9.300 невработени избришани од евиденција во јули

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Нешто чудно и мистериозно се случувало во екот на годишните одмори па имав дилема дали темава да ја отворам овде или во мистерии.....па ај нека ја овде

Крајно сомнително е бришењето на безмалку 10 000 лица од евиденсијата на невработени само во јули, толкуваат економските аналитичари. Со ваквиот потегот на агенцијата за вработување, според нив властите ја искривуваат сликата за последиците од кризата и податоците од официјалната статистика за рекордни отпуштања во индустријата.

Наспроти ваквата реалност во стопанството агенцијата за вработување минатата недела објави намалување на невработеноста од 2 проценти. Но деталната анализа на бројките обелодени дека околу 10000 лица едноставно се избришани од евиденцијата на невработени. Ова е најголемо бришење од списоците на Агенцијата во последните две и пол години, во кои месечниот просек на бришење се движи помеѓу три и пол илјади луѓе. Во првите 8 месеци годинава во земјава бројот на невработени, но со бришење од списокот е помал за 32 илјади луѓе.

Директорката на агенцијата за вработување објаснувањето го одбегнува веќе 4-ти ден. Иако за денеска најави одговор по кој основ евиденција исчезнале рекордно висок број невработено токму во месецот кога статистика објави рекордни отпуштања, не одговори со образложение дека е на боледување.

http://www.time.mk/read/NONE/40bcb32c9a/index.html

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Не се избришани туку ги изел Pac Man картоните од архивата :pos2:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Се вработиле луѓето :toe:.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Всушност најдобро би се вработиле кога нема воопшто ни да ги заведуваат на списоците по заводите како невработени.Вака се прави дупли трошок,ем да го запишеш,ем да го отпишеш.Македонија на тој начин може најлесно и најбрзо да го реши проблемот со најголемата невработеност во Европа,па и во светот воопшто.
Друго решение е сите невработени да се прогласат како вработени во Македонската МЕГА администрација,која и така ништо не работи,па невработените им се како “колеги“.Ќе почувствуваат луѓето барем на момент еднаквост во правото на “државна цицка“.:smir:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Всушност најдобро би се вработиле кога нема воопшто ни да ги заведуваат на списоците по заводите како невработени.Вака се прави дупли трошок,ем да го запишеш,ем да го отпишеш.Македонија на тој начин може најлесно и најбрзо да го реши проблемот со најголемата невработеност во Европа,па и во светот воопшто.
Друго решение е сите невработени да се прогласат како вработени во Македонската МЕГА администрација,која и така ништо не работи,па невработените им се како “колеги“.Ќе почувствуваат луѓето барем на момент еднаквост во правото на “државна цицка“.:smir:
de be da mu se snevidi,od tebe veke ne mi se odi na rabota.
si zapnal so toa drzavna cicka i ne mrdas.
pa sto treba da pravime nie sto sme vraboteni so godini,da ne treba site da si dademe neotpovikliva ostavka od rabotno mesto vo administracija?
postojano kritikuvas deka nisto ne rabotat vo javnata administracija !
od kade si tolku siguren?
pa toa sto go rabotam jas ne e nisto?
sekoj den sum na rabota ,a ti pak ,sekoj den me kritikuvas!
daj barem poopsirno pisi za koi profesii si protiv,odnosno po tvoe ubeduvanje pisi koi se tie profesii sto ne rabotat nisto,berem i nie da vidime i da doznaeme,a ne vaka CELATA administracija ja stavas vo ista vreka ,i postojano velis TAA VREKA da se frli!
togas kako ke se zavrsuva rabotata sto konkretno ja rabotat tie sto gi kritikuvas?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Paaa osa, nisto licno , no sekoj sef od treto nivo nagore treba da napravi spisok na onie so koi rakovodi i za koi misli deka DOBRO ke si ja vrsiat rabotata, brojot na izbrani ne smee da bide pogolem od 80% na segasnite vraboteni. Drugite se otpustaat t.e. Na zavod so pola plata itn. Ova se pravi posledovatelno tri pati, na pola godina,a megju sekoe vakvo desetkuvanje se otpustaat BEZ PRAVO NA BILO KAKVO IDNO DRZAVNO VRABOTUVANJE site sefovi koi ke pokazat loso rabotenje na svoite rabotnici koi gi izbrale....
Posle ovoj MEDICINSKI tretman ima javna administracija i birokratska masinerija da ni zvoni ko kristalno zvonce. Normalno..vo meguvreme , a i vo daaalecna idnina nikakvo NOVO VRABOTUVANJE..samo preraspredeluvanje i nadopolnuvanje na "zaginatite" , kompjuterizacija...podiganje na produktivnost..
Onaa VLADA koja ke go sprovede ova ke bide ISTORISKATA koja ke ja izvadi Makedonija od gerizot....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
de be da mu se snevidi,od tebe veke ne mi se odi na rabota.
si zapnal so toa drzavna cicka i ne mrdas.
pa sto treba da pravime nie sto sme vraboteni so godini,da ne treba site da si dademe neotpovikliva ostavka od rabotno mesto vo administracija?
postojano kritikuvas deka nisto ne rabotat vo javnata administracija !
od kade si tolku siguren?
pa toa sto go rabotam jas ne e nisto?
sekoj den sum na rabota ,a ti pak ,sekoj den me kritikuvas!
daj barem poopsirno pisi za koi profesii si protiv,odnosno po tvoe ubeduvanje pisi koi se tie profesii sto ne rabotat nisto,berem i nie da vidime i da doznaeme,a ne vaka CELATA administracija ja stavas vo ista vreka ,i postojano velis TAA VREKA da se frli!
togas kako ke se zavrsuva rabotata sto konkretno ja rabotat tie sto gi kritikuvas?
Абе тоа се само претпоставки, ништо ваљда намерно :)
Инаку Оса, за секој еден било кај да работи знаеш како е...секогаш работата му е потешка од на другите...јбг, многу сме себични од тој аспект. Ова не го мислам за тебе, да не ме сфатиш погрешно :smir: пошто во секој пост се спомиња таа мега администрација и мене ми е чудно.

Normalno..vo meguvreme , a i vo daaalecna idnina nikakvo NOVO VRABOTUVANJE..samo preraspredeluvanje i nadopolnuvanje na "zaginatite" , kompjuterizacija...podiganje na produktivnost..
Onaa VLADA koja ke go sprovede ova ke bide ISTORISKATA koja ke ja izvadi Makedonija od gerizot....
Ниедна влада (ако нема зошто) нема ова да го стори, со тоа губи од рејтинг, добива социјални проблеми и немири, намалена куповна моќ, кредитна моќ и се што си оди по ред со тоа. Можеби ќе намали нешто ситно, но грото ќе се на работа. Битно е да се зголеми производство, трговија, прометот, парите...приходите...другото само по себе ќе си дојде во ред :smir:

А добро мега-која е бројката на таа мега администрација некој има кажано? Пошто гледам бројки се мешаат -здравство, одбрана, полиција...ништо од тоа не влегува во таа мега. Знае некој реална бројка...приближна? 100 и нешто илјади не се сигурно-тука се и гореспомнатите служби, дури и комуналците.
Туку, дали се најдоа тие 10.000 што ги снемало од списоците?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ниедна влада (ако нема зошто) нема ова да го стори, со тоа губи од рејтинг, добива социјални проблеми и немири, намалена куповна моќ, кредитна моќ и се што си оди по ред со тоа. Можеби ќе намали нешто ситно, но грото ќе се на работа. Битно е да се зголеми производство, трговија, прометот, парите...приходите...другото само по себе ќе си дојде во ред :smir:

Туку, дали се најдоа тие 10.000 што ги снемало од списоците?
Уште само да ни кажеш на кој ред ќе си дојде ...сама по себе??? :) се надевам не на оној каде се наредени дел од оние 10.000 изгубени??? чекаат транжирање...кој накај рајот, кој накај луцифера.... :)
Војската е мал број народ иако и таму има сигурно мин.15% џаболебари, но со добар менаџмент , правилно изнајмување..може и пара да носи...СЕ друго треба да се ДЕСЕТКУВА...дури и превработената полиција.....и да се приватизира...:)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Уште само да ни кажеш на кој ред ќе си дојде ...сама по себе???
Доколку е побогата државата, дотолку се си се реди само од себе. Дали почитување закони, дали мито...број на административци...прљавштини...сето тоа доаѓа со економската моќ на државата. Не на буџетот, на државата, индиректно и буџетот, но во прв ред моќта на стопанските субјекти. Доколку осиромашиш една Австрија или Германија, Шведска...повеќе од сигурен сум дека за многу кратко време и таму ќе се претвори се во државата во општ хаос, односно ќе транзитира кон оваа состојба -нашата. Ако не и полоша. Без разлика на митот за работливоста, дисциплината и слични зборови кои ги красат народите на овие држави. Сиромаштијата носи хаос, хаосот сиромаштија...затоа ние никако да мрднеме, некоу одговара ваков хаос, најверојатно. Во спротивен случај, овие 10 илјади немаше да поминат така незабележано, како и се...за неколку дена.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Видете луѓе(би одговорил генерално на сите),Македонската МЕГА-администрација треба да биде од 40-50 000 максимално вработени,итоа по с-рамковен систем,за оваа држава нормално да функционира.Јапонија има 350 000 административци,а новата влада најави 10% кратење на истата.Разликата е во тоа што Јапонија има 130 милиони народ,или 60 пати повеќе,одколку Македонија која има само 2 милиони.Администрацијата практично го цица буџетот,ја оневозможува развојната компонента и го парализира понатамошното нормално функционирање на оваа држава без разлика на политичкиот систем кој ќе биде на власт.Па тоа се факти бе народе,обични,чисти и неминовни факти.Кога една земја како Јапонија каде БДП е 12 пати поголем по глава на жител,или окулу 35 000 долари,не може да си дозволи таков луксуз и да има толкава администрација,што станува тогаш со Македонија која има најмалку 20% од работоспособното население во администрација,при невработеност од скоро 40%.Тоа е “армагедон“ за една држава,тука нема напредок и не може да има.Ако згора на се,го знаете и фактот дека МЕГА административците земаат повеќе боледувања одколку рударите во Македонија,тогаш станува повеќе од јасно кој е еден од клучните проблеми за стагнацијата на Македонија во економијата и воопшто во развојот.Човек треба да биде блентав доколку верува дека било што може да се промени иако работите останат и понатаму вакви какви што реално се “на терен“.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Видете луѓе(би одговорил генерално на сите),Македонската МЕГА-администрација треба да биде од 40-50 000 максимално вработени,итоа по с-рамковен систем,за оваа држава нормално да функционира.
Податоци за тоа колкава е бројката? Од тоа колку полицајци, сестри, лекари...и од кога тие се администрација? Дали во другите земји се администрација? Тогаш би додал дека пола Франција работи во администрација. Едно е малку реален муабет, друго е...да збориме онака. Ако е второт, нема проблем, можам и така...не е тешко :)

И би додал, она Оса што го рече. Да му се сневиди...и ја го велам тоа...во секоја тема администрацијата е тема. Што има везе па ова со 9000 лица под завод?

Оф
една молба. Ако може да се отвори еден подфорум за администрација :) :)
Мала шала није наодмет.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нешто чудно и мистериозно се случувало во екот на годишните одмори па имав дилема дали темава да ја отворам овде или во мистерии.....па ај нека ја овде

Крајно сомнително е бришењето на безмалку 10 000 лица од евиденсијата на невработени само во јули, толкуваат економските аналитичари. Со ваквиот потегот на агенцијата за вработување, според нив властите ја искривуваат сликата за последиците од кризата и податоците од официјалната статистика за рекордни отпуштања во индустријата.
Ајде сега фати економска логика.Со вакви власти слободно може да се укине насоката економија,бидејќи се лудаци од таму испаднаа.
Еден брише,друг додава,трет краде од екологија,четврт на три места е управител,петти како дознаки внесува пари,кравјо лудило.
Нема тек,нема движења кај нас,се е лудница.

Оса незнаев дека си „државна администрација“,а и впрочем каде би работела ако не таму :toe:Од се има исклучок,и таму има луѓе што работат,малку ама ги има:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Оса незнаев дека си „државна администрација“,а и впрочем каде би работела ако не таму :toe:Од се има исклучок,и таму има луѓе што работат,малку ама ги има:smir:
Можеби осава ќе ја оставиме во оние 50-70 000 што се неопходни оваа држава да функционира,зошто и без администрација не се може,ама треба да ја има што помалку.:smir:

B

Borg_Drone

Гостин

Наспроти ваквата реалност во стопанството агенцијата за вработување минатата недела објави намалување на невработеноста од 2 проценти. Но деталната анализа на бројките обелодени дека околу 10000 лица едноставно се избришани од евиденцијата на невработени. Ова е најголемо бришење од списоците на Агенцијата во последните две и пол години, во кои месечниот просек на бришење се движи помеѓу три и пол илјади луѓе. Во првите 8 месеци годинава во земјава бројот на невработени, но со бришење од списокот е помал за 32 илјади луѓе.

Директорката на агенцијата за вработување објаснувањето го одбегнува веќе 4-ти ден. Иако за денеска најави одговор по кој основ евиденција исчезнале рекордно висок број невработено токму во месецот кога статистика објави рекордни отпуштања, не одговори со образложение дека е на боледување.

http://www.time.mk/read/NONE/40bcb32c9a/index.html
Преродбата продолжува....на хартија.

Kajgana Shop

На врв Bottom