Македонија и Бугарија со најниски плати во регионот

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
Локација
Струмица
Веб-сајт
www.kajgana.com
Со 225 евра просечна плата, вработените во Македонија и во регионот се подобри само од работниците во Бугарија. Вработените во оваа земја членка на Европската Унија, во просек заработуваат само 180 евра месечно.
Со оваа сума се убедливо на балканското дно, малку пред нив се работниците од Македонија.
Според последниот извештај на Заводот за статистика, во јануари просечната плата во Македонија изнесувала 13.884 денари или 225 евра. Ова значи зголемување во однос на ланскиот јануари, но намалување во однос на декември 2006-та.
Работниците во Хрватска, пак, заработуваат многу повеќе од македонските работници. Податоците на хрватскиот Завод за статистика покажуваат дека просечната месечна плата на еден вработен во Хрватска, во јануари годинава изнесувала 641 евро.
И вработените во Србија се подобро платени од македонските работници, со просечна плата која во јануари изнесувала 316 евра.
Во Македонија во јануари, во однос на декември, најмногу за 17% пораснала платата во секторот производство на производи од неметални минерали.
Највисока плата во државата и натаму земаат вработените во финансискиот и информатичкиот сектор.

Извор: А1

Не за друго, туку да се вратиме во суровата реалност, а форумџиите од источниот сосед да не се курчат дека кај нив претече мед и млеко. Дека платата била 800 евра просек, дека во продавниците шефовите земале незнам колку...Просекот е тој, па сега...

Strumikse, abe junak, ti stvarno mai imash nekakva obsesia so Bugarija i bugarite, zosto non-stop nie sme ti temata na denot?

Sakash odgovor, da? Sos sigurnost, pone 70% ot lugjeto tuk imat oficijalna plata = minimalnata plata, 100 euro. I zatoa ima edna mnogu dobra prichina - nikoj ne saka da plasta danaci. Sistemata tuk e mnogo glupa, rabotodatelot plasta procent ot danakot. Zatoa, poveketo lugje, osobeno vo privatniot sektor, oficijalno imat minimalnata plata vo Bugarija.

Inako, kolku makedonci sa vraboteni? Vie imaate 40% nevrabotenost, ova e pochti vseki vtori makedonec. Dori naistina prosechnata plata da beshe 180 euro vo BG, sakam da te zapitam koe e podobro: vo edno BG semejstvo dvoicata da poluchavat 2x180 euro ili kako vo edno MK semejstvo, edin da ima plata ot 225 euro, a drugiot da e nevraboten?

Jiveem na balkanite, Strumikse, tuk e "the grey zone". Kolkoto vashata nevrabotenost e 40% vo realnostta, tolko i bugarskata prosechna plata e 180 euro navistina. Nadevam se me razbirash...

по паритет на покупателна способност, по данни на ЦРУ, Б'лгарија има 10 000 долара на човек от населението, а Македонија - 8000, за 2006 г
По ППС С'рбија е след Б'лгарија и Македонија, в'преки, че средната заплата е над 300 евро.
това е очевидно и без да се прават такива сложни сметки, с'с средна заплата от 180 евро в Б'лгарија може да се купјат повече стоки и услуги отколкото с 225 евро в Македонија.

оште по просто - едно е средна заплата на работешт при 9 % безработица, друго е при 35 %.

Значи, кај вас, демек се земаат огромни плати, ама пусти даноци...Ај не ме насмевај!
А 40% сигурно не е невработеноста кај нас, заради тоа што земјоделците се бројат како невработени, оние (огромен број) кои работат на црно, и сосем реално е невработеноста да ја броиме околу 18-25 %...
Не се срамете де, нема потреба...а јас ич не сум опседнат со вас...Ама не правете бош муабети дека сте рај на земјава.

Струмикс напиша:
Значи, кај вас, демек се земаат огромни плати, ама пусти даноци...Ај не ме насмевај!
А 40% сигурно не е невработеноста кај нас, заради тоа што земјоделците се бројат како невработени, оние (огромен број) кои работат на црно, и сосем реално е невработеноста да ја броиме околу 18-25 %...
Не се срамете де, нема потреба...а јас ич не сум опседнат со вас...Ама не правете бош муабети дека сте рај на земјава.

ништо смешно нема, бе човек..и при нас работат на черно, и се получават пари на черно, в'рху които работодателја не плашта осигуровки, а работника дан'ци
по оценка на Industy Watch, средната заплата в Софија е 880 лв /официална плјус на черно/..това определено не е голјама заплата.
Ние сме далече от раја, естествено, ама вие сте малко по-далече от нас ако немаш ништо против
а това, че у вас земеделците ги бројат за безработни ми се вижда малко странно и не за верване...как ви признава статистиката Световната банка...как ште получват пари земеделците от предприс'дителните фондове на ЕС като се водат безработни..или б'ркаш нешто, или подсл'гваш

10% of Investments in Eastern Europe to Flow in Bulgaria

10 April 2007, Tuesday

Some ten percent of the expected new investments in Eastern Europe will enter Bulgaria, because the country continues to attract foreign investors, the Oesterreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft (OeKB) stated in a report.

Austria's central provider of financial services and information to exporters and capital markets measured the economic climate in 19 Central and Eastern European countries. The research showed that Bulgaria is very attractive and it ranks among the top four countries in the list.

About 170 project have been planned for the region and 10% of them will go towards Bulgaria, OeKB experts say. Those projects are mainly in the industry sector. Bulgaria's positions are very good when it comes to the companies' expectations for the country's overall economic development in the following months

Strumikse, et taka da budeme iskreni, zastupam edna japonska firma na balkanot, sales territory mi e BG, MK, SRB, MNE, Kosovo. Vo BG koja ima 3,8 poveke naselenie od MK prodavam 21,4 pati poveke roba od MK, Vo Crna Gora koja ima 3 pati po malku naselenie od MK, prodavam 3 pati poveke otkolkutu vo MK. Naskoro beh na gradevinski sajem vo Skopie, tragedija izlozuvacite beha poveke od posetilcite, cash nema nikoj samo zborovi za odlozeno plakenije za smesni kolicinia. Situacijata kaj mojata konkurencija vo MK e istatata. Taka brat sredite si parvo vasiot dvor pa gledajte posle kaj komshijata.

Alo "poet" - fakt e deka ste posledni. Dead end! Zamisli se...

Misirkov, ako tazi "oficijalna statistika" te pravi shtastliv, e pa radvai se :)

Jas ako beh kako teb, shteh da se radvam na edna druga "oficialna statistika" spored koiato makedonskata nevrabotenost e na prvo mesto, 38%, vo kontrast so nashite 8%.

Jas mislam deka stvarno e golema glupost tova, no halal da e. I BG i MK imaat mnogu nesta da fix-nat, i vo MK tezi nesta sa poveke i ot bugarskite. Nooo...shtom za nekoi e po-vajno sosedot mu da e po-zle otkolkoto on da e dobre, nemam komentar :)

Татар напиша:
ништо смешно нема, бе човек..и при нас работат на черно, и се получават пари на черно, в'рху които работодателја не плашта осигуровки, а работника дан'ци
по оценка на Industy Watch, средната заплата в Софија е 880 лв /официална плјус на черно/..това определено не е голјама заплата.
Ние сме далече от раја, естествено, ама вие сте малко по-далече от нас ако немаш ништо против
а това, че у вас земеделците ги бројат за безработни ми се вижда малко странно и не за верване...как ви признава статистиката Световната банка...как ште получват пари земеделците от предприс'дителните фондове на ЕС като се водат безработни..или б'ркаш нешто, или подсл'гваш

Околу земјоделците, сега почнаа да се регистрираат како вршители на дејност - земјоделец. Инаку - невработени.

poet напиша:
Strumikse, et taka da budeme iskreni, zastupam edna japonska firma na balkanot, sales territory mi e BG, MK, SRB, MNE, Kosovo. Vo BG koja ima 3,8 poveke naselenie od MK prodavam 21,4 pati poveke roba od MK, Vo Crna Gora koja ima 3 pati po malku naselenie od MK, prodavam 3 pati poveke otkolkutu vo MK. Naskoro beh na gradevinski sajem vo Skopie, tragedija izlozuvacite beha poveke od posetilcite, cash nema nikoj samo zborovi za odlozeno plakenije za smesni kolicinia. Situacijata kaj mojata konkurencija vo MK e istatata. Taka brat sredite si parvo vasiot dvor pa gledajte posle kaj komshijata.

Викаш околу продажбата баш така ќе е? Ти личам ли јас на некој од Хондурас кој врска нема со бизнис, кој не прошетал, не видел?
Ај не треси глупости!

Vistina e deka vo Bugaria platite sa naimali,ali i cenite sa nai-mali.Tova shto moje da se kupi e poveche ot tova,koe moje a se kupi so 230 evra vo Makedonia.Vo BG edno semeistvo ot tri lude plati za struja sredno 20-30 evra,koga ne se topli na struja,a vo MK edno takova semeistvo plati 70-80 evra.Vo Bugaria,edin kilogram sirene naprimer e 1.60-2.50 evro,kolko e vo MK?Ne se gledat samo platite,a treba da gledame i shto mojem da vzemem so tia pari.Vo Bugaria ima 9% bezrabotni,vo MK sa mnogo poveke,dali sa 15%-20%-30% neznam no e poveke.Kakto i vo MK,taka i vo BG ima siva ikonomika.Mnogo firmi platat danaci na minimalnata plata,a davat na raka drugite pari na ludeto,tova nigde ne se otchita,ni vo BG ni vo MK.

Чек фми, чек малце...Во Македонија струјата (јас се греам на струја) и плаќам во најладното едвај 60-70 евра. Нормално околу 20 евра...
Сирењето е од 2,50 евра до 4 евра по кг. во зависност од сирењето...1 леб е 0.30 евра...Нема некоја огромна разлика, нели?

VirtualVlad напиша:
Od dve skapani jabolki, koja e poskapana?

Па да, тоа е всушност и поентата на темава. Место да се потрудиме да ја оправиме, соседите идат да ми солат памет дека сум Б`лгарин, дека кај нив е се ОК, а всушност не е.
Изјавата на ВиртуалВлад е сосем на место и сосем реална, пак ќе повторам, за жал.

Струмикс напиша:
..... соседите идат да ми солат памет дека сум Б`лгарин, дека кај нив е се ОК, а всушност не е.
......

Затова си станал модератор:baeh:

Male...krai nas se e OK?!?

Strumikse kak go reshi ova be momche? Jas nekoga da sum ti kazuval deka si Bugarin ili deka se pri nas e OK? Ti stvarno mai imash obsesii kon nas i nashata drzhava, er?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom