Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.319
- Поени од реакции
- 12.336
- Локација
- Македонија
- Веб-сајт
- heptagramxi.wordpress.com
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ова ми звучи како оправдување, ама ок, ако се подразмисли во духот на зен и сето учење, ок е![]()
Пренесувањето знаење пак бара работа за да знаењето го поткрепиш со разбирање, а со пракса да се добие мудрост!Спрема Patanjali, просветлување може да доживееш со пракса, односно јога....ако некој мајстор ти пренесе знаење или со медитација, односно ова што викаш ти у духот на Зен. Три начини...колку е ова точно не сум сигурен.
Он сметал најверојатно дека на некој условно кажано натприроден начин се случува тоа, заради моќта на Буда мајсторот....иначе се слагам со констатацијава твоја, така е.Пренесувањето знаење пак бара работа за да знаењето го поткрепиш со разбирање, а со пракса да се добие мудрост!
Има разлика од знаење, разбирање и мудрост!
Барем јас така мислам...
Ме потсети на Рамана Махарши...има едно делоКој си ти?
Прашав прочуен човек: кој си ти?А тој одговара: Јас сум јас,и мисли на своето тело.
Прашав мислител.Кој си ти?А тој одговара: гледам двајца во себе и јас се пробивам помеѓу нив вкусувајќи час од едниот час од другиот.И мисли на својата инстиктивна и свесна душа.
Прашав духовен човек:кој си ти? А тој одговара: има некој во дното на мојата душа,пружам раце да го дофатам,но гледам дека за тоа би ми биле потребни раце подолги од вселената.Прашај го Него кој сум.