправдувам и е непрофесионално е да прифатиш услови, па после ааа не ми одговара, само да нема и нешто за кое отпосле дознала. [emoji849]

Но и да беше, а може и да е. [emoji16]

Однесувањето на вработената не го оправдувам и е непрофесионално е да прифатиш услови, па после ааа не ми одговара, само да нема и нешто за кое отпосле дознала. [emoji849]

Но и да беше, а може и да е. [emoji16]

Што да кажам друго, се и беше кажано, сите услови објаснети, и плус, 2 недели поминаа, можеше и порано да кажи и на по попрофесионален начин, не ми се свиѓа втора смена, не ми одговара, ако нема начин за прва смена, ќе мора да напуштам. Но во никој случај неможе сам да си донесиш одлука за работно време.
Како и да е, сакав само да споделам пример, некако мн навлеговме во ова. :sneaky:

точно, мора, ова е евиденција само за невработеност.
Нешто што ме интересира со ова вон секаква евиденција, здравствено осигурување дали можеш да добиеш?
Можеш, дури и ќе се заебеш ако некој те пријави на минималец и имаш над 60 000 денари приходи во годината, пошто после година дена ќе треба сам да си плаќаш здравствено иако не вработен.
Тоа благодарение на грујо и ставревски кој направија упад во здравствениот и социјалниот систем да државата.

Можеш, дури и ќе се заебеш ако некој те пријави на минималец и имаш над 60 000 денари приходи во годината, пошто после година дена ќе треба сам да си плаќаш здравствено иако не вработен.
Тоа благодарение на грујо и ставревски кој направија упад во здравствениот и социјалниот систем да државата.
многу нешто е сменето од порано. Значи осигурувањето, кој ќе го плаќа зависи од приходите во семејството. Тоа е пак лошо, приходите тешко дека се под 5000 денари месечно, значи пак мора сам да плаќаш здравствено. Затоа изгледа, заебано е да не се пријавуваш.[DOUBLEPOST=1539645414][/DOUBLEPOST]
Како и да е, сакав само да споделам пример, некако мн навлеговме во ова. :sneaky:
ова слично го сподели еден познајник, небитно слична фирма, како (дел од) такви преодлично платени вработени по извесен период почнуваат да се глупираат, без разлика и на платата и условите. Човечка особина

Последно уредено:

Meне баш втора смена повеќе ми се допаѓа од прва. Да можам само втора би работел.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom