Windows XP vs. Windows VISTA

• Креатор на темата Креатор на темата Cyber lord
  • Време на започнување Време на започнување
Да се надоврзам на претходниот пост што го постирав.

Работев на двата ОС.
Вистата е премногу фенси нашминкана.. од функционалност, горе доле е исто со ИксПе. Со исклучок на некои нови работи кои се додадени или старите средени.
ИксПе-то - ги има поголемиот број функции како Вистата, и не гледам приччина да оставам нешто да ми цеди перформанси само за да гледам добар ГУИ. Мада рака на срце одлично е средено се.
И затоа сум си на ИксПе и немам мака.

:helou:

Ама па сеа коа ќе дое DirectX 10...ќе мора сите да идеме :(

Mac)) напиша:
Ама па сеа коа ќе дое DirectX 10...ќе мора сите да идеме :(
Не мора... ја ќе терам на ИксПево дури не зеам појака конфигурација, па ако сака и светов нека се преврти. Со мојава конфигурација, на Виста можам само да укллучам мозила, карти и се друго шо не црпи многу ресурси, ништо друго, така да ке седам на XP (можеби) уште долго време.

Dx 10 ke bide dostapno samo na Vista za zal. Vo pravo e Mac, koga ke pochnat da izlagaat igri so Dx10 podrska, site shto igraat ke mora da se prefrlat na Vista.

deXterche напиша:
Сите пишувате "кога ја користев" па што и фали, зошто сте се одкажале? Стварно е доста добра (иако не очекував после сите тие муабети што ги прочитав за неа).

Јас се одкажав зошто цедето што го симнав ми беше 32битно, а компјутеров 64битен.:toe: Еве вчера само што симнав ДВД за 32 и 64 битен процесор, па ќе си ја терам до крај, се додека скроз не го тргнам XP-то. Не дека имам јака конфигурација, ама стварно вака при нормална работа Вистава ми работеше побрзо.:toe: И најглавна причина е графичкиот интерфејс кој ми прави многу мерак. Сменив теми на ХР-то ама пак не е тоа тоа.

Dzish напиша:
Може ова да не е за тука ама ајде... Да не знае некој да ми препорача некоја програма (слична на Неро) за виста? Пошо неро на виста не работи? Фала ви.
Прочитај 2-3 поста над тебе што пишав за комаптибилноста.:helou:

Кој како ја средил, мене вистата во мирување ми јаде околу 400МБ рам (кога би го трнгнал нортонот сигурно многу повеќе ќе слезе), а XP-то јадеше 350 (со АВГ-то), така да и не е голема разлика, коа ќе се земе во предвит дека имам 1ГБ, сум ја наполнил до кај 900МБ, и одлично се снајде што и не очекуав(да беше XP-то ќе мораше да го рестартирам). Мултитаскингот е мнооогу подобрен, навигацијата низ фолдерите, пребарувањето(што ми остави особен впечаток), одличниот изглед, галеријата, конектирањето со интерент, принтер, скенер...се оди со еден клик. Едино нешто што ме нервира е фонтот, има некој чуден блур, сенки едносртавно изгледа валкано. Ај можеби до наредниот пач ќе го средат

deXterche напиша:
Кој како ја средил, мене вистата во мирување ми јаде околу 400МБ рам (кога би го трнгнал нортонот сигурно многу повеќе ќе слезе), а XP-то јадеше 350 (со АВГ-то), така да и не е голема разлика, коа ќе се земе во предвит дека имам 1ГБ, сум ја наполнил до кај 900МБ, и одлично се снајде што и не очекуав(да беше XP-то ќе мораше да го рестартирам). Мултитаскингот е мнооогу подобрен, навигацијата низ фолдерите, пребарувањето(што ми остави особен впечаток), одличниот изглед, галеријата, конектирањето со интерент, принтер, скенер...се оди со еден клик. Едино нешто што ме нервира е фонтот, има некој чуден блур, сенки едносртавно изгледа валкано. Ај можеби до наредниот пач ќе го средат
Дај некој скриншат да погледнеме.

јахутерминал напиша:
Дај некој скриншат да погледнеме.
Еве со slidebar-от уклучен (кој нема потреба да стои (али ми врши работа затоа го имам оставено) зема 10-20мб) На неги пишува колку е оптеретен рамот.

vistaez1.jpg

За фонтот што ви зборував, може да го заприметете тоа црвено-портокалово околу буквите, зошто го направиле појма неам, али толку ме нервира, најпрво мислев имам проблеми со мониторот...ако ја сменам вистата само ради тоа ќе биде.

45489135ac6.jpg

63711902fc2.jpg

35067922oi7.jpg

Види сеа Декс...зашто не им кажеш дека Виста ја кешува целата меморија?
Ај отвори медиа плеер да видиш после колку ќе ти зима...и отвори некоја игра таму која не е Windows default...тоа е маната у рамот.
Он у мирување зима околу 450 мега ама што било коа ќе покренеш иде у пм...ај отвори таск менаџер и види си free ram :)
Ко ќе ти покаже околу 30 не се чуди кешуван е другиот

Епа треба да најдеме како да се смени системскиот фонт.
Vista користи Segoe UI.
XP користи Arial или Tahoma (мислам).

Со отворен msn, firefox, adobe reader, winamp и norton, ми зема 600MB. Само види, не е иста политиката како што беше и кај XP. Вистата дава приоритет од меморијата и процесорот на front апликацијата. Факт е дека скока повеќе рамот на одредени апликации, али пробај оставиги во мирување 1 минута да видиш како ќе падне...тоа е динамичкото доделување на рам, кој колку има потреба толку зема.

@Јане

Пробав го исклучив Clear type, се подобри(го снема тоа црвеното), али ептен слаби беа буквите, ај ако средам ќе пишам

deXterche напиша:
@Јане

Пробав го исклучив Clear type, се подобри(го снема тоа црвеното), али ептен слаби беа буквите, ај ако средам ќе пишам

Прочитај овде што пишува.
Еве го најбитното:

Segoe UI (pronounced "SEE-go") is the new Windows Vista™ system font. It is designed specifically for user interfaces and is optimized for ClearType font technology.

Is optimized for ClearType, which is on by default in Windows Vista. Segoe UI is less readable without ClearType enabled.

на мојана конфигурација не ми се верува дека ќе можам vista да инсталирам ама со transformation pack 6.0 xp -то не се ни познава дека е xp :)

deXterche напиша:

За ова се слагам, поготово за пребарувањето, индексира при инсталација мислам.. и после како пишиш ги појавува резултатите. Што е далеку побрзо од ИксПе или било што друго..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom