Само ЕСМ може да го урне монополот на телекомот!

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Бесплатен фиксен телефон и неограничен пристап на Интернет со протечност од 1 мегабит во секунда (три пати побрзо од сегашната „АДСЛ“ понуда на телекомот) за 1.500 денари месечно.

Овој пакет услуги ќе го добијат сите граѓани ако Владата одлучи на најавениот тендер да ја даде на концесија мрежата на Електростопанство на Македонија (ЕСМ) на странска компанија, која во соработка со „Самсунг корпорејшн“ ќе ја инсталира и ќе ја користи мрежата. Тоа ќе ја преполови цената на овие услуги, тврди Васко Бошевски, менаџер на „ВеВе груп Македонија“, застапник на „Самсунг корпорејшн“.

Сега во монополската состојба на пазарот во која ужива телекомот просечно македонско семејство плаќа барем 3.000 денари од кои минимално 1.000 денари месечно за телефон, а за интернет-услугата „Макс АДСЛ“ уште 2.000 денари, без данок на додадена вредност.

- Претставници на „Самсунг“ на 28 јуни беа во земјава и на менаџментот на ЕСМ му ги презентираа сите можности што ги нуди овој проект. Негова примарна цел е да го направи дигитален системот за наплата на струјата на ЕСМ. Тоа значи дека вклучувањето и исклучувањето на корисниците ќе биде од диспечерски центар и операцијата ќе се сведе на притискање копче. За тоа се потребни и нови дигитални броила кои треба да ги инсталираат сите потрошувачи. Отворени беа две варијанти. Првата е ЕСМ да го купи пакетот и да го користи или да ја даде под концесија својата мрежа на друга компанија која ќе ги понуди овие услуги. На Владата и беше понудено пакетот кој чини околу 200 милиони евра да го купи на кредит од 10 години.Со тоа што кредитот го гарантира „Самсунг“ и не треба државна гаранција, туку само гаранција од ЕСМ - објаснува Бошевски.

Марјан Ѓуровски, советник за односи со јавноста на премиерот Владо Бучковски, соопшти дека Владата есенва планира да распише меѓународен тендер на кој ќе ја понуди на концесија мрежата на ЕСМ. Со ова Владата, како сопственик на компанијата, ја исклучува можноста да го купи пакетот софтвер и хардвер, што го нуди „Самсунг“, а кој чини околу 200 милиони евра.

СО НОВИОТ СИСТЕМ ЕСМ БИ ВРЕДЕЛО ДВОЈНО ПОВЕЌЕ

Со новиот проект за дигитализација, ЕСМ ќе го сведе на минимум дивото приклучување струја со што ќе ги намали загубите, кои сега одземаат околу 30 отсто од профитот на компанијата. Бошевски смета дека, на овој начин ќе се зголеми наплатата и ќе ја направи максимално ефикасна. Доколку ЕСМ сега го има овој систем нема да користи ниту работници да исклучуваат струја на бандери, со што значително ќе заштеди и на бројот на вработените.

- Да го има инсталирано системот компанијата пред продажба ќе вреди барем двојно повеќе од сега - изјави Бошевски.

ова ќе биде многу добра работа само не знам дали нашата влада ќе може да го избегне притисокот и уцените од телекомот кои сигурно ќе се закануваат преку дивидендите и слично но сепак мислам дека владата треба да го прифати ова бидејќи е во согласност со договорот за стабилизација и асоцијација потпишан со ЕУ

Read My Lips : Нема теоретски шанси!!!! Владата да се откаже од таква молзилка како што е Телеком? Посебно сега, откако кркна 40 милиончиња од Матав.. А ЕСМ ќе го продаде на некој таков што ќе не молзи побетер од Телеком, а премиерите и министерчињата само ќе си го собираат кајмакот од дивидендите.

Тоа со ЕСМ звучи премногу добро да биде вистинито.

Премногу добро и е! И токму затоа ќе најдат милион оправдувања за да не се случи тоа и за народот да неможе конечно да здивне.

Телефон и 1МБ/сек за 1500 ден месечно! Па ја и гага би му го дал ЕСМ на оној кој би го извел ова!

Кога еднаш ќе се појави конкуренција мајка му стара!
Го утепаа народот со набивање цени. Мене смрт ми е кога ќе седнам дома во Македонија на интернет. Овде навикнат на 4мб/2мб, негораничен даунлоад за џабе пари. конекцијата последен пат ми падна пред година и пол кога ми цркна адаптерот на модемот.
договорот ми истекува во Ноември и милион други понудници веќе ми праќаат писма со понуди и поволности. Од друга страна, стариот понудник се поврза во GÉANT2, најбрзата компјутерска мрежа на светот. Така што мислам дека ќе останам на старите.

Се надевам дека еднаш за секогаш ќе се отворат портите за конкуренцијата во Македонија. Монополистите никако да сфатат дека без таа конкуренција никогаш нема да се развијат во подобро.

Според експертите од телекомуникациската област ниту една голема монополска телекомуникациска компанија не би ги зголемила цените, освен ако потајно знае дека конкуренцијата уште долго време нема да се појави. Наместо да се подготви со подобри пакет услуги со кои ќе прави терен да ги задржи претплатниците да не преминат кај конкуренцијата, Телеком измислува нови модели за наплата на услугите, ама така да не му се намалат приходите.

Спокојството на Телеком се коментира дека тој за сојузник си ја има Владата. Најавата за зголемување на цените Зоран Трајчевски, претседател на Комисијата за комуникации во ВМРО-ДПМНЕ ја оцени како доброобмислена тактика на Телеком заедно со Владата за операторот да може да си ги поврати 45 милиони евра што како дивиденда и ги исплати на Владата.

Експертите забележуваат дека општ впечаток е дека и премиерот Бучковски, исто како и неговите претходници, само декларативно се залага за конкуренција. Особено што, реалната конкуренција на Телеком доаѓа преку мрежата на ЕСМ, а Владата на Бучковски ништо не презема да ја искористи.
Единствено што Владата за сето ова што изјавува е дека е создадена законска рамка за функционирање на либерализиран пазар. Без конкретен пример за заинтересирани инвеститори кои сакаат да му конкурираат на Телеком. Во Владата немаат став ниту за можноста да се искористи дистрибутивната мрежа на ЕСМ за воведување на конкуренција на Телеком, иако заинтересирани фирми за електроенергетската мрежа на Телеком има. Но, тешко е да се пресече бидејќи тоа се две фирми, кои ги туркаат различни партиски струи, и тоа едната од СДСМ, а другата од ДУИ.
СДСМ-овската струја од позадина го турка проектот на "Мател" кој првично нудеше и бесплатна дигитализација на мрежата на ЕСМ во замена за повеќегодишен ексклузивитет. "Матал" се откажа од таа идеја, а сега лобира само
Основачот на "Мател" е уругвајска фирма "РЈК" зад која стоел и еден од светските лидери за интергрирани телекомуникациски решенија и безбедносни системи "МЕР Груп", од кој ќе се набавела и опремата за услугите. Владата го разгледа овој прект, но не зазема став. Наводно, министерот за економија Фатмир Бесими и неговиот колега од транспорт и врски Џемали Мехази биле против.
Со сличен проект пред премиерот Бучковски се претстави и "ВеВе груп", компанија на албанскиот бизнисмен Веби Велија. и "ВеВе Груп" стартуваше до Владата со понуда за дигитализација на мрежата на ЕСМ преку поволна кредитна линија. Компанијата сега најавува дека кога ќе дојде време ќе се појави да му конкурира на "Мател" со истата понуда, но, со опрема од "Самсунг".

Misticen edno treba da zapamtete.....dodeka ne napravite vnatresna revolucija Makedonija ke propaga vo bezdnata na siromastijata .
Znaete i sami no nemate MUDA...........tolku :oops:

Звучи одлично. Само мислам дека последен пат кога дојде одговорниот за Самсунг за овој дел од Европа никој од владата не го рецна. Никој не се сретна - што ме напизди многу. Значи како што самите можеме да си наштетиме никој не може :evil: :evil: :evil: :evil:

Инаку ова со струјната инсталација треба да се искористи. Преку неа може да се „дила“ интернет и тоа е одлично. Исто така мислам дека ние нема да имаме никакви потешкотии како тие во Америка на пример. Таму напонот им е 110 волти, па им треба поголема струја за да се постигне одредена моќност, па поголема дисипација воа ноа - имаше на еден странски сајт, али одамна беше не памтам баш. Како и да е сепак сум оптимист и дека кај и да е за едно 2-3 години можеби и ќе прогледаме :evil:

Misticen aj pomisli razumno od kade "bas"vo Makedonija Samsung saka da investira i toa tehnologija koja seuste ne e upotrebena na ZAPAD ili Azija bas vo Makedonija.Ova ne e personalno veruvaj no zad ovie rumori i sepoti vo javnosta i javnite glasila se krie nekoja politicka intriga koja sto istata saka uste poveke da go podeli makedonskiot narod.Si ja slusnal li starata Angliska pogovorka"Skaraj gi megusobno pa vladeej"
Ke se zaprasas zasto? Pa eve kako prvo Republika Makedonija nema nikakva struktura na Danoci e zemja koja e vo prvite 10 Evropski zemji a mozebi i vo Svetot po Korupcija so primitivna Industrija a Pravniot sistem e polos i od nekoi Afrikanski zemji.So trgovski Deficit poveke od 500 milioni dolari nesposobna Vlada koja sto e "ostatok" od poranesniot Komunisticko Socijalisticki sistem i da ne nabrojuvam ponataka mislam ti e jasna mislata sto sakam da ti ja iskazam.Kako vtoro R.Makedonija nema dovolen broj na ziteli koi istite ke bidat "idni" korisnici na istata tehnologija pa prema toa ima minimalni sansi za tolkavi investicii od Stranska kompanija, sto znaci periodot na amortizacija na vlozenite sredstva e dolgorocen bez sansi za porast na profit ,rizikot e golem od bezredija vo drzavata itn. Misticen R.Makedonija ne e vo "primitiven" kapitalizam tuku e vo Robovladatelsko Ostestvo kade posirokata 'masa" bara "nekoj" da gi "vodi".Pa zaklucokot prema gorenavedenoto e ili e nesposobnosta na vladata ,del od politickite partii ili sili nadvor od drzavata koi sto ne i mislat bas najdobro na R.Makedonija gi sirat ovie nevistinski i zamisleni investicii.A digitalnite Broila za elektricna energija gi nema niti na zapad zasto? Zatoa sto korisnicite ne sakaat da plakaat za avanturite na nivnite Vladi .........

Makedonija vo Srceto........:))[/u]

Темава стара е ама ај да ја реанимирам.

ИМА ЛИ НЕКОЈ ЖИВ ДА ГО СИМНЕ МОНОПОЛОТ НА ТЕЛЕКОМ.СИТЕ ДОДЕКА ДОЈДАТ НА ВЛАСТ ЈАДАТ БУРЕК А КОГА КЕ ДОЈДАТ НЕ ИМ СЕ СПОМНУВА ЗА ВТОР ФИКСЕН ОПЕРАТОР.

Тоа со он.нет не го спомнувајте зашто е гола вода никој ништо нема од тоа.

*се извинувам за капс локот

ЕСМ прво да си ја стабилизира мрежата(секој ден снемува струја по два три пати, зборам за Скопје) па после нека нуди услуги. Што се однесува до МТ НЕТ и мене ми досадуваат неколку месеци со тел. јавувања, изгледа не се координирани кој кај се јавил и кој и зошто ги откачил.Не помага ни пцуење по нив пак си се јавуваат од време на време.

Да имаш право за тоа дека може да го урне монополот, но сепак не е само ЕСМ тука зошто баш пред месец два даваа и дека може преку железници, а исто така дека и инфраструктурата во поголемиот дел од скопје била таква што би можеле и од поново да се стават кабли но се разбира дека тоа би била и поскапа инвестиција. Но сепак и уште една теорија јас што ја имам за во врска со телекомот и монополот. Не верувам дека владата дали оваа или некоја друга ќе објави тендер за тоа се додека поседува дел од МТ. Како што слушам на вести владата поседува околу 40 и нешто проценти со што и таа има профит.

Neznamzosto se odi na varijantata da se koristat banderite na esm koga bi vleguval edna takva kompanija podobro da go napravi toa kako sto treba odnosno da postavi opticki kabel pod zemja kako sto toa se pravi vo sekoja zemja pa eden den jas mislam deka i strujata ke odi pod zemja vi specijalni kabli

Мепсо започна со пуштање на оптички кабел.Мислам нема потреба од прашањето за што ќе го користат.Оптичкиот кабел, нуди доста брз проток на податоци. Сигурно ќе го искористат тоа и за интернет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom