Родителско право на шамар?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Delux напиша:
Абе остај ме ти мене...ама еве ќе ти одговорам,ако гледам дека е појак од мене мудро ќе си поќутам,за да не изедам поголем ќотек!!

Ако детето ти се роди како 15 годишно, уживај.
Ако сепак е стандард, тогаш научи го да те почитува. Зошто иако секогаш ќе си постар, ќе дојде време коа нема да си поголем од него. И ти ќе си го добиеш долгот со кој си го задолжил кога пикало рачиња во штекер.

Или директно, или преку внучето.

Delux напиша:
Абе остај ме ти мене...ама еве ќе ти одговорам,ако гледам дека е појак од мене мудро ќе си поќутам,за да не изедам поголем ќотек!!

епа глеј финта

детето не е мудро за да поќути, палаво е и сака да се зеза и да игра

Добра финта Гижо.

фрустрации од детство се тоа Гижо, ги млателе, па да вратат. Ужас.

Секој со свој памет, ко што кажав у првиот пост :)

A kako ti gi vospituvas tvoite??

Oti imas (spored mene) ssodveten pristap.

Kolku deca imas?

pearl напиша:
ОК Трилобајт, погрешно сум те прочитала, моја грешка, се извинувам.

И добро е што се дообјасни, бидејќи очигледно имаме сличен став на темава. Единствено се разидуваме кај дисциплината, што можеби не е ништо повеќе од разлика во изразување. Кај тебе дисциплина, кај мене воспитување. Не верувам во казни, не верувам во грубост, не верувам во истерување сила. Верувам само во збор и тоа убав, нежен збор, кажан смирено и со добро, па ако треба и триста пати да се повтори. Никако ни тон повишување, оти така ќе ги уплашиш, тоа е мојата инспирација.

И точно е тоа дека секој има право да си ги воспитува децата на начин на кој смета дека е најправилно, тука ниту можам, ниту пак сакам да се мешам. Затоа и и' реков на Наташа дека нема потреба да се оправдува, нека си тера како што си мисли дека е најпаметно.

Исто како што се согласуваме и во тоа дека децата се само копија од мустрата, уште во првиот пост тоа го напишав. Што ќе видат, тоа и ќе направат, што ќе чујат, тоа и ќе прозборат. Затоа велам дека агресијата и насилството потекнува од родителите, а не од децата. Малите се само палави и заинтересирани за светот, за се' она што се вртка околу нив. Не се учени од раѓање, не знаат ништо однапред, не знаат за добро и лошо, за корисно или опасно. И не ми паѓа на памет јас да ги учам или да им' покажувам преку сила, удар, тресење прашина, заушки, ластици или што било, што ќе предизвика кај нив збунетост, револт, агресија, страв, уплашеност, срам, повлекување или било која друга негативна емоција или негативен став кон животот.

Нејсе, секој со своето.

Nemoj sea taka.. so ubav zbor.. nemoj tie filmovi. Ubavo vi vika ovoj delux, "tepanje" ne znachi zemanje palka i vadenje strogo site mlechni zubi.. tuku.. i temava malce ne chini "tepanje". Jas lichno bi probal so zborovi, no ako ne razbira, mora da razbere deka e "seriozna" rabotata.. pa nakachuvanje ton, i taka nataka.. nikako da go povredam ili slichno (iako ne sum bil vaka ja tretiran, taka da ne zborete 'lechenje kompleksi od detstvo' zosto vrska nema)
ako nekoj go rasturale od kjutek ko mal, valjda nema on da saka negovite deca da patat kako nego.
Bla.. chudna tema

Ај ја да т накачам една преку уши оти не се разбираш од збор како ќе ти биде?

Имаш деца?? Тешко нив ако имаш, а ако немаш, не пишувај дур не ти се роди.

CT напиша:
...ako nekoj go rasturale od kjutek ko mal, valjda nema on da saka negovite deca da patat kako nego...

Нема да сака. Ама ќе го прави тоа.

Убаво кажа Прл. Децата се табула раса...неиспишана табла. Ако кога се мали им напишеш нешто неубаво на таблата, може да го избришеш.

Ама расипана креда остава траги.

Mnooogu filozofii. Normalno deka e tabula rasa, no sto ima vrska so vikanjeto i moznoto .. nejkam da go narecam tepanje posto ne e tepanje.. grubo udiranje? ili taka neso, sto nema da go povredi, tuku ke mu dade do znaenje deka NE SMEE ili NE TERBA da go pravi toa i toa.
garfield.. ti naludnicav li si? ne rekov jas da gi tepash svoite deca, tuku da im objanish kako idat rabotite. nekoi raboti od mali se uchat, zosto koga ke ti porasne kako nesto sto ne treba.. e togash dzabe ti e kjotek i pendrak i tenk.

Не сум налудничав, јас никогаш рака нема да кренам на нив, никогаш.
Ни тепање, ни чукнување, ни викање.ѓ итн.

Но, ако тоа ме прави луд, тогаш сум луд и се надевам дека има повеќе лудаци како мене со здрави и прави деца.

Кај мене дома стоеше лозова прачка во ќошот. Ја викав ”правда” оти тоа значеше дека ”правдата” интервенираше САМО кога ќе направев ”кривда”... Еххх... И жив останав и цело магаре се сторив и ништо не ми фали од неколкуте интервенции на правдата! :star:

Garfield напиша:
Jas sum iskren, tvoeto e dvolicno.

I da, jas sum dobar vosituvac.
Koj ne tepa deca.

Za razlika od tebe, koja ne saka abortusi, a tepa deca.
Подобро ќе го плеснам по гз,отколку да го убијам неродено!
И правете разлика помеѓу тепање и потчукнување.

И мачору јас никогаш моите деца ги немам тепано нека ти влези у глава(ударање по гз за мене не е тепање,а повеќе од тоа и немам направено),и имам прекрасно воспитани деца,културни и со респект кои можат комотно „они„да ти држат часови на понашање!На секој втор пост вреѓаш :tapp:ако и така со такви зборови воспитуваш деца нема баш да ги помрднеш од минималата.

pearl напиша:
Кај тебе дисциплина, кај мене воспитување. Не верувам во казни, не верувам во грубост, не верувам во истерување сила. Верувам само во збор и тоа убав, нежен збор, кажан смирено и со добро, па ако треба и триста пати да се повтори. Никако ни тон повишување, оти така ќе ги уплашиш, тоа е мојата инспирација.

И точно е тоа дека секој има право да си ги воспитува децата на начин на кој смета дека е најправилно, тука ниту можам, ниту пак сакам да се мешам. Затоа и и' реков на Наташа дека нема потреба да се оправдува, нека си тера како што си мисли дека е најпаметно.

Исто како што се согласуваме и во тоа дека децата се само копија од мустрата, уште во првиот пост тоа го напишав. Што ќе видат, тоа и ќе направат, што ќе чујат, тоа и ќе прозборат. Затоа велам дека агресијата и насилството потекнува од родителите, а не од децата. Малите се само палави и заинтересирани за светот, за се' она што се вртка околу нив. Не се учени од раѓање, не знаат ништо однапред, не знаат за добро и лошо, за корисно или опасно. И не ми паѓа на памет јас да ги учам или да им' покажувам преку сила, удар, тресење прашина, заушки, ластици или што било, што ќе предизвика кај нив збунетост, револт, агресија, страв, уплашеност, срам, повлекување или било која друга негативна емоција или негативен став кон животот.
Добро, се сложувам дека даде опис на родител кој има деца во идеална ситуација, иако за агресијата ти напишав дека не е се така црно-бело, допрва има работа на тоа поле. Сакам да ми објасниш како би реагирала во оваа ситуација:

Станбен објект, твоето дете се игра по ходникот со другите деца и притоа создаваат бука, која му смета на комшијата подтебе кој е пензионер. Тој немајќи трпение, им се развикува на децата и ги пуди. Твоето дете сакајќи да му се одмазди (некој сега да ми кажеш дека своето дете ќе го програмираш (т.е. воспиташ) да не биде одмаздливо), почнува да му моча пред врата, да го малтретира по телефон, итд, итд, зависно од инвентивноста на детето :vozbud:. Комшијата ти се жали, ти со убави зборови го советуваш детето да престане да го малтретира старецот, но детето по рекурзија, пак си продолжува по свое... што правиш ако детето си продолжи по свое?

П.С. Вакви случаи ги има по цел свет (највеќе во USA), и не ретко се случува старецот да го убие детето оти неможе да ги поднесе малтертирањата и потоа сам да си се пријави во полиција.

Наташа напиша:
Кога ги читам Гарфилд и Бисерот помислив дека читам некоја бајка од браќата Грим!Не постои родител кој не го „чукнал„ своето дето па макар и тоа е прашина тресење од гз.
Мое правило: никогаш ама баш никогаш не примам совети од луѓе кои немат деца..па макар биле тоа психолози,педагози...затоа за тие кои немат уште деца„прво скокнете па речете оп„

И темата е дали државата има право да се меша на родителите во воспитувањето на своите деца,а не е дали вие тепате деца и дали е в ред тепањето.За тоа има друга тема.

Браќа Грим, Ханс Кристијан Андерсен, Елин Пелин и др.

Ама сепак, ни плескање газ не правам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom