Дали да се воведе сексуално образование во училиштата?

• Креатор на темата Креатор на темата spooky
  • Време на започнување Време на започнување

Сексуално образование во школо За или Против

• Вкупно гласачи
    218
Ама само ако има и пракса!!!!1хехехехехе:vozbud:

I
Ne treba, toa e evel, sramotno e :pos2:
Извини во кој век живееш?(можда се заебаваш незнам, ако е така, извини, сериозно ја сфаќам темава) сексот не е повеќе табу тема.
Голем дел од Тинејџерите се сексуално активни, а не се запознати доволно со преносливите болести, ризикот и последиците кој може да настанат. А некои и не знаат како всушност најнормално и сигурно изгледа еден сексуален чин, па подлегнуваат на нечии (некој поискусни) желби. Имам другарки кои ми кажуваат за нивните сексуални искуства.. од нив прво согледав дека уствари не се доволно едуцирани околу тоа што значи сексот и што се им носи сексот. мислам, земете во предвид дека има девојки, а и дечковци кои се сексуално активни а никогаш не отишле на гинеколог, а немаат ни намера во блиска иднина да идат:icon_surp:lud:

дефинитивно треба сексологија да се воведе, тинејџерите живеат во илузија дека све знаат и као: еј пффф, сексологија ( и одма следи групна смешка ) демек вчера сме родени... ... некои ќе останат со подотворени усти само ако слушнат некои нови работи кои тие “веќе ги знаеле“

Мислам дека е малце рано за таков чекор во поглед на менталитетот и со оглед на тоа што се случува дете на 17 години или полнолетен граѓанин да се згази од смеење ако професор во средно го спомене зборот sex од не знам која причина.
А и не е лошо со оглед на тоа дека најмладата мајка во 2007 година имала само 14 години....
Статус кво...
Треба само треба премногу да се внимава што точно ќе се воведе за да не загуби смисла...

Јас мислам дека треба да се воведе сексологија во средните училишта затоа што гледам тука 18 годишни прашуваат дали може да се затрудни од голтање а и колку само незнаат правилно да користат кондоми и не се свесни што болести можат да закачат.

Не само во средните...

Сум се газел од смеење кога раскажуваа за една 30 годишна. Се чудела како затруднела, пошто маж и свршил надвор (а продолжил после да ја ебка така со спермосан). И никако не и било јасно како затруднела...ова е жива вистина.

Мислам дека е малце рано за таков чекор во поглед на менталитетот и со оглед на тоа што се случува дете на 17 години или полнолетен граѓанин да се згази од смеење ако професор во средно го спомене зборот sex од не знам која причина.
...

Епа баш заради тој менталитет. Значи не живееме во среден век па тоа да не може да се спомене. Луѓето мора да се навикнат да зборат отворено за тоа...Крајно време е да се преземе нешто за младиве да почнат да осознаваат поубаво што и како, а не да си играат расипан телефон за некои навидум прости ама битни работи, значи треба да се воведе во средното образование. И тоа со авторитетни професори за да се избегне тоа газење од смеа.

Епа баш заради тој менталитет. Значи не живееме во среден век па тоа да не може да се спомене. Луѓето мора да се навикнат да зборат отворено за тоа...Крајно време е да се преземе нешто за младиве да почнат да осознаваат поубаво што и како, а не да си играат расипан телефон за некои навидум прости ама битни работи, значи треба да се воведе во средното образование. И тоа со авторитетни професори за да се избегне тоа газење од смеа.

Јас мислам дека како што вика “расипаниот телефон“ и неправилни и погрешно пренесената информација се поголем проблем отколку неинформираноста. Од икуство можам да кажам дека степенот на информираност особено во урбаните средини и поголемите градови е на високо ниво. Е сега не сакањето или немањето на желба информациите да се искористат во практика е друга работа.

И за да се воведе сеуксуално образование во училиштата мислам дека прво треба да се смени регулативата, зошто волја и желба за ваква работа во училиштата постои. Јас знам дека пред неколку години преку една Невладина организација имавме ваква идеја која добро се развиваше и во суштина доби подршка од сите релевантни фактори (министерството за образование, директорите на школите, професорите, педагозите и психолозите итн.) и работата запна кај одреден закон кој не предлага ваква нешто да се изучува во школите.

Е сега Невладиниот сектор во одсуство на соработка од официјалните образовни инстутиции отвори неформален образовен центар. Конкретно за што се работи не знам еве го официјални плакат:

Plakat.jpg

Не само во средните...

Сум се газел од смеење кога раскажуваа за една 30 годишна. Се чудела како затруднела, пошто маж и свршил надвор (а продолжил после да ја ебка така со спермосан). И никако не и било јасно како затруднела...ова е жива вистина.
Е ова не е можно :pos2:треба да се воведи пошто многу 13,14,15годишни не знаат многу,мислат дека можиш да забремениш и без да имаш секс и триста други глупости.Треба да им се објасни се што е како е,навистина е потребен таков предмет.

да да, потребно е да се воведе, младите многу малку знаат за сексот и негативните последици кои ѓи носи тој со себе, знаете секое нешто има и добри ама и лоши страни :pos2:. посебно треба да се обрне внимание на контрацепцијата и на сексуално преносливите болести.

И јас мислам дека треба да се воведе во Средни ама не во Основни :>)

ДАААААААААА
дефинитивно треба да се воведе, ама и да предаваат топ професорКИ,млади и згодни

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom